Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Prvi znaci celavosti?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mrix

26.11.2012. 18:00

Postovani,

Imam 24 godine i vec unazad dvije godine dana cini mi se da imam nekako produbljene zaliske. Nisam siguran jel to stvar subjektivnog dojma ili se kosa na tim mjestima zaista prorijedila, pa se nadam da Vi to mozete ustvrditi. U prilogu saljem slike.
Ako se radi o prvim znacima gubitka kose, zelio bih reagirati na vrijeme i sprijeciti koliko se moze ili jos bolje vratiti izgubljeno. Vidim da se dosta reklamira vichy dercos neogenic, imate li iskustva s time?
Inace imam prilicno gustu kosu, i ne primjecujem bas da ispada nesto puno. Istina, prilikom tusiranja ispadne nekoliko vlasi, ali nisu to pune sake kose ili nesto slicno. Samo ovo sa strane sto meni djeluje prorijedjeno, to je problem.

slika1: http://s8.postimage.org/bo6qh692t/photo_7.jpg
slika2: http://s10.postimage.org/ueq6x8vex/photo_6.jpg
slika3: http://s9.postimage.org/d389iefov/photo_8.jpg

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.11.2012. 09:05

Kod Vas se radi o početnoj androgenetskoj ćelavosti. S gore navedenim preparatom nemam iskustva, ali ako želite usporiti proces koristite Minoxidil 5% tekućinu dva puta dnevno.

Mrix

27.11.2012. 12:25

Hvala na odgovoru.
Ovaj lijek koji ste naveli, minoxidil 5%, jel samo usporava opadanje, potpuno ga obustavlja, ili postoji nada i da kosa ponovno počne rasti na prorijedjenim mjestima ako se s tretmanom počne pravilno i na vrijeme?

Mrix

27.11.2012. 12:25

I mozete li preporuciti konkretnog proizvođača minoxidila, vidim da ih ima nekoliko i ne znam kojeg uzet? Cijena nije problem, samo da je što djelotvorniji.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.11.2012. 20:40

Svi su podjednako djelotovorni, ali neka bude 5%-tni.

Mrix

27.11.2012. 20:45

Poštovani,

Dodatno sam se informirao na internetu o androgenetskoj alopeciji i imao bih još jedno pitanje.
Vidim da se dosta tretmana bazira na kombinaciji preparata Rogainea (Minoxidil 5%) i Propecie.
Koliko sam uspio razaznati, Propecija je DHT inhibitor te bi kao takva trebala sprijeciti daljnje prorijedjivanje kose, a Minoxidil bi na neki način trebao stimulirati rast kose na mjestima na kojima je ona izgubljena. Vi ste mi inicijalno preporučili samo Minoxidil, a moje pitanje je bi li mozda bolje bilo krenuti sa kombiniranim tretmanom (Minoxidil + Propecia) upravo da se sprijeci opadanja, a potakne rast? Ili to može ostaviti neželjene efekte? Molim Vas da mi malo objasnite prednosti/mane jednog i drugog ili kombinacije. Još jednom hvala na trudu.
Lijep pozdrav, Damir

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.11.2012. 13:05

Propecia je lijek koji može imati ozbiljne nuspojave (smetnje potencije), te bi Vam za njegovo uzimanje trebao dermatološki pregled uz duži razgovor. Ono što mislim da možete uzimati i bez toga sam Vam napisao.

Mrix

28.11.2012. 14:20

Poštovani,

U nedoumici sam. Molim Vas da mi pokušate odgovoriti malo opsežnije, možda i sa stručne strane, jer teško mi se odlučiti na neku terapiju tek tako. Pogotovo nakon što sam pročitao po forumima razna (i negativna) iskustva s minoxidilom. Ne kažem ovo pro forme, zaista bih Vas lijepo zamolio da odvojite koju minutu više, pokušajte razumjeti da želim znati zašto sam se odlučio na neki tretman i što mi točno on donosi a koje su moguće posljedice. Evo što me zanima.

Prvo, kako djeluje minoxidil? Jel usporava opadanje ili potiče rast?
Drugo, jel se njime tretira cijelo vlasište ili samo dio gdje se kosa povlači i gdje se već povukla (konkretno, zalisci)?
I treće, ako krenem s tretmanom, pa ako iz nekog razloga onda prestanem (npr promjena tretmana) ima li realne šanse da kosa radi toga počne pojačano ispadati?

Na mnogo mjesta sam pročitao da ako se s tretmanom počne u mladosti (kada se tek primijeti), da se daljnja ćelavost može čak i potpuno spriječiti, a mjesta na kojima je nastao gubitak kose da se mogu oporaviti. Ne znam jel su to samo tekstovi utjehe ili ima u njima istine. Vi to vjerojatno znate.
Ako se to može, kako se može? Gore ste mi samo napisali da će minoxidil usporiti proces.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.11.2012. 20:25

Minoxidil usporava opadanje kose, a kod nekih i potiče ponovni rast kose već izgubljenje kose (ne može se unaprijed predvidjeti). Možete tretirati cijelo vlasište. Nadalje, on djeluje samo dok se primjenjuje. Nakon prestanka primjene, proces opadanja se nastavlja. Ovaj tip alopecije se ne može izliječiti.