Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Candida albicans


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jelenica

02.02.2009. 10:00

Poštovani, molim Vas za pomoć.
Trudnica sam i u trudnoći mi se (kažu kao posljedica oslabljenog imuniteta) pojavila infekcija candidom albicans raširena preko desnog dlana, nakon toga je zahvaćeno i jedno malo područje lijevog dlana. Preporuka dermatologa je Plimycol krema 2 puta dnevno, što sam mazala no u toku terapije područje koje je zahvaćeno još se i proširilo izvan rubova dlana prema nadlanicama, podlakticama i na gotovo sve prste. Kako mi nije izgledalo da terapija dalje ima ikakvog smisla kad je nakon 2 tjedna rezultirala suprotnim od željenog, samoinicijativno sam prestala s time.
Sljedeća kontrola je tek za pola mjeseca, a dotad imam nekoliko briga. S obzirom da imam djetešce od 16 mjeseci, a za 3 mjeseca očekujem i drugu bebu, mogu li njih zaštiti od sličnih problema, tj može li se uobičajenim oblicima kontakta ta gljiva prenijeti i na njih? Također, kako su mu preporučene vaginalete Plimycol, da li su one dovoljne da mene zaštite i od infekcije rodnice što svakako nastojim izbjeći u trudnoći.
Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.02.2009. 10:45

Nisam siguran da su Vaše tegobe uzrokovane Candidom a, pogotovo što nije došlo poboljšanja na terapiju Plimycolom. Ona je možda samo nusnalaz.

Jelenica

05.02.2009. 18:25

Zahvaljujem na odgovoru.
Evo, danas sam opet bila na kontroli, laboratorijski nalaz i dalje pokazuje prisutnost gljiva, ali kultura nije rađena (bar ne u ovom kratkom vremenu koliko traje pregled). Ne znam je li naručena.
Dr. je preporučila Travocort kremu 2 puta dnevno, ali ja sam malo skeptična prema upotrebi kortikosteroida u trudnoći. Ona smatra da u 2. tromjesečju to nije razlog za nekorištenje i da se radi o maloj površini, iako meni površina cijela oba dlana i dijela jednog zapešća i nije tako mala. Molim za mišljenje da li da postupim po toj terapijii ili Vi možda preporučujete kakav novi pregled.
Ako da, kod koga bi se to u Rijeci preporučivalo napraviti?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.02.2009. 13:25

Svakako je potrebna kultura na gljive. Očito dr. nije sigurna o čemu se radi čim Vam je dala kombiniranu kortikosteroidnu i antimikotičku kremu. Što se tiće upotrebe lokalnih kortikosteroida u Vašem stupnju trudnoće na toj površini, složio bih se s Vašom dr. Generalno , preporučio bih drugo mišljenje kod. prof.dr. Gligore od privatnika ili dr.sc. Batinac na K.B.C-u.

Jelenica

20.03.2009. 09:30

POštovani,
eto, na Vašu preporuku odlučila sam se posjetiti dr. Gligoru u Rijeci i prepisao mi je Resorcinoli mitte i cremoris kremu- terapija 6-7 dana, 2 puta dnevno. Problem je što se u međuvremenu osip proširio, najprije na cijele podlaktice, potom jučer u toku jutra i na nadlaktice, skroz do ramena. Tek sam sinoć prikupila novac za kupnju te prepisane trapije, pa mi je jučer bio prvi tretman. Tretirala sam cijele ruke do ramena. No, tokom noći sitan svrbljiv osip izašao mi je i po grudima, nešto malo i po bedrima i natkoljenicama. Pitam se je li uopće moguće da je to širenje te iste gljivice jer je mjesecima bila lokalizirana na dlanove, malo nadlanice, a sada u tjedan dana zaposjeda cijelo moje tijelo. Strahujem da s obzirom na trudnoću (danas 7 mjeseci) već sada nanosim na preveliki dio tijela, a ne znam što drugo činiti. Kada sam bila na pregledu osip je bio vidljiv negdje do lakta na obje ruke. Nažalost, novi pregled ne mogu si nikako priuštiti pa vas molim da mi napišete nešto o prirodi i primjeni tih lijekova, ili moguće nuspojave po nerođeno dijete.
Puno Vam se zahvaljujem na trudu i vremenu.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.03.2009. 15:40

Za resorcinol ne brinite,a cremoris znači krema (to nije naziv kreme). U svakom slučaju potrebno je neko vrijeme da terapija počne djelovati. O naravi bolesti, ne mogu Vam reći preko računala.

Jelenica

07.04.2009. 14:20

Eto, moji se problemi nastavljaju, pregled kod još jednog privatnog dermatologa iznjedrio je nove rezultate: uz infekciju candidom tu je još i kontaktni dermatittis. Dr. smatra da u trudnoći (koja se u međuvremenu otkad smo zadnji put kontaktirali znatno zakomplicirala) ne bi trebali uzimati jake lijekove već je terapija Eucerin 10%urea i egzomega krema. Sada ju provodim 5. dan i mislim da vidim pozitivne rezultate (koža ruku se ljušti, a ova koja ostaje ispod je znatno ljepšeg, glađeg izgleda). Molim vas za info da li je moguće da je to sve povezano s trudnoćom i da li mogu očekivati kakav takav popravak situacije po porodu. Napominjem da sam u iznimno stresnom razdoblju u životu, a to bi setrebalo promijeniti uspijemo li tu trudnoću iznijeti uspješno i sretno do kraja.
Otkud kontaktni dermatittis, ako nisam promijenila baš ništa u svom okruženju, niti kozmetiku, niti deterdžente...?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.04.2009. 09:35

Očito kod Vas nije decidirano postavljeha dijagnoza, a bez toga Vam ne mogu ništa pobliže reći. I dalje mislim da Candida nije uzrok Vašim tegobama.