Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Herpes zoster i trudnoća!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jasna

11.12.2003. 16:56

Poštovani,

u 19. sam tjednu trudnoći i jucer mi je dijagnosticiran herpes zoster na području trbuh i malo prema ledjima. Prilicno sam zabrinuta. Možete li mi nesto reci o samoj bolesti, da li moze izazvati neke probleme u trudnoci, te mi recite sto bi od terapije mogla koristiti. Vodene kozice sam preboljela u djetinjstvu.
unaprijed hvala, Jasna

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

27.12.2003. 06:46

Herpes zoster je bolest koja se pojavljuje u obliku grupiranih mjehurića na jednom ili više dermatoma (područjima) kože. Bolest uzrokuje virus. Primarna infekcija tim virusom izaziva najčešće vodene kozice (kako i sami navodite da ste preboljeli u djetinjstvu). Zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa. Virusna infekcija herpes zosterom ne uzrokuje komplikacije u trudnoći, no svejedno Vam savjetujem da se obratite nadležnom ginekologu koji će u koliko je potrebno (npr. teža klinička slika s brojnim mjehurićima, te bolovima), ordinirati odgovarajuću terapiju.