Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


plikovi po rukama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elma

11.03.2004. 11:29

Poštovani, molim Vas da mi odgovorite na sljedeće:
u maju prošle godine na dlanovima pojavili su mi se sitni plikovi koji su nestali koristeći Kuterid G i hipermangan kupku, međutim specijalista mi je nastavio terapiju Travocort kremom od čega mi se ponovno pojavili plikovi i dalje mi je nastavio terapiju Lamisil tbl i Lamisil kremom ni od toga nije bilo bolje. Dermatovenolog je promjenio navedenu terapiju i nastavila sam koristiti Deksazon injekcije i kremu napravljenu u apoteci (kortikosteriod).
Alergo test sam uradila odmah i alergična sam na pelude korova, drveća mediteranskog drveća, bakterije, biljna vlakna i perje i specijalista je rekao da je kod mene kontaktni dermatitis.
U augustu mi se isti plikovi pojavili i po tabanima. Farmaceut mi je preporučio kremu Esperson mite od koje su nestali plikovi ali kože se ljušti i crvena je i ne svrbi me. Primjetila sam da se plikovi pojave kada jedem paradajz koji više uopšte ne jedem. Te vas molim da mi odgovorite je li to alergija na paradajz i kako da spriječim to ljuštenje kože.
Lijep pozdrav i unaprijed Vam se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

03.04.2004. 11:12

Promjene koje opisujete na dlanovima, pa potom po tabanima mogle bi odgovarati za kontaktni dermatitis. On može biti alergijski i nealergijske (iritatitvni). Kod Vas je indicirano učinitio tzv. epikutani test na standardnu seriju alergena i eventualno na profesionalnu seriju alergea (zavisno od posla koji radite). Alergeni na koje ste alergični (peludi trava, stabala, perije...) kao niti konzumacija paradajeza ne utjeće na pojavu plikova po dlanovima i tabanima!

Dejan1992

02.05.2011. 15:50

Poštovanje
Ovako meni se pojavio isti problem oko plikova samo po rukama točnije po prstima.
Prošle godine počeli su mi se pojavljivat plikovi i svrbilo je...pa sam ja greškom češao stalno...i stvorio sam rane po rukama...i kako je vrijeme prolazilo nestajali su polako...i opet nedavno su se pojavili. Uglavnom pojavili su se plikovi i crvenilo..pokušao sam da istišćem plikove ali opet se samo pojavi veči. trenutno mazem samo obicnu kremu za ruke jer mi se pođe se sušit koža gdje su bili plikovi i stvore se opet rane.. pa ako mozete preporucit neku kremu za ovo...

Unaprijed Hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.05.2011. 10:00

Kod Vas nije moguće reći o čemu je riječ ("plikovi" mi ne znači ništa). Obratite se liječniku.

lukili

23.06.2011. 18:25

Pozdrav!

Na rukama između prstiju mi se pojavljuju sitni prištići koji jako svrbe. Kada ih počešem iz njih izlazi prozirna tekućina. nakon toga ostaju crvene točkice, kao sitne ranice i tada ne svrbi. Kada ranice prođu opet se pojavljuju sitni prištići, pa jak svrbež, pa tekućina....uglavnom, mslim da je riječ o gljivicama. Radim u pekari, u trgovini, gdje sam stalno u dodiru s vodom, s deterđentima, vlažno je, toplo i to mi dodatno otežava situaciju. Mažem oboljelo područje Canesten kremom i pomaže, al kako ne mogu dulje vrijeme imati suhe ruke, bojim se da će biti teško to izliječiti. Lijepo vas molim za savjet što da radim. Da li se to uopće može izliječiti s obzirom da radim takav posao?

Hvala unaprijed, i molim Vas za odgovor jer mi je jako važno.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.06.2011. 23:50

Mislim da se kod Vas ne radi o gljivama (iako je i to moguće s obzirom da Vam Canesten pomaže). Vjerojatnije je da se radi o tzv. dishidrozi koja se manifestira upravo kako Vi navodite. Mislim da bi kod Vas bila potrebna kompletna dermatološka obrada (mikološka pretraga kojom se dokazuju ili isključuju gljive, epikutano alergološko testiranje itd). Bez obzira o čemu je točno riječ, Vaš posao je veliki problem (pogoršava sve bolesti koje kod Vas dolaze u obzir).