Autor
|
Poruka
|
Dejan Šakoronja, dr. med.
|
15.08.2012. 15:10
Poštovana, sve što ste naveli može. Zaštita sigurna, ciklus skraćen za jedan dan. Pauza sedam dana pa novi blister.
|
rum_rum
|
16.08.2012. 09:00
Poštovana,
pijem Yaz pilule dvije godine i jučer sam slučajno popila dvije placebo tablete (za 26. i 27. dan) tako da danas nisam nijednu, inače menstruaciju dobijem na 26. ili 27. tableti obavezno, što se nije dogodilo, trazila sam po uputama što napraviti ako se slučajno popiju dvije placebo tablete, ali nigdje nisam našla. zanima me da li sam dobro napravila?
|
pomozite
|
16.08.2012. 11:05
pijem yaz pilule i sada sam na 16. tableti 4. kutije.. a na 12. su me počele boliti grudi.. je li to normalno?
|
|
16.08.2012. 12:30
Poštovana rumrum dobro ste postupili. Menstruaciju čete dobiti uobičajno. Riječ je o placebo tabletama.
|
|
16.08.2012. 12:30
Normalno je.
|
lalita
|
17.08.2012. 21:00
Poštovani, pijem Yaz više od godinu dana i nisam propustila niti jednu tabletu jedino možda nekad zakasnim sat maksimalno dva vremena. Na prošloj kutiji sam sam imala odnos u kojem je dečko svršio u mene inače nikad to ne dozvoljavam, nakon popijene kutije sam normalno dobila menstruaciju i sad pijem drugu kutiju, od tog odnosa je prošlo već mjesec dana. Možda postavljam malo glupo pitanje al jel postoji neka šansa za trudnoću iako sam dobila menstruaciju, odnos se dogodio na 8. tableti prošle kutije i znači dobila sam menstruaciju nakon što sam popila tu kutiju, mene to kopka jer sam inače paničar, unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
|
|
17.08.2012. 21:05
Ne postoji šansa da ste trudni.
|
petra2104
|
10.09.2012. 12:00
dobar dan, ovo mi je 5.mjesec da pijem yaz. Od 15. tablete imam smedji oblian isjedak... zanima me o cemu se radi, i sto trebam napraviti. Uzimam redovito.
|
Nataša Šemnički, dr. med.
|
10.09.2012. 16:20
petra2104 ,
javite se ginekologu na pregled i tad će te dobiti odgovor.
Sve ostalu su predpostavke.
L.p.
|
petra2104
|
10.09.2012. 17:00
to mi se vec bilo dogodilo, otisla sam ginekologu, vadio je krv, pregledao hormone, i rekao da je to normalno... al' sam sad htjela cuti drugo misljenje. svejedno hvala na odgovoru!
|
nada_86
|
11.09.2012. 11:15
Postovana,
Prosli mjesec u trecoj sedmici sam kasnila sa tabletom 13-13,5 sati. Popila sam je cim sam se sjetila (pijem inace u 19 navece, popila sam je drugog dana u 8:30) i dalje postupila po instrukcijama. Nastavila sam piti normalno, do placebo tableta koje sam preskocila i samo nastavila sa novim pakovanjem. Menstruacija se nije pojavila, sto me i nije brinulo s obzirom na uputstva. No zavrsila sam i sa tim pakovanjem, juce sam popila i zadnju neaktivnu tabletu, no menstruacija se nije pojavila. Bilo je malo smedjeg iscjedka, ali nista drugo. Da li treba jos da sacekam? Trebam li nastaviti sa novim pakovanjem uprkos tome sto nisam dobila? Kakve su sanse da sam trudna?
|
|
11.09.2012. 16:20
petra2104 ,
tek nakon što učinim UZV pregleda uz evidenciju nalaza mogu vam dati svoje mišljenje.
l.p.
|
slavujslavuj2
|
11.09.2012. 16:20
Postovana,
Pocela sam da pijem yez pilule u martu ove godine, te prestala 24.08.2012 na prvoj piluli iz nove kutije (taj dan sam i dobila menstruaciju). Prestala sam ih piti jer sam osjecala jake bolove u stomaku i imala stolicu vise puta dnevno, cak nesto kao proljev..Moj ginekolog mi je savjetovao da nastavim sa yez-om, ali nisam. Poslije vise pretraga ustanovljeno je da su bolovi vezani za zeludac... Pila sam vise lijekova bulardi, baktrim, kontrolok, nolpazu, orvagil.. Trenutno pijem kontrolok i orvagil. Htijela bih da nastavim sa yez-om od sljedece menstruacije, sada kad znam da bolovi nisu ginekoloske prirode. Dali smijem da nastavim sa yez-om , dali cu imati zdravstvenih problema zvog jednog mjeseca pauze ?
Hvala unaprijed
|
Dacka111
|
19.09.2012. 14:45
Pijem četvrtu kutiju Yaz pilula za kontracepciju. Sedmi dan sam imala proliv nakon 2,5h od kako sam popila pilulu. U uputstvu kazu da narednih 7 dana treba koristiti dodatnu kontracepciju. Medjutim, narednog dana je doslo do rizicnog odnosa. Da li je moguce da sam ostala trudna? Danas je 12 dan i dobila sam braonkasti sekret koji sam do sad dobijala samo kad trebam da dobijem menstruaciju. Da li su to znaci trudnoce? Unapred hvala na odgovoru.
|
|
20.09.2012. 19:15
slavujslavuj2 ,
slobodno nastavite s Yazom i pri tom pijte svaki drugi dan Aspirin 50mg kako bih ste maksimalno reducirali ev probleme s koagulacijiskim sustavom.
L.p.
|
|
20.09.2012. 19:15
Dacka111,
to nisu znakovi trudnoće jer do nje još nije moglo doći.
Nastavite se štiti kondomom. Ako želite možete još dodatno popiti i hitnu kontracepciju uz redovito uzimanje Yazz-a.
L.p.
|
dada89
|
12.10.2012. 19:55
Poštovani,
imam jedno pitanje. Yaz pilule pije već oko 2 i pol godine. Danas kad sam uzimala pilulu primjetila sam da sam pomješala dane, odnosno u četvrtak (jučer) sam popila pilulu za petak, a danas u petak sam popila pilulu od jučer. Zanima me jeli sada smanjena učinkovitost pilula?
Hvala unaprijed
|
|
14.10.2012. 20:55
dada89,
nije smanjena jer su sve tablete istog sastava osim placebo.
L.p.
|
mala_brineta
|
16.11.2012. 17:45
Postovana doktorice,
imam pitanje, mozda je glupo , ali svejedno.,. Pijem yaz kontracepcijske tablete vec 3 godine, a imam 18 godina. Zanima me da li to moze kasnije utjecati na neplodnost. Jer sam premlada pocela uzimati tablete, pa me zanima mogu li ostat neplodna ili samo umisljam?? Hvala unaprijed :$$
|
veronika_24
|
16.11.2012. 19:10
Poštovani,
zanima me zašto se uz uzimanje kontracepcijskih pilula preporučuje uzimati magnezij i folnu kiselinu?Da li brzo umaranje može biti nedostatak jednog od toga dvoje?
|