Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


kožna promjena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dina

13.11.2003. 18:53

Poštovani,
Imam 28 godina i u nekoliko navrata pojavljuje mi se na lijevom obrazu promjena veličine kovanice od jedne kune, elevirana, indurirana i crvenkasta, ne svrbi, ne boli, nastaje brzo i za otprilike 5 minuta nestaje sama od sebe. To mi se počelo pojavljivati unazad nekoliko mjeseci. Ne mogu reći čime je isprovocirno. Ne mogu Vam se javiti u ambulantu kada ne znam kada će se pojaviti, a ubrzo može i nestati. Uz napomenu, uvijek se javlja na točno istom mjestu. Što bi to moglo biti? Strah me da nije nešto imunološke etiologije (tipa diskoidnog lupusa ili slično), iako nemam nikakve druge simptome niti pozitivnu anamnezu.
Unaprijed hvala na stručnom odgovoru.
Srdačan pozdrav.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

14.11.2003. 05:38

Promjene koje opisujete su nespecifiične. Moglo bi se raditi o urtiki. Naime radi se o promjeni koja je specifična za urtikariju (koprivnjaču), karakterizirana je crvenkastim promjenama iznad razine kože koje se sele s mjesta na mjesto i nestaju same od sebe. Uzrok koprivnjače može piti preosjetljivost na neke prehrambene alergene (naročito konzervanse), neka fokalna infekcija (učestale infekcija gornjih djelova respiratornog trakta, neki proces u zubima...), uzimanje lijekova, stresne situacije... Pokušajte voditi dnevnik prehrane, da vidite da li se opisane promjene povezuju češće nakon konzumacije određenih namirnica! Da li uzimate neke nove lijekove (i vitamine), da li ste počeli upotrebljavati nove kozmetičke proizvode?
Diskoidni lupus mozete sa sigurnošću isključiti jer je kod njega je crvenilo kontinuirano prisutno. Uz crvenilo, javljaju se stanjenja kože, ožiljci i stvaranje hiperkeratotičkih, (rožnate naslage) bjelkastih područja!