Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


hemangiom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja983

09.08.2011. 00:35

poštovani,
kćerci se par dana po rođenju pojavila promjena na leđima. Izgledalo je kao da je u prečniku od 1 cm nestalo pigmenta i promjena je bila u ravni s kožom. To se ubrzo razvijalo i sada je dostiglo 8 cm po dužini i 5,5cm po širini, s tim što je jako ispupčeno (oko 2cm) u visinu. Izgleda kao grudva boje kože sa crvenom mrljom na sredini. Beba sada ima 5 mjeseci. Bili smo kod dječijeg hirurga koji je dijagnozirao hemangiom i rekao da samo pratimo i dođemo za 6 mjeseci. Nalazi se na leđima ispod desne plećke. Danas je dermatolog istoj djevojčici ustanovio potkožno krvarenje (pošto se nedavno pojavio osip po tjelu) pa me takođe interesuje da li to moze biti povezano?
Šta znači to što raste tom brzinom i da li treba intervenisati pre zakazanog vremena? Šta mislite o laserskoj operaciji i operisanju hemangioma uopšte: Čekati da sam prođe ili odstraniti? Hvala...

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.08.2011. 11:00

Hemangiom te veličine na leđima kod djeteta te dobi se ne operira, osim ako nema komplikacija (ulceracija, krvarenje u promjeni itd). Za očekivati je da će se on znatno smanjiti, a onda treba eventualno razmotriti mogućnosti liječenja. Za kako Vi navodite "potkožno krvarenje" ne mogu Vam reći o čemu je riječ odnosno koji bi bio uzrok.