Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

Pec

28.11.2007. 12:27

Poštovani,
U šesnaestom tjednu trudnoće ustanovljena je malformacija ploda, radilo se o velikoj omphaloceli sa većim dijelom trbušnih i prsnih organa izvan tijela, te je indiciran prekid trudnoće. No prije pobačaja napravljena mi je amniocenteza kako bi se eventualno ustvrdilo zbog cega je to doslo. Ti nalazi su samo pokazali da su kromosomi u redu te da nema s genetske strane zabrinutosti. Nakon pobačaja fetus i posteljica su poslani na analizu. Nalaz je glasio: Fibrosis villorum placentae. Fibrosis subhorialis. Koliko sam shvatila iz toga s posteljicom nije bilo u redu. Nedugo nakon pobačaja napravljen mi je i papa test koji je bio uredan. Posto mi je to bila prva trudnoća vrlo sam zabrinuta radi ishoda ostalih trudnoća, pa me zanima zbog čega dolazi do toga, te dal postoji mogučnost da mi se ponovi ? Koliko bih trebala čekat prije planiranja druge trudnoće? Te da li bi još kakve pretrage trebali suprug i ja napraviti? Unaprijed zahvaljujem

Miro Šimun Alebić, dr. med.

10.12.2007. 14:15

Poštovana,
žao mi je zbog ovakvog ishoda vaše prve trudnoće. Fibrozne promjene na krvnim žilama posteljice ukazuju na probleme vezane uz vaskularizaciju posteljice, a time i funkcije posteljice. Kako fetus sve hranjive sastojke važne za svoj razvoj dobiva preko posteljice s poremećajem funkcije posteljice u ranoj fazi razvoja ploda dolazi i do poremetnji njegovog razvoja, a jedna od njih je i ova malformacija. Preporučio bih barem tromjesečni "odmor" uz vitaminski suplement te isključivanje mogućih mikrobioloških uzročnika komplokacija u trudnoći.