Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


hemangiom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

18.03.2004. 17:51

Imam bebu staru 2 mjeseca, kojoj se 4 dana nakon poroda poceo pojavljivati hemangiom na licu ( obuhvaca dio od uha do uha -preko donje usnice , prednji dio vrata i dio dekoltea kao V izrez ) Trenutno je na terapiji sa DECORTINOM. Prema misljenju doktora ima i dubinske i povrsinske hemangiome. Od pojavljivanja hemangioma usporedo su se javljale i uceracije na licu, kutu usana i samoj donjoj usnici. Zanima me koliko je moguce ocekivati ozdravljenje i da li je vec bilo slucajeva ovako velikih hemangioma?Zanima me da li postoji neka druga terapija, te da li kod nas ili u Evropi postoji ustanova koja se bavi lijecenjem te bolesti? Koliki je postotak samoozdravljenja?

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

03.04.2004. 11:08

Hemangiom je dobroćudni vaskularni tumor koji se vidi već kod rođenja ili se razvija u prvim mjesecima života. U početku raste brzo, a nakon nekog vremena počinje se povećavati s rastom tijela. Ulceracije koje opisujete često su prisutne, a one najvjerovatnije nastaju kao posljedica mikroozlijeda samog hemangioma.
Spontano povlačenje je moguće, ali obično kod manjih hemangioma, a završava do sedme godine života. No povlačenje obično nije potpuno. Prema navodima literature 30% hemangioma se povuće u 3 godine, 50% u 5 godina, i 70% u 7 godina.
Kod teših slučajeva daju se kortikosteroidi u samu promjenu (intralezijska primjena) ili peroralno (Decortin). Laser se uglavnom primjenjuje kod liječenja površinskih hemangioma. Prema navodima iz literature u oko 75% slučajeva, nakon laserske operacije dolazi do smanjena hemangioma i 25-50% iz u potpunosti nestane nakon nekoliko tretmana.

iliriana

14.05.2004. 22:12

Imam bebu staru od 2 mjeseca, kojoj se nakon poroda počeo pojavljati hemangiom na desnoj ruku.Zanima me gdje mogu da je lječim sa laserkom terapijom