Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


seboreicni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

roberta

05.03.2004. 22:48

POSTOVANA!
GODINAMA IMAM CRVENILO IZNAD KORIJENA NOSA A PREKO ZIME SE TO CRVENILO POJAVI NA OBRAZIMA I NA RUKAMA U OBLIKU MALIH FLEKICA,SUHO JE I LJUSTI SE.PRIJE TRI MJESECA SAM OTISLA U JEDNU PRIVATNU ORDINACIJU GDJE MI JE DIJAGNOSTICIRAN SEBOREICNI DERMATITIS.DOBILA SAM KREMU ORONAZOL.ISTU VECER SAM JE STAVILA A UJUTRO SAM IMALA STA I VIDJETI.LICE MI JE BILO POTPUNO SPALJENO.DOKTORICA MI JE NA TO REKLA DA JE TO JAKI REBOUND EFEKT I DA JE TO NORMALNO!!!PREPISALA MI JE ANTIBIOTIKE I OBLOGE OD FIZIOLOSKE OTOPINE A NAKON TOGA OBILNO STAVLJANJE BELOBAZE.TO MI JE PROSLO TEK NAKON DVA TJEDNA.NE MORAM VAM NI RECI KAKVO MI JE RAZOCARANJE PRIREDILA TA DOKTORICA.KAKO MOZE RECI DA JE TO NORMALNA REAKCIJA?!?!AKO SE ZNA DA SE TO MOZE DOGODITI SA ORONAZOLOM ONDA BI SE ON TREBAO OPREZNIJE PREPISIVATI ILI BAR NAPRAVITI PRETHODNE PRETRAGE DA SE VIDI KAKO CE TKO NA NJEGA REAGIRATI!
OPET IMAM CRVENILO NA TIM PODRUCJIMA,NEMAM VISE POVJERENJA U DOKTORE.DA LI JE UOPCE POSTAVLJENA DOBRA DIJAGNOZA? KAKO DA RIJESIM TAJ PROBLEM?OPRAVDAVATE LI OVAJ VELIKI PROPUST DOKTORICE KOJA JE OCITO U ZELJI DA NA BRZINU ZARADI NEKI NOVAC U DRUGI PLAN STAVILA MOGUCNOST OVAKVIH(NJOJ OCIGLEDNO POZNATIH) NUSPOJAVA KOD KORISTENJA ORONAZOLA?!
UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM!

senada

16.03.2004. 15:19

Molim vas za savjet u vezi seboreicnog dermatitisa koze glave koji traje vec duze vremena, jako lici na prhut i svrbi

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

03.04.2004. 11:16

ad1) Roberta
Prema Vašem opisu vjerovatno se radi o seborejičkom dermatitisu lica koji se obično javlja na mjestima koje i Vi navodite. Seborejički dermatitis je kronična bolest koja je sklona, naročito u zimskim mjesecima, čestim recidivima.
Reakcija koju ste imali na Oronazol kremu je najvjerovatnije uzrokovana kontaktnom preposjetljivošću na taj preparat, što Vaša liječnica nije mogla znati da će te tako reagirati. Inače se kod seboreje daje lokalni antimikotik (kao npr. Oronazol kr) jer se u osoba koje imaju seboreju nađu površinske gljive (Pityrosporum ovale) za koje se smatra da su jedan od uzročnika same bolesti. S obzirom da imate osjetljivu kožu lica, savjetujem Vam da ubuduće prije nego što bilo kakav medicinski i/ili kozmetički proizvod stavite na lice, predhodno kroz nekoliko dana isprobate reakciju na unutrašnjim stranama podlaktica!

Ad 2) Senada
Pokušajte koristi šampone koje sadrže selen i sumpor ili cink, kroz 1-2 mjeseca!

ZaraHamza

10.09.2013. 23:10

Postovani
Imam pitanje u vezi sa osipom po licu. Osip se prvo javi u vidu velike crvene fleke oko usana (iznad usne uzimajuci i dio koze odmah iznad usne te ispod usana). Sve to pece, svrbi i zateze. Suho je ali se ne peruta, samo crveni. Nakon nekoliko dana osip se pocne siriti na obraze, ocne kapke, iznad obrva (ali ne po obrvama), celu. Na tjemenu se ne pojavljuje. Jako svrbi i sve ostalo navedeno. Kad mi se prvi put pojavilo (u februaru 2013) doktor opste prakse mi je propisao antibiotik Siprobel. Nakon dvije sedmice pod antibioticima osip je nestao, koza je bila cista ali jako suha sto sam, na svoju ruku, rijesila sa Eucerin kremom za osjetljivu kozu sklonu alregijama. Osip po licu se povukao ali oko usana se nakon kraceg perioda ponovo vratio ali znatno slabije izrazen. Posjetila sam dermatologa u privatnoj praksi. Receno mi je da je rijec o seboreicnom dermatitisu i propisana mi je Advantan mast (pomijesana s necim) da koristim oko usana 3 dana 2x dnevno i onda 2dana 1x. To mi je samo trenutno pomoglo. Nekoliko sedmica poslije osip oko usana se pogorsao i onda prosirio na ostale dijelove lica - kao i prvi put (to je bilo 3 mjeseca poslije prvog osipanja). Ponovo sam otisla dermatologu ali u bolnicu (tj. drugi doktor) i receno mi je da se radi o perioralnom dermatitisu. Terapija: zabrana koristenja steroida, pantenol mast, sindet sapun i kontrola sa nalazima Helicobacter pylori i nalaz stolice na Candidu species. Vrijednosti nalaza: Helicobacter pylori IgG 5,9 (granicna vrijednost 0,9-1,1 U/ml), Candida u stolici nije prisutna. Sedam dana poslije otisla sam na kontrolu a osip je jos uvijek bio jako izrazen. Posto je doktorica, koja me je prvi put primila, bila odsutna prmila me je druga droktorica. Njena dijagnoza: Dermatitis allergica e contacta faciei; Dermatitis rosaceiformis. Terapija: ponoviti nalaz na Helicobacter pylori (prosli nalaz je bio IgG a dr. trazi IgM), da obratim paznju na sta bih mogla biti alergicna, Aloedermal sampon za kosu, sindet sapun, Cicalfate krema Avene - 2x dnevno, Elocom krema x1/ 5 dana u tankom sloju. Trenutno je osip u fazi povlacenja jer koristim Elocom kremu (ovo je drugo mazanj tj. drugi dan koristenja). Cekam nalaze na Helicobacter pylori. Razmisljam da od doktora opste prakse zatrazim uputnicu za alergotest jer sama ne primjecujm da sam na nesto alergicna, osim sto me oko usta svrbi nakon paradajza i nekog jaceg sira (npr. pamezan, sir iz mijeha i sl.). Zelucanih problema nemam. Izvinjavam se na malo ospirnijem pismu. Molila bih Vas za savjet.
Unaprijed zahvaljujem

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.09.2013. 11:05

Kod Vas su tri dermatologa postavili tri različite dijagnoze. Točna dijagnoza je preduvjet prave terapije. Ipak, mislim da bi se najprije moglo raditi o perioralnom dermatitisu. U tom slučaju treba prekinuti korištenje kortikosteroida (kao što je Elocom), te provesti terapiju tetraciklinima (vrsta antibiotika) kroz 3-6 tjedana. U početku (nakon prekida kortikosteroida) se očekuje pogoršanje. Pretrage tipa stolice na Candidu i H. pylori su nepotrebne.

ZaraHamza

11.09.2013. 16:25

Hvala na odgovoru. Jako sam zabrinuta sta ce biti sa mojojm kozom kad prestanem koristiti Elocom. Trenutno, nakon dva mazanja Elocomom, osipa skoro da i nema jedino sto je lice suho i mjestimicno se peruta. Da li postoji mogucnost da Vam posaljem sliku kako izgleda osip? Hvala puno.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.09.2013. 18:50

Nema mogućnosti slanja fotografije.