Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


dva problema


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cybermum

21.04.2011. 11:05

Poštovani, molim Vas za savjet, kao što piše u naslovu, imam dva problema s kožom.

Između grudi i ispod njih, pojavile su se fleke nepravilnog oblika, neke su okrugle i zasebne, a postoji i jedna velika između grudi, svijetloroze boje, ponekad svrbucka ali uglavnom ne. Znaju se i perutati. Ovo mi se pojavilo otkad sam rodila, tj. prije nekih 2,5 mjeseca. Dojim i malo se pojačano znojim i čini mi se da su te fleke posljedica tog znojenja. Možete li pretpostaviti o čemu se radi i kako bi se to liječilo? Probala sa Plymicol ali nema poboljšanja.

Druga stvar, inače imam dosta suhu kožu lica. U području nosa i između očiju, koža je suha i hrapava i prisutno je crvenilo, stalno se ljušti i moram lice bar dva puta dnevno mazati kremom kako bi dobilo vlažnost. Što bi tu pomoglo, koje kreme su dobre za tako suhu kožu?

Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.04.2011. 13:45

1. S obzirom da Plimycol ne djeluje, ne radi se o kandida infekciji (koja bi inače došla u obzir). Vjerojatno je riječ o iritativnom dermatitisu s obzirom na pojačano znojenje i dojenje. U tom slučaju došla bi u obzir primjena blažeg kortikosteroida u obliku kreme. Naravno, trebalo bi paziti da dijete dojenjem ne dođe u kontakt s kremom.
2. Drugi problem mogao bi biti seboroički dermatits (osim suhe kože). Tada bi osim neke hidratantne kreme došla u obzir primjena ketokonazola (Oronazol krema), imunomodulatora (takrolimus-Protopic mast, pinekrolimus-Elidel krema) ili kratkotrajna primjena (3-5 dana) blagog kortikosteroida (hidrokortizon).