Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


akne kao nuspojava kortikosteroida


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branka

17.11.2005. 20:28

Poštovani

Moj suprug radi ankilozantnog spondilitisa 6mjeseci je na terapiji kortikosteroidom Decortin (10 mg dnevno).
Inaće je u pubertetu bio sklon aknama, no nakon što je počeo uzimati Decortin akne su se pojavile na leđima a katkad i na licu, u znatno većem broju, gnojne su i upaljene.
Da li se akne mogu ikako tretirati ukoliko je njihov primarni uzrok primjena kortikosteroida, te kojom vrstom lijekova.

Hvala

Branka

dr. Krešimir Kostović

21.11.2005. 10:53

Ukoliko je riječ je o steroidnim aknama, a po svemu sudeći izgleda da je, potrebno je znati da je to česta nuspoja kortikosteroidne terapije. Dok Vaš suprug uzima kortikosteroide, one će biti prisutne u određenoj mjeri, bez obzira na terapiju akni. Terapija ovisi o jačini akni, ali dolaze u obzir lijekovi koji se i inače koriste u liječenju akni. Ukoliko su promjene kao što navodite dosta jake i gnojne, prije svega dolazi u obzir antibiotska terapija (tetraciklini).

dads

27.05.2011. 22:10

Postovani,

trenutno sam pod terapijom decortin 25mg, koju smanjivam svaki tjedan po 5 mg do 15mg i tako moram nastavit do sredine 8 mj do kontrole, i seretide diskus 500, koju jako dobro podnosim,
naime u posljednjih 10-ak dana sam dobio akne koje su malo gnojne, najvise po tijelu i ramenimaa nikada ih nisam imao,posto sam iz bosne a doktorica mi je u zagrebu propisala ovu terapiju nemogu da je pitam za misljenje,jer pretpostavljam da su od kortikosteroida, jer do sad nikada nisam imao, da li mi mozete reci sto da cinim , neku kremu losion ili sta vec da bi se te akne malo kontrolirale, strah me da se neprosire jos vise?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.05.2011. 10:40

Kod Vas se gotovo sigurno radi o steroidnim aknama (posljedica duže primjene kortikosteroida). Dok uzimate kortikosteroide one će biti prisutne. Terapija ovisi o jačini akni. U lokalnoj terapiji mogu se pokušati losioni na bazi klindamicina i eritromicina, benzoil peroksid itd, a u težim slučajevima dolazi u obzir terapija tetraciklinima na usta. Sve te lijekove može Vam propisati i Vaš liječnik ili dermatolog u Bosni.