Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


mealnoma nodulare


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bojana1

30.10.2012. 19:55

Imala sam mladez od rodjenja u predjelu kljucne kosti koji nije imao vidljive promjene. Radila sam dermoskopiju i ultrazvuk stomaka i pazusnog djela kao i druge nalaze koji su bili potrebni za operaciju uklanjanja istog. Prije operiranja sam radila kompjutersku dermoskopiju gdje je ustanovljeno da nisu uočljive melanocitne promjene te da su dimenzije mladeža promjera 15X12mm. Svi ostali pripremni nalazi su bili u redu, medjutim kada je radjen PH nalaz isecka utvrdjena je dijagnoza Melanoma nodularis sa sljedecim karakteristikama :
Makroskopski opis : Primljen ovalni isecak koze dimenzija 35mmx20mm na kom se nalazi ovalna polipolika promena na siroj bazi velicine 8mm tamnomrke boje :
- Klark I
- Breslow I
- Mitoze do 5/10 HPF
- Pigmentni gradus III
- Limfocitni infiltrat OSKUDAN
- Povrsna erozija NEMA
- Nekroza NEMA
- Limfangioinvazija NIJE VIDJENA
- Satelitoza ODSUTNA
- Ivice resekcije NISU INFILTROVANE
- Udaljenost najbliza 6mm ; najdalja 20mm
- TNM T4aNxMx
- Stadijum II B (za sada)

Preegzistirajuca promena je : Nevus intradermalis papillomatosus
Sifra bolesti : C 43.6

Posto je mladez uklonjen a nikakvih komplikacija prije uklanjanja nisam imala (promjena boje, oblika, svrab, krvarenje), uklanjenje je predlozeno zbog lokaliteta istog. Predloženo mi je od strane komisije da dolazim svaka 3 mjeseca na kontrolu gdje će mi raditi ultrazvuk regije gdje je bio mladež i desne pazušne jame. Prva kontrola bi trebala biti tek u 12. mjesecu. Da li je potrebno uraditi jos neke pretrage i koliko ova dijagnoza treba da me zabrine? I da li se mogu desiti neke promjene u buducem peroidu iako je mladez uklonjen. Hvala unaprijed na odgovoru...

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

31.10.2012. 11:50

Kod vas je riječ o malignom tumoru kože koji je nastao iz madeža. S obzirom da je riječ najmanjem stupnju I (ima ih V), prognoza je dobra i mislim da su preložene kontrole sasvim primjerene.

bojana1

31.10.2012. 20:55

Hvala na brzom odgovoru!

bojana1

23.11.2012. 20:30

poštovani,
Odlučila sam da uradim ponovnu ph analizu tkiva mladeža u drugoj, emanentnijoj zdravstvenoj ustanovi, (prva analiza je rađena u opštoj lokalnoj bolnici) Novi nalaz je pokazao da nije bila u pitanju melanoma nodularis nego naevus intradermalis cutis. Zanima me kako je moguće da dvije analize istog tkiva pokažu toliku razliku. Kako da znam kome da vjerujem? Da li postoji još neka pretraga koja mi može reći da li sam bolesna ili ne? Brine me i što me rana odnosno ožiljak i posle 2.5 mjeseca boli, probada i svrbi, ne znam da li je to neki loš znak.
Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.11.2012. 11:40

Drugi nalaz je: potpuno uredan madež. Dakle, još bolje za Vas. Svaki duga pitanja su za te ustanove gdje su rađene pretrage. O tome ne mogu nagađati.