Autor
|
Poruka
|
Minni09
|
16.12.2020. 13:25
Poštovani,
Imam redovit menstrualni ciklus koji traje 29 dana. Imala sam menstruaciju od 10.11 do 15. 11..i zadnju sam dobila 8.12 i trajala je do 12.12,s tim da sam tog 12.12 imala spolni odnos s deckom i ejakulirao je u mene. Da li postoji mogućnost trudnoce, obzirom da mi po kalendaru nisu bili plodni dani ? Lp
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
16.12.2020. 18:20
Poštovana, odnos je bio u vrijeme neplodnih dana, tako da ne postoji mogućnost trudnoće. Odnosno, mogućnost trudnoće je samo teorija (ako baš ovaj ciklus ovulacija urani).
|
janjuska
|
17.12.2020. 23:10
Poštovani,
Poslednju menstruaciju sam imala 3.12.
Ciklusi su 22-28 dana. 12. dana ciklusa imala sam nezaštićen odnos, bez ejakulacije uopšte. Zapravo, više je bilo dodirivanje polnim organima i penetracija se desila par puta. Znam da sam bila u plodnim danima i sad me je uhvatila neverovatna panika.
Da li može da dođe do trudnoće? Sad me je jako strah i ne znam šta da radim.
Hvala.
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
18.12.2020. 10:45
Poštovana, prema navedenom ne postoji mogućnost trudnoće bez obzira što ste bili u plodnim danima.
|
janjuska
|
22.12.2020. 11:55
Poštovani, nadovezujem se na prethodno.
Jutros sam primetila nešto braonkasto se pojavljuje. Jako me je strah. Da li postoji mogućnost da je to implantacujsko krvarenje?
Sluđena sam. Znam da prilikom tog odnosa nije bilo ejakulacije, ali užasno se bojim? Od istog je prošlo 7 dana.
Šta može da bude ovo?
Hvala.
|
janjuska
|
22.12.2020. 14:00
Poštovani, oprostite na smetnji. Samo da dodam jer, rekla bih, da u prethodnom upitu nisam bila jasna.
Naime, danas mi je 19.dan ciklusa, a taj odnos se dogodio pre 7 dana.
Hvala.
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
22.12.2020. 15:00
Ne postoji mogućnost trudnoće. Ako se želite uvjeriti savjetujem da uradite test.
|
janjuska
|
22.12.2020. 21:20
Oprostite na smetnji, ali kako da uradim test sada, jer kroz sve postove pišete da je najbolje uraditi test dve sedmice nakon odnosa da bi isti bio verodostojan?
Kod mene je slučaj da je danas tek 7.dan nakon odnosa.
Jako sam sad zbunjena.
Hvala.
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
23.12.2020. 11:00
Ako menstruacija ne nastupi na vrijeme, tada uradite test. Test će potvrditi da se ne radi o trudnoći. Već sam vam rekao da na opisani način ne postoji mogućnost trudnoće.
|
janjuska
|
24.12.2020. 00:50
Hvala Vam na pojašnjenju. Ali, meni je danas drugi dan kako se pojavljuje to braon nešto. Nekada je svetlo braon, nekada kao boja rđe. To me je uplašilo. Ne znam šta bi moglo da bude. Da li ima potrebe da se javljam svom doktoru?
Izvinite na dosađivanju, ali mnogo sam uplašena.
Po mojim nekim proračunima menstruaciju bi trebalo da dobijem u ponedeljak ili možda nedelju.
Hvala.
|
|
24.12.2020. 00:50
Postovani,
situacija je ovakva, ciklusi 27-28 dana, nezasticeni spolni odnos uz ejakulaciju na 11.dan ciklusa. Na 11 dan ciklusa ginekologica je vidjela folikul velicine 18 mm te sam nakon toga popila ellaone tocno 9 sati nakon odnosa. 12.ciklusa ponovno je napravljen uzv na kojem je folikul bio velicine 20.2 mm. 13.dan ciklusa trakice za pracenje ovulacije pokazuju negativno. Tijekom jucerasnjeg dana odnosno 12 dan ciklusa primjetila sam bol na lijevoj strani jajnika koja je trajala cijeli dan i noc. Tijekom prethodna dva ciklusa sam popila escapelle i menstruacije su dolazile u uobicajeno vrijeme.
Moja pitanja su malo slozenija, naravno osim sto me zanima smatrate li da ce tableta uciniti svoje u vidu sprjecavanja oplodnje i ugnjezdjivanja s obzirom na dan ciklusa, vrijeme kad je popijena i plodne dane te naravno trebam li brinuti da bih mogla ostat trudna...zanima me i ukoliko je ginekologica vidjela folikul prije nego sam popila ellaone, da li to znaci da do ovulacije jos nije doslo? Isto pretpostavljam znaci i ako ga je vidjela iduci dan? Dakle ukoliko se folikul vidi ovulacija i oplodnja nisu ucinjene? Takodjer imak pitanje vezano za LH trakice koje su pokazale negativno, a imala sam osjecaj radi bolova u jajniku da se ovulacija dogodila, a i uzv je dan prije( 12. dc) pokazao da je folikul na 20 mm - na koji princip te trakice rade, znam da ocitavaju maximalnu razinu porasta LH no pokazuju li one negativan rezultat odmah nakon sto ovulacija nastupi? Nadam se da razumijete moja pitanja te da ce me Vas odgovor ipak malo urazumiti i utjesiti.
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
24.12.2020. 10:30
Poštovana, ukoliko je ultrazvučno viđen folikul, znači da ovulacija nije nastupila. Postkoitalna kontracepcija odgađa ovulaciju i na taj način onemogućuje oplodnju. LH trakice određuju razinu LH hormona koji neposredno prije ovulacije naglo počne rasti. To je tipično oko 12.-13. dana. Ako je ovulacija odgođena, tada će LH porasti u ono vrijeme za koliko je ovulacija odgođena.
|
janjuska
|
25.12.2020. 11:20
Poštovani, jako ste strpljivi i ljubazni prilikom davanja odgovora. Ali, ja ne mogu da se smirim jer se situacija kod mene nastavlja ako ne i pogoršava. Molim Vas da mi odgovorite. Od utorka sam imala braon sekret koji je juče prešao u krv , bilo je i noćas, po malo. I znam da to nije menstruacija jer me ne boli stomak. Od simptoma PMS-samo me grudi bole, pomalo. Skroz sam sluđena. Zašto se pojavilo to krvarenje? Ništa me ne boli. Znam da ste napisali da ne postoji mogućnost trudnoce. Ali , ovo se nastavlja i ne znam šta da radim. Molim Vas pomozite barem nekim savetom.
Zahvaljujem.
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
26.12.2020. 13:35
Javite se liječniku i na taj način riješite sve dileme. Putem dopisivanja ne možemo ništa riješiti niti postaviti točnu dijagnozu. Određivanjem beta hcg-a iz krvi riješit ćete svaku sumnju u vezi trudnoće.
|