Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


psorijaza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

14.05.2004. 16:39

Molim vas,

Imam psorijazu koja je naglašena na noktima (prvo nožnim, a sada se širi i na nokte na rukama).
Zanima me prognoza, širenje na kožu, vlasište, zglobove?
Također, jel moguće da je širenje s nokta na nokat (nisu baš svi zahvaćeni) posljedica slabijeg imuniteta ili se nekako kontaktom širi bolest?
Mogu li se stavljati umjetni nokti pošto mi ova situacija postaje veliki estetski problem?
Postoje li možda neki najnoviji načini tretiranja psorijatičnih noktiju?

Hvala najljepša i oprostite zbog toliko pitanja ali malo se gdje mogu naći podaci o psorijatičnim promjenama na noktima?

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

14.05.2004. 18:52


Bolest se ne siri kontaktom jer se radi o autoimunoj bolesti kada organizam sam reagira na sebe.Sto se tice same prognoze bolesti ne moze se nista predvidjeti jer je tijek bolesti hirovit.Bolest se moze jako dobro drzati pod kontrolom ali se ne moze izljeciti.Bolest npr. moze samo jednom izbiti i nakon povlacenja se ne mora uopce vise javljati.Nekima je zahvacena samo koza dok kod drugih su i zglobovi zahvaceni.Preporuca se kontrola kod reumatologa 1x godisnje radi zglobova.Nokti se teze lijece ali nema razloga za ocajavanje.Za sada ne bi preporucio umjetne nokte jer bi to ostavio kao zadnje mjeru.
Probajte sljedece : Psorcutan mast 1-2x dnevno namazite nokat i nocu stavite dio plasticne rukavice na nokat.Nabavite kapsule Gabutan 10 mg 1x dnevno.Navedenu terapiju provodite bar 2-3 mjeseca.Takoder bilo koju masniju kremu tipa vazelina vise puta dnevno stavljajte na nokte narocito poslje pranja ruku.Po potrebi mozete rabiti i raspicu.

Ana

15.05.2004. 11:13

Hvala vam lijepa na brzom i utješnom odgovoru!