Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Menstruacija

Autor Poruka

Melimeli

04.01.2021. 01:30

Pozdrav, nakon kiretaze (missed ab) do sada sam imala 3 menstruacije, svaka bude obilnija nego inace i sa povecim ugruscima prva dva dana, obicno treci ili cetvrti dan od pocetka menstruacije jave mi se trnci u ruci, nekad lijevoj nekad desnoj, trnci u nogama, nakon trnjenja javlja se bol izmedju plecki, cesce locirana lijevo izmedju plecke i kicme, i osjecam zatezanje od vrata do sredine kicme kao i nelagodu i blazu bol u prsima....nakon menstruacije ti bolovi potraju jos nekoliko dana i situacija se stabilizuje poprilicno, opet sa sljedecom menstruacijom iste tegobe pocnu na isti nacin....
Da napomenem da sam poslije kiretaze nekoliko puta bila kod ginekologa, 3 razlicita, svaki kaze uredu sve osim sto su jajnici sitnocisticni, papa uredan. Radila MRI vratne kicme pokazao diskus herniju izmedju vratnog i torkalnog dijela kicme, doktor kaze da te trnce i bolove uzrokuje taj disk (tada to nisam povezivala sa menstruacijom pa mu nisam ni spominjala)

Prvo pitanje je zasto su mi menstruacije sada obilne sa ugruscima, a nisu bile prije kiretaze?

Drugo pitanje, zasto mi svaki put menstruacija pokrene probleme s trncima i bolovima izmedju plecki, prsima...mogu li biti neki problemi sa srcem, mada ih nisam imala do sada?

(Ps mislila sam ovo pitanje postaviti i na "neurologiju" ali forum nije u funkciji)

Ivo Balenović, dr. med.

04.01.2021. 13:05

Poštovana, budući da je kod Vas s ginekološke strane sve u redu, organske promjene (miomi, endometrioza, polipi) možemo isključiti kao uzrok obilnih menstruacija. Organske promjene uzrokuju 50% obilnih menstruacija. Ostalih 50% čine obilne menstruacije bez dokazane patologije, ili takozvana disfunkcijska krvarenja. Disfunkcijska krvarenja mogu biti ovulatorna i anovulatorna (kod kojih postoji hormonski poremećaj). Budući da imate redovite menstruacije, za pretpostaviti je da imate i ovulaciju. Kod ovulacijskog disfunkcijkog krvarenja smatra se da ne postoji poremećaj hormona, nego je problem u povećanoj proizvodnji prostaglandina unutar sluznice maternice. Kod žena koje ne žele trudnoću obilna krvarenja mogu se liječiti oralnim kontraceptivima ili intrauterinim uloškom. Kod žena koje pokušavaju trudnoću (a pretpostavljam da ste Vi u toj skupini) savjetuje se primjena gestagena (Duphaston) u drugoj fazi ciklusa. Nesteroidni protuupalni lijekovi pomažu smanjiti obilnost krvarenja. Savjetujem da uradite laboratorijsku analizu da se vidi da li su ta krvarenja uzrokovala anemiju.