Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


pelenski osip


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lir

19.09.2006. 16:45

Imam bebu koja će slaviti 1. rođendan za koji dan. prije 1 ipol mjesec, uz nicanje zubića i virozicu od par dana, dobila je osip u peleskoj zoni. Lagano crvenilo i pokoji crveni prištić. pedijatar kaže gljivice i propisuje Imazol krem pastu. Nakon dva dana korištenja stanje se pogoršalo i odlazimo kod dermatovenerologa. Dijagnoza gljivice i terapija Rojazol+zink pasta+Geramicin 7 dana a nakon toga Stelaktiv od Mustele. Stanje se slabo popravljalo da bi se naglo pogoršalo uključivanjem stelaktiv kreme. Cijela zona se upalila, prištići se namnožili, koža je izgledala grubo i naborano a nju je to smetalo i svrbilo (dobro je spavala i jela). promjenjana nam je terapija i koristimo Oronazol kremu 14 dana. Stanje se skroz popravilo da bi ponovnim korištenjem stelaktiv kreme pojavilo crvenilo i prištići. Opet smo na Oronazolu 3 dana i onda da koristimo bijeli vazelin.
Da li je moguće da je moja beba alergična na zink-oksid? da li je moguće da su se gljivice tako brzo reaktivirale?
Molim Vaše mišljenje i savjet. Inače ima problematičnu kožu, do sada smo koristili kreme iz apoteke za pelensku zonu, jednokratne pele i nikad nismo imali problema na tom području.
Unaprijed hvala,

zabrinuta mama

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.09.2006. 13:15

Pelenski dermatitis je iritativni kontaktni dermatitis, na koji se može naseliti Candida (gljiva). Ali to je potrebno egzaktno utvrditi mikološkom pretragom (pretragom na gljive). Terapija je različita s obzirom da li su gljive prisutne ili ne. Alergija na cink oksid nije vjerojatna. Dakle, po meni bi trebalo obustaviti svu terapiju 5 dana i učiniti mikološku obradu.