Autor
|
Poruka
|
malecka21
|
24.03.2012. 10:50
Postovana,pijem Yaz. Mens su mi uvek prilicno obilne,ali ova je drugacija. Ide mi tek tek,ali me je stomak redovno boleo. Veceras treba da pocnem da pijem novu kutiju i nadam se da ce krenuti do veceras normalno. Da li bi trebala da budem zabrinuta?
Hvala unapred
Srdacan pozdrav
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
24.03.2012. 22:55
Nastavite dalje i pratite stanje.
|
milam88
|
24.03.2012. 22:55
Postovana doktorice, trebao bi mi jedan savjet. Pijem Yaz vec godinu i pol dana, jos prije 7-8 mjeseci javile su mi se odredjene nuspojave, naime javlja mi se sitni osip po nogama, crvene tackice, nekad je taj osip malen, a nekad izgleda kao da sam obula crvene carape... Osip mi se javlja samo ako popijem nesto alkoholno ili ako sam dugo u visokim potpeticama. Vec sam se konsultovala sa svojim ginekologom i on mi je rekao da to nije nista strasno i da ne pijem alkohol i ne nosim stikle sto je doduse nemoguce uvijek ispostovati. Ja jednostavno vise ne mogu da podnesem taj osip, jer stvarno ruzno izgleda... interesuje me da li bi mi osip nestao ako bih promjenila pilule ???
Unaprijed hvala.
|
|
25.03.2012. 17:25
Postovana doktorice,
pijem yazz pilule vec 4 mjeseca,nije bilo nikakvih nuspojava super sam ih podnijela,i mjesecnicu dobijala na 3 ili 4 bijeloj tabletici,bila je jedno tri dana,sasvim normalna,tablete sam pila sve redovno oko 20:00 sati,u razmaku od sat-dva gore. No medjutim, kada sam pocela piti novo pakovanje (4 pakovanje),popila sam prvu rozu tableticu 24.februara (kada sam i trebala nako 4 bijele tabletice),sad ne znam tacno ali u prvoj sedmici (od 1. do 7.) sam imala odnos i momak je svrsio u mene,nisam sigurna kad,ali sam u tom preiodu zaboravila popit tabletu i bilo je proslo vise od 12 sat,i mozda oko 14 sati,popila sam tabletu cim sam se sjetila i narednu popila u 20:00 kad sam i trebala,ispila sam do kraja sve tabletice na trecoj bijeloj tabletici sam dobila,ali to nije bila uobicajna mjesecnica vise je licilo na smedju zgrusanu krv nego krvarenje,to je trajalo dan -dva i prestalo,ja sam sada pocela piti novo pakovanje kad i trebam cim sam ispila bijele tabletice,postoji li sansa trudnoce s obzirom da je svrsio u mene,da sam zaboravila na vrijeme popiti tabletu,da mi krvarenje nije bilo uobicajno.
izvinjavam se na ovako dugom tekstu,ali ne znam kako drugacije da vam objasnim
lijep pozdravvv,unaprijed sam vam zahvalna
|
ddea
|
25.03.2012. 22:15
pozdrav,
u petak sam propustila tabletu, a to mi je bila treca iz pakovanja. shvatila sam to sinoc kad sam trebala uzeti cetvrtu (u petak sam slucajno popila bijelu umjesto rozu, i tek sinoc sam to vidjela) imala sam odnos u petak podne, prije propustene tablete, i u subotu ujutro. sinoc nisam znala sta da radim, posto svojoj doktorici ne mogu prije ponedjeljka, a na tabletama pise da u ovom slucaju se treba obratiti ljekaru. sinoc sam popila dvije, propustenu za petak i redovnu za subotu.
razmisljala sam da li trebam uzeti danas neku tabletu za dan poslije, ili da cekam sutra ujutro da se posavjetujem sa doktoricom? i da veceras popijem normalno rozu koja je na redu?
i jos, od srijede sam konzumirala vise alkohola nego inace, a inace ne znam koliko je dozvoljeno da se ne smanji djelovanje yaza.
nadma se brzom odgovoru, hvala unaprijed!
|
gragra
|
26.03.2012. 10:45
Postovana doktorka,
na cetvrtom sam blisteru Yazz pilula, i muz je tacno na polovini ciklusa ejakulirao u mene (14 tabletica blistera). Koristila sam ih uvek redovno, u isto vreme, +/-10 minuta. Prethodne tri menstruacije su dolazile na 3oj placebo tabletici, bile su cak i obilnije (do 8 dana), a ovog puta - na trecoj placebo tabletici (juce) se samo pojavio crveno-braonkasti iscedak i to je sve. Danas uzimam poslednju placebo tableticu i sutra pocinjem sa novim pakovanjem. Popila sam u toku meseca par aspirina i zbog pojacane sekrecije 3 dana stavljala Neo-Penotran vaginalete. Grudi su citavog meseca natecene, mislim da su tek na placebo tabletama malo izgubile na tvrdoci. S obzirom na okolnosti, da li postoji mogucnost zaceca?
Unapred hvala.
|
succi
|
26.03.2012. 17:30
Imala sam spolni odnos 16 ti dan ciklusa, momak je ejakuirao unutra. Prilikom uzimanja roze tabletice u vrijeme kada inace uzimam taj dan sam pala u nesvijest. Nisam bila sigurna jesam je popila,ali nisam je nasla nigdje u sobi,tako da sam zakljucila da je popijena.Pijem vec drugu bijelu tabletu danas, i malo me hvata sumnja sta ako nisam popila tu tabletu ustvari, da li cu ostati trudna. Pijem yaz pilule vec godinu dana i uvijek pijem u isto vrijeme, bez zaboravljanja. Molim za odgovor.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
26.03.2012. 21:50
milam 88 Prvo probajte ne konzumirati alkohol pa vidite da li će osip nestati.
ljubičica1905 Mirno spavajte , sve o ok.
ddea Pijte dalje i preskočite bijele za ovaj ciklus.
gragra Ne.
succi Niste trudni.
|
Babi185
|
26.03.2012. 21:50
Poštovana doktorice, napisala sam Vam bila svoj problem vezan uz to da mi je pilula ispala u odvod pa sam popila iduću. Vi ste mi rekli samo da preskočim bijele, ja sam kupila novo pakovanje i od srijede bi po tome trebala početi odmah sa novom kutijicom (uz preskočene bijele iz ove)..? da li će mi onda M doći ranije ili što mogu očekivati? Hvala
|
succi
|
26.03.2012. 22:45
Postovana,
Opet ja. Ako sam 16.ti dan ciklusa nakon spolnog odnosa u vrijeme kad inace pijem tablete svaki dan, popila slucajno dvije aktivne tablete, da li mogu nastaviti piti ostale tablete kao i inace? ponavljam, slucajno sam popila jos jednu tabletu, nisam zaboravila tabletu pa pila dodatnu. Unaprijed hvala na odgovoru.
|
veronika_24
|
27.03.2012. 14:50
Poštovana doktorice,
danas mi se na nozi pojavilo crvenilo u obliku flekica...nalazi se na području oko koljena(malo iznad i ispod koljena)...ništa ne ne svrbi ni ne boli i nije uzdignuto...pijem pilule yaz oko 1 god i 4 mj pa me zanima da li su one možda uzrok?
Hvala unaprijed
|
milam88
|
27.03.2012. 15:10
Postovana doktorice, bojim se da me niste razumjeli. Ispada da sam ja alkoholicar pa da pijem svaki dan Osip mi se javi 2-3 puta mjesecno i samo onda kad popijem nesto alkoholno, a nekad je to casa vina uz rucak, a i nekad kad sam umorna i dugo stojim zna se javiti, doduse u manjoj mjeri. Dakle kad ne popijem nista nema ni nuspojava. Dok nisam pila pilule nisam imala tih nuspojava, tako da znam provjereno da je od njih jer sam vec radila analize krvi i pretrage jetre i sve je bilo u redu.
Ono sto mene interesuje da li su to nuspojave koje izaziva samo Yaz pilula i da li bi te nuspojave nestale kada bih promjenila pilule?
Unaprijed hvala!
|
tashii
|
27.03.2012. 17:45
Poštovana doktorice...
Zbog puta sam prisiljena odgoditi menstruaciju, na 7 dana. Pijem Yaz već drugi mjesec, i trenutno sam na predzadnjoj aktivnoj tableti iz blistera. Dakle, u srijedu pijem zadnju, pa sam planirala piti novi blister do sledece srijede, i onda pauza od 4 dana.
Već sam pročitala da trebam da nastavim sa novim blisterom, i preskočim roze pilule. Ali me zanima da li baš moram da popijem sledeći cio blister bez pauze(tj da cijeli mjesec nemam menstruaciju), ili pak mogu prekinuti kako sam navela, nakon 7 dana, napraviti 4 dana pauze i početi iznova? kakva je razlika?
i da li to sam zasticena taj period od nezeljene trudnoce?
|
ddea
|
27.03.2012. 17:45
znaci, samo da umjesto prve bijele kada dodje na red, uzmem prvu rozu iz novog pakovanja?
i ne treba mi dodatna zastita ove sedmice?
hvala puno.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
28.03.2012. 21:10
Babi185 Ne, na kraju blistera.
succi Možete.
veronika 24 Javite se ginekologu da to vidi.
milham 88 I kad bi promjenili i nisam mislila da ste alkoholičar.
tashii Ne možete raditi pauzu već preskočiti bijele.
ddea Da.
|
Babi185
|
29.03.2012. 00:55
Poštovana doktorice sad ste me totalno zbunili i ocito sam pogresno postupila.naime,nakon sto sam jednu tableticu izgubila u odvodu popila sam iducu koja je slijedila(vec sam bila pri kraju aktivnih pilula).zatim ste mi vi rekli da preskocim bijele , i to sam i ucinila i danas (nakon sto sam u prethodnom blisteru popila sve aktivne i preskocila bijele) popila prvu pilulu novog blistera..da li je vas odgovor znacio da mi M nece doci do kraja ovog blistera ili da sam trebala prethodni popiti do kraja?
|
tashii
|
29.03.2012. 00:55
da, na to sam mislila...
Mozda sam se pogresno izrazila, ali buduci da one ne sadrze hormone, dodju mi kao neka pauza
|
marija07
|
29.03.2012. 22:55
Poštovana doktorice Beljo!
Pila sam 6 mjeseci Qlairu i stalno sam imala krvarenja oko sredine ciklusa. Pošto u uputama piše da je normalno neko vrijeme, a meni je trajalo svih 6 mjeseci, prešla sam na Yaz. Sada Yaz pijem 6. mjesec i opet se događa isto. I dalje nakon 15. tablete dobijem smeđi iscjedak.
Što mi preporučujete?
Hvala, lijep pozdrav!
|
bbc
|
30.03.2012. 13:45
Poštovana,
Molim Vas za jedan savjet. Naime već sam više od godine dana na pilulama yaz i uzimam ih uvijek u 22 h navečer. Zbog prirode posla od ovoga mjeseca morala sam promjeniti vrijeme uzimanja na 22:45 jer u suprotnom bih uvijek kasnila. Nisam se u vezi toga posavjetovala sa ginekologom jer trenutno sam u drugoj državi pa nisam bila u mogućnosti i zato sam na svoju ruku krenula sa uzimanjem pilula u drugo vrijeme. Započela sam prvom tabletom u blisteru. Pošto sam aktivna, malo sam zabrinuta Dali sam dobro postupila, jesam li tim postupkom možda smanjila djelotvornost yaza i mogu li menstruaciju očekivati kao i dosad ili da očekujem da će kasniti.
Unaprijed hvala na Vašem odgovoru
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
30.03.2012. 15:25
Babi Mislila sam da neće doći ranije već na kraju blistera , sorry Sve ste napravili kako treba
tashii Tako je.
marija 07 Probajte još koji mjesec .
bbc Sve ok.
|