Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Neurodermitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

željka

03.05.2004. 14:36

Atopijski dermitis
28 mi je godina i imam neurodermitis od treće godine života. Imam crvenilo i ponekad rane na šakama, a prije 2 godine pojavilo se na licu i izgleda jako ružno. Bila sam nekoliko puta na testiranju, zadnji put prije tri godine i ustanovljeno je da sam alergična na svinjetinu, krumpir, grah,grašak,zelje,orahe,kavu,prašinu,životinjsku dlaku,duhan, a napomenuli su da ne smijem biti u prostoriji gdje se rade kolači ili kruh pošto mi smeta i brašno.Da li to znači da ne smijem jesti kruh? Pošto sam saznala što izaziva te promjene na koži izbacila sam sve navedeno iz prehrane, međutim stanje sa ne poboljšava već naprotiv, sve je gore i gore. Primjenom antihistaminika ( koji više i ne pomažu ) i krema s kortikosteroidima (Elocom, Kuteride, Maxidex-za lice) stanje se malo popravi, al nakon par dana opet počinje svrbež i crvenilo. Što izaziva to, ako sam izbacila sve namirnice koje mi smetaju? Svakodnevno se mažem s Eucerin-10%urea lotion, tuširam se Eucerin uljem, a lice mažem Becutan kremom.To su sve neutralni preparati od kojih baš i nema pomoći. U dogovoru s dermatologom počela sam s fototerapijom ( UVA i UVB zrake - idem već mjesec i po) međutim nema nikakvog učinka ( jedino što sam pocrnila) pa da li da uopće i nastavim? Što se fototerapijom želi postići?Kako zrake djeluju na stanice kože i na koje vrijeme bi stavile bolest u stanje mirovanja? Postoji li neki drugi uzrok neurodermitisa? Neki doktori su mi preporučili da obavim gastroskopiju, zbog bakterija u želucu, da ne bi možda tu bio uzrok?! Postoji li mogučnost da imam neke bakterije na licu koje mi stalno izazivaju crvenilo i svrabež? Preporučen mi je Protopic pa me zanima kakve on učinke ima ?

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

14.05.2004. 19:10

Navedeni testovi na pojedinu hranu i namirnice u vasoj dobi nisu bitni jer alergija na hranu uglavnom tokom zivota prestaje na pojedine namirnice no kozni testovi su vise za orijentacionu vrijednost.Probajte navedenu hranu i ravnajte se nakon konzumacije.Ako nema smetnji nastavite ih konzumirati. bez obzira na rezultat testa.Najnoviji lijek za vasu bolest se zove Protopic ili Elidel i jako dobro utice na vasu bolest.Svakako savjetujte se s vasim dermatologom u uvodenju navedenih lijekova.Gastroskopiju nema smisla raditi, bolest se nasljeduje
genetski i bitan je uticaj okolisa.Antihistaminici ne pomazu vasoj bolesti te ih ne rabite u svrhu protiv svrbeza.Fototerapija utice na imunoloski sustav i djeluje suzbijajuce na stanice koje su odgovorne za promjene koze.O samom prekidu fototerapije savjetujte se s dermatologom.Protopic i Elidel suzbijaju takoder upalne stanice i to puno uspjesnije od kortikosteroida.Ne izazivaju nuspojave kao kortikosteroidi i mogu se rabiti neograniceno dugo bez bojazni.No to su skupi lijekovi.Neutralni pripravci su neophodni da ih rabite svaki dan.
Samu bolest moze provocirati citav niz faktora od kojih je najvazniji stres.