Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


madez


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zara

04.12.2005. 21:52

Postovani,

bila bih Vam zahvalna ako bi mi mogli prokomentirati nalaz.

U komadicu koze histoloski se vidi rahla rozevina, lentiginozno izduzene epitelne precke, gnijezda nevus stanica regularnog, a ponegdje i izduzenog oblika koja premostavaju susjedne epitelne precke, gnijezda nevus stanica smjestena na bocnim stranama epitelnih precki umnozeni pojedinacni melanociti duz dermo-epidermalne granice bez atipija u izgledu ili sa vrlo slabim atipijama u izgledu, fibroza i umnozene acelularno vezivo u papilarnom dermisu, a u gornjem dermisu nakupine nevus stanica regularnog izgleda od kojih neke sadrzavaju zuto smedi melaninski pigment.
Vide tzv. "ramena" tvorbe. Rijetki limfociti vide se izmedu melanofaga i nevus stanica u gornjem dermisu kao i oko krvnih zila.
Nevus stanica nema na dnu niti na lateralnim rubovima preparata.
DG:NEAVUS NAEVOCELLULARIS COMPOSITUS DYSPLASTICUS


Obzirom da imam jos jedan "sumnjivi" madez, na moje veliko cudenje doktor je rekao da bi ga za sada samo pratio i da ga ne bi kirurski odstranjivao. Koje je Vase cijenjeno misljenje.

Unaprijed hvala na odgovoru

dr. Dinko Kaliterna

05.12.2005. 17:07

Radi se tvz displastičnom madežu kojeg treba pojačano nadzirati, nalaz je u granicama normale te nema razloga za brigu. Nalaz se može adekvatno interpretirati usporedom slike madeža i histološkog nalaza. Drugi madež bih preporučio nadzirati s dermoskopom najboljim aparatom za pregled i praćenje madeža jer samo tako možemo vidjeti najranije promjena madeža što je cilj. Savjetujem pregled s Dermdocom koji ima najveće povećanje.