Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3999 | Broj poruka: 14406

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Pucanje kože ruku i stopala u djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bugenvila

30.09.2013. 23:01

Poštovani, molim Vas za pomoć u rješavanju zdrastvenog problema koji nas muči već godinama. Mojem trinaestogodišnjem sinu već pet godina početkom ljeta se počinje ljuštiti koža na prstima ruku i nogu. Čak i uz upotrebu različitih krema (sa ureom, crnim kimom, čičkova mast, medicinske kreme pripravljene u apoteci) situacija postaje sve gora i koža mu puca do krvi, te su mu prsti i stopala puni dubokih, krvavih i bolnih rana, do te mjere da mu i samo hodanje postaje bolno kao i držanje predmeta u rukama. I najbanalnije stvari kao što su držanje čaše ili olovke njemu je bolno. Rane se smire negdje oko listopada. Trenutno su se počele smirivati, ali je koža na dlanovima suha i peruta se. Napominjem da živimo na moru i dijete se kupa u njemu svakodnevno, tijekom cijelog ljeta.. Odgovor našeg pedijatra je da tu nema pomoći, da su mu začepljene žlijezde na vrhovima prstiju i ne luče dovoljno masnoće, te da pregled dermatologa nema smisla. Kaže da će se situacija možda smiriti s godinama, a možda i ne. Molim Vas savjet, jer kreme očito ne pomažu a nemoguće da nema drugog rješenja, nego čekati hoće li ili ne biti s godinama bolje. Hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.10.2013. 15:05

Kod Vašeg djeteta vjerojatno je riječ o dishidrozi (poremećaju žlijezda znojnica). Riječ je o promjenama koje se obično javljaju u toplijim mjesecima, a manifestiraju se mjehurićima i crvenilom, a kasnije ljuštenjem na dlanovima i tabanima. Promjene se vraćaju, a liječe se kremama s kortikosteroidima (u fazama pogoršanja). Ipak, bilo bi najbolje da dermatolog postavi točnu dijagnozu i propiše odgovarajuću terapiju, jer ja to ne mogu preko računala.