Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Gljivice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivan

05.06.2004. 20:04

Postovani,
vec godinu dana se lijecim od genitalne kandidijaze(na glavicu su promjene), medjutim bez trajnog uspjeha. Koristio sam Canesten kremu pri cemu bi se neko vrijeme iza terapije gljivice povukle no ubrzo potom se vrate. Inace zbog sumnje da mi je oslabljen imunoloski sustav radio sam dodatne pretrage no svi su nalazi uredni. Zanima me da li postoji terapija u obliku tableta koja bi bila ucinkovitija za moj slucaj? Ako da, molim vas da mi savjetujete koje bi eventualno tablete dosle u obzir?

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

06.06.2004. 11:56


Nadam se da ste gljivice utvrdili kod dermatologa, ukoliko nije radena
pretraga svakako je uradite.Treba vam uputnica " pregled i mikoloska obrada" no bar 5-7 dana ne smijete se mazati s nicim.Provjerite vas secer u krvi jer ukoliko je povisen to moze biti uzrok vasih tegoba.
Spolovilo svakako mozete prati samo s posebnim sapunom tj. sindet
kupljen u apoteci od firmi npr. Avene ili Eucerin.Najbolje rijesenje bi bilo da se perete s sredtsvom za intimnu njegu.Razlog navedenom je u tome sto obicni sapuni pogoduju gljvicama jer slabe obranu.Kod vase partnerice provedite terapiju s vaginaletama Canesten ( klotrimazol ).
Promjene mazite 3x dnevno dok ne produ, ali prije operite vodom promjene i osusite.Mazite promjene i okolnu kozu oko 2 cm.Kad promjene produ mazite jos 7 dana 1x dnevno.Ukoliko navedeni savjeti ne pomognu javite svakako da vam tek onda savjetujem terapiju tabletama.

Ivan

07.06.2004. 23:30

Mikoza je dakako potvrđena od strane dermatologa, a i način primjene Canesten kreme je bio sličan Vašoj preporuci. Kao što sam naveo, nije bilo sasvim uspješno pa bih ipak volio pokušati i sa medikamentoznom terapijom. Molim Vas savjet i zahvaljujem na odgovoru!

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

08.06.2004. 09:52

Opet napominjem da je bitno da provodite upute kako sam napisao,
isto tako terapiju kod vase partnerice.Ukoliko se ne postupa po navedenom veca je sansa da se promjene vrate.Sto se tice sistemne terapije preporucio bih Diflucan ( flukonazol ) caps 50 mg dnevno kroz 2-4 tjedna ili 150 mg 1x samo kroz 7 dana te ponoviti 4 x ciklusa. Rado bi preporucio prvu shemu jer smatram da je uspjesnija.Prije terapije bitno je da kod vaseg lijecnika opce prakse provjerite jetrene i bubrezne parametre te kompletnu krvnu sliku.