Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

trudnoća

Autor Poruka

nina55

04.07.2012. 22:20

Poštovani,
trudna sam 11 i pol tjedana, zadnji puta sam bila na pregledu prije 3 tjedna, a sljedeći termin imam tek 16. 7. Budući da sam prije 8 mjeseci imala spontani pobačaj u 6. tjednu trudnoće, brine me malo tako kasno zakazan termin pregleda. Zadnji puta na pregledu sa 8 i pol tjedana je bilo sve u redu, plod 2.5 cm ruke, noge,..vidljivi otkucaji i bez vaginalnog ultrazvuka, odnosno, uzv kroz trbuh. Svi testovi krvi, urina, koagulacije, štitnjače, hepatitisa, testovi senzibilizacije koje ne znam zašto sam radila s obzirom da sam Rh+, su u redu, kao i papa, ureaplasma, clamidija koje sam radila na početku. Od tableta pijem samo folnu kiselinu i duphaston 2x dnevno radi ranijeg pobačaja. Što se tiče tog duphastona, doktorica mi je prepisala da nastavim istu terapiju, no ja sad ne znam dokad da ga pijem. Sljedeći pregled bit će 16. i tad ću biti 13 tjedana trudna i nisam sigurna da se tad isto smije piti duphaston u toj količini. Mrzim piti tablete, strah me da on nema neke štetne posljedice za plod, iako znam da je to slučaj, doktorica mi ga ne bi prepisala. U svakom slučaju, korisno je čuti još jedno mišljenje. Ne znam zbog čega, možda radi ranijeg pobačaja, užasno sam zabrinuta svo ovo vrijeme dok nemam pregled, čak u tolikoj mjeri da sam se uvjerila da mi plod možda više uopće nije živ. Znam da ne bih smjela, ali ne mogu si pomoći. Nemam nikakve simptome, nije mi zlo kao većini trudnica, čula sam da se vrijednosti štitnjače (TSH) u trudnoći povećaju, meni čak ni to, blizu donje granice je 0.65, jedino što su mi bolne dojke na kojima su se pojavile plave žile. Još jedna stvar koja me zabrinjava je ta da ako dugo sjedim, a sjedim na poslu svakodnevno, jako me bole prepone, osim toga često me probada u trbuhu, kao da me probada desni jajnik, osjećam i kao da me bole zdjelične kosti, odnosno, i stidna kost, a kod vožnje u automobilu bole me trbušni mišići kao da imam upalu mišića, sve mi je to čudno jer mislim da se bolovi u mišićima i zdjelici javljaju puno kasnije, a za ova ostala probadanja isto nisam sigurna da su normalna. Mislite li vi da bih se trebala javiti svom doktoru prije ovog 16. s obzirom na bolove u trbuhu? Ti bolovi nisu strašni i neizdržljivi, ali opet me brinu, ponekad mislim je li moguće da su povezani sa probavom i crijevima s kojima u zadnje vrijeme imam isto problema, osjećam se ponekad naduto, ovisno o tome što jedem taj dan te ne znam bi li bilo pametno da počnem koristiti linex forte. Ispričavam se što sam bila toliko slobodna da vam se obratim u vezi svojih problema i unaprijed Vam hvala na odgovoru! Srdačan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.07.2012. 10:25

Poštovana duphaston više i ne trebate uzimati. Ostali nalazi su vam uredni. Što se tiče idućeg termina pregleda sasvim u redu i ne trebate se prije javljati. Bolovi i nelagoda u donjem tebuhu uzrokovani su rastom maternice. Dakle mislim da se ne trebate brunuti jer je zasad sve u najboljem redu.