Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


HITNO!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marlena

12.11.2003. 22:23

Postovani;
Vitiligo se pojavio mojoj djevojcici od 9 godina, negdje prije dva mjeseca i jos uvijek je u pocetnoj fazi, s malim povrsinama, na donjim extremitetima.
Kako do sad nisam imala prilike da se susretnem s ovom koznom bolescu, jos uvek sam "neznalica".
Prije svega, fokusirana sam na uzrok.
Procitala sam da uzroci jos uvijek nisu jasno definisani, ali postoje pretpostavke da veliku ulogu moze imati nasljedni faktor (nema vitiligia u familiji), stres i nervoza, poremecen rad tiroide ili pad imunog sistema, kao i pretjerano izlaganje suncevim zracima...
Jedina analiza na koju me je uputio dermatolog kojem sam se obratila je analiza stitne zlijezde.
Procitala sam da je moguce postici zadovoljavajuce rezultate prilikom ranog dijagnosticiranja, kao i u mladjem uzrastu osobe.
Da li biste mogli da mi preporucite neke od nalaza koji bi mi bili korisni i da li bi eventualna biopsija bila od koristi?

Unaprijed hvala,
Marlena.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

14.11.2003. 06:01

Nažalost uzrok vitiliga još uvijek nije potpuno istražen. Postoje neki precipititajući faktori koji uzrokuju izbijanje vitiliginoznih žarišta: npr. sunčane opekline (?), ponavljane traume (?), emocionallni stres, šečerna bolest, bolest štitnnjače, neki oblici slabokrvnosti te neke endokrinološke bolesti (bolesti žlijezda). Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, te biopsija nije potrebna. Terapija nije zadovoljavajuća. U početku se preporučuje aplikacija lokalnih kortikosteroidnih preparata. U nekoliko studijea opisani su dobri rezultati nakon upotreba Vitix gela. Vitix je novi preparat na našem tržištu i on se nanosi na sva područja na tijelu koja su zahvaćena vitiligom. Nanosi se 2x dnevno. Najbolje rezultate u liječenju vitiliga pokazala je PUVA terapija, no njen glavni nedostatak je što se povoljni rezultati mogu očekivati tek nakon više tretmana (ponekad i 100-tinjak!).
Od ostalih pretraga koje bi imalo smisla napraviti kod Vašeg djeteta je: razine željeza u krvi, razina šečera u krvi i eventualno endokrinološki pregled, ako koji od parametara nije u granici normale.