Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


onihomikoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marijana

15.05.2004. 18:48

Poštovani,
Moji problemi s gljivičnom infekcijom nokta nožnog palca, tj. s onihomikozom traju već gotovo 8 godina. Kada sam se prvi put susrela s ovim problemom, liječnica mi je rekla da se radi o uraslom noktu te je uklonjen samo taj inficirani unutarnji dio nokta i mesa. Nakon nekog vremena infekcija se vratila, a simptomi: promjena boje nokta (postao je žut i bjelkast), zadebljanje, krhkost i iskrivljenost nokta. Moram priznati kako su ove infekcije bile prilično bolne. Ubrzo je uslijedila i drugi kirurški zahvat – ovaj put je odstranjen cijeli nokat. No, nakon godinu dana, nakon što je izrastao novi nokat, došlo je i do nove infekcije. I operacije. Zanimljivo, uvijek zahvaća isti nokat. Ovaj put infekcija je zahvatila i drugi nokat nožnog palca, tako da su mi kod ovog kirurškog zahvata uklonjena oba nokta. Niti malo lijepo iskustvo. Nokat koji je operiran po prvi put je izrastao i, iako zadebljan, ne zadaje mi probleme, tj. nije inficiran, za razliku od drugog nokta na kojem su do sada obavljena tri kirurška zahvata. Kako nastojim izbjeći i četvrtu operaciju, molim Vas da mi pomognete i uputite me na druga rješenja. Nedavno sam se u literaturi susrela s tri oralna antifungalna lijeka: fluconazol, terbinafin i itraconazol. Iznenađuje me činjenica kako me kroz ovih 8 godina konzultiranja s liječnicom niti jednom nije uputila na ove lijekove. Jesu li u pitanju bile moje godine (imam 22 god.) ili je riječ o još uvijek relativno novim lijekovima na tržištu, pa nije željela “eksperimentirati”, nije mi poznato. Stoga Vas molim da me uputite na onaj koji smatrate najboljim u mojem slučaju te mi objasnite nuspojave i kontraindikacije (budući da se lijek po završetku terapije zadržava i do 12 mjeseci u tijelu). Također me zanima smiju li se uzimati s drugim lijekovima (pijem Claritine zbog proljetnih alergija). Živim u Zadru, pa ljetne mjesece znam provoditi i u Ninu, pa sam posljednje ljeto ispirala inficirani nokat u moru iz ninskog kraja (s čijim ste ljekovitim svojstvima vjerujem upoznati), nakon čega se infekcija povukla, ali isto tako i nakon 6 mjeseci vratila. Bila bih najsretnija kada biste mi preporučili neki biljni tretman, tako da ne moram svaki put čekati ljeto i ljekovito ninsko more.
Ispričavam se na (po)dužem mail-u i unaprijed zahvaljujem na Vašoj pomoći uz srdačne pozdrave

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

17.05.2004. 16:04

Navedeni lijekovi nisu najnoviji.Prednost bih dao Itracu jer se uzima najkrace vrijeme a ostaje duze u organizmu.Ne smije se uzimati prilikom
trudnoce i dojenja kao niti kod bolesti srca te jetre i bubrega.Sto se tice nuspojava moguce su sa strane probavnog trakta npr. u vidu mucnine.
Lijek se ne smije piti skupa s drugim lijekovima za snizavanje povisene
masti u krvi uopce niti s lijekovima za zelucanu kiselinu skupa jer tu treba sacekati par sati i tek onda uzeti Itrac.
Nadam se da ste kod dermatologa potvrdili pretragom struganja i kulture da se radi o gljivicnoj infekciji.Ukoliko niste uradite sto prije.
Gljvicne infekcije su nekad dosta tezak problem jer su sklone vracanju.
Kako se to ne bi desilo savjetovao bih da sve carape prokuhate jedanput a cipele i najlonke prasite s Canestenom prasak svaki dan 1x kroz 30 dana.Navedene mjere unistavaju spore gljivica koje se mogu dugo zadrzati i uzrokovati ponovo infekciju.Nazalost nisu mi poznati za biljni preparati koji bi bili uspjesni za vas problem.