Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


popucane kapilare


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kristina

12.09.2005. 13:45

Imam 19 godina i već podosta popucanih kapilara po nogama. Zbog čega se to dešava, kako se može liječiti i spriječiti daljnje pucanje? Inače sam normalne težine i bavim se sportom.
Hvala

dr. Krešimir Kostović

13.09.2005. 10:48

Z nastanak venektazija (kapilara po nogama) najvažnija je nasljednja sklonost i hormonalni čimbenici (znatno češće kod žena, pogoršanje u trudnoći, oralni kontraceptivi), češće kod osoba koje duže stoje. Spriječiti daljnje pucaje je vrlo teško, s vremenom ćete imati sve više takvih kapilara. Može koristiti, ali samo u manjoj mjeri, nošenje elastičnih čarapa. Još uvijek su najbolja terapija sklerozacije, a može se pokušati i laserska terapija (ali su rezultati slabiji).

pjegava

16.04.2009. 18:20

Imam sličan problem...meni su odjednom pocele pucati kapilarice na listovima nakon godine dana koristenja kontracepcijskih pilula, prije nisam imala takvih problema. Imam 21 godinu. Trebam li prestati piti pilule i kolika je cijena sklerozacije? Imam kapilarice na par mjesta.

Hvala...

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.04.2009. 13:40

Teško je reći da li su venektazije kod Vas povezane s uzimanjem oralnih kontraceptiva ili je riječ o prirođenoj sklonosti (ili oboje). Cijena sklerozacije obično je 400-500 kuna po tretmanu, a potrebno je više tretmana (preko računala je teško reći koliko).