Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Depigmentacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rencho007

12.06.2009. 10:40

Poštovanje...
Prilikom sportske ozljede (nogomet) i pada na suh teren "spalio" sam dio kože koji nije mogao zacijeliti više od mjesec dana... Nakon što je rana zacijelila, na tom mjestu nikad više nije mi se vratio pravi pigment kože... Ostala je bijela mrlja... Međutim primjetio sam da se nešto slično događa i na drugoj nozi... Depigmentacija se nalazi točno ispod kostobrana (baš kao i druga situacija sa sitnim točkicama na drugoj nozi)... Na tom mjestu se noga znoji, a ispod kostobrana i štucne koža zapravo ne "diše"... Da li je to možda razlog depigmentacije? Da li je moguće ikako vratiti pigment (kakva krema ili tome sl.) odnosno onemogućiti mu barem širenje?
Hvala unaprijed!

Lenka Oremović, dr. med.

02.10.2009. 16:45

Depigmentaciju- vitiligo karakterizira nastanak oštroogranćenih mliječno bijelih mrlja različite veličine koje su obično smještene simetrično na rukama i nogama i to iznad zglobiva prtiju,koljena i lakata a zatim mogu nastati i na drugim djelovima kože. Mogu se povečavati a nekada rijetko i spontano nestati a uzrok nije potpuno poznat.

Depigmentacije mogu nastati i nakon upalnih promjena na koži,zbog uzimanja nekih lijekova ili zbog kontakta s nekim kemikalijama.
Preporučam da se obratite dermartologu koji će postaviti dijagnozu i odrediti liječenje.Iako ima više mogućnosti liječenja ono nije zadovoljavajuće.