Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


lišajevi u bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

grom

01.09.2009. 23:10

Poštovani,
u bebe stare 6 mjeseci (nedonošče, korigirana dob 4 mjeseca, isključivo doji) nakon odlaska na more javio se velik lišaj na prsima. Kako sam mislila da je do stresa, vode, promjene praška za rublje, odlučila sam pričekati povratak kući u nadi da će se to smiriti povratkom na standardne uvjete. No, lišajevi su se proširili s prsa preko vrata na lice i ne jenjavaju ni nakon povratka. Molim Vas preporuku za postupanje.
Unaprijed zahvaljujem.

grom

02.09.2009. 11:20

Zaboravila sam napomenuti da je od pojave lišajeva do sad već prošlo mjesec i po dana te da je dijete sa tri mjeseca starosti imalo dosta upornu tjemenicu koju smo riješili upotrebom musteline kreme.

Lenka Oremović, dr. med.

15.09.2009. 19:05

Prema vašem opisu radi se o seborejičkim promjenama kod dojenčadi koje nastaju obično u trećem mjesecu života.Uzrok promjenama je pojačana produkcija loja usljed kroz placentu prenesenih majčinih hormona androgena.Kasnije promjene mogu biti podržavane i poremećajima u prehrani.Promjene obično započinju u vlasištu naslagama bjelkastih masnih ljusaka slične tjemenicama.S vlasišta se promjene šire na lice ,područje iza ušiju, u nabore kože a nekad i na trup.Na navedenim područjima može nastati infekcija bakterijama ili gljivamaU petom ili šestom mjesecu života promjene postupno nestaju.
Budući da promjene kod vaše bebe ne reagiraju na uobičajenu njegu,a dječja koža je vrlo osjetljiva i klinička slika se vrlo brzo mijenja ,preporučam vam da se svakako obratite dermarovenerologu koji će odrediti lokalno liječenje u skladu s kliničkom slikom.