Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

trudnoća

Autor Poruka

nana28

12.07.2012. 17:25

Dobar dan,
Imam 30 godina, nedavno sam saznala da sam trudna sa drugim djetetom. U prošlosti sam imala problem sa heroinom, te sam sada već duži niz godina na buprenorfinskoj terapiji, a prije nekoliko mjeseci mi je potvrđen i hcv. Infektolog i psihijatar znaju sve o mojoj situaciji tj bili su upoznati unaprijed sa odlukom za proširenjem obitelji i poduprli su me. Mene sada zanima što sve mora znati moj ginekolog koji će mi voditi trudnoću? Da li je potrebno reči i za buprenorfin i za hcv? Najviše me strah reči za hcv jer se bojim da će mi uskratiti liječničku potporu tokom trudnoće tj "ispisati" me iz ordinacije na račun toga. Živim u malom mjestu gdje ima samo jedna gin. ordinacija. Jasno mi je da u rodilištu moram biti otvorena radi mogućnosti zaraze djeteta tokom poroda, ali i radi mogučeg razvoja NAS-a kod bebe nakon poroda. Na koje bolesti se uopće automatski testira trudnice- da li je hcv među njima? Na kraju krajeva, što je potrebno reči, a što se može prešutiti? Da li je u mojoj situaciji potrebno planirati porod u nekom večem rodilištu ili je dovoljno "obično" rodilište? I na kraju, ako imate neke savjete u vezi moje, ipak specifične trudnoče, molila bih Vas da ih podijelite sa mnom. Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.07.2012. 20:45

Poštovana, postavili ste mi puno pitanja pa ako koje ispustim nemojte mi zamjeriti.
Svakako se vaša trudnoća mora smatrati rizična iz više razloga. Nikako ne smijete svome ginekologu ne reći činjenice o vama, hepatitisu i ovisnosti, čak i po cijenu da vas isti više ne želi pregledati jer time ne radite dobro niti sebi niti djetetu.
Dakle svakako morate spomenuti terapiju odvikavanj i hepatitis C. Ako vas on ne želi kontrolirati tijekom trudnoće neka vas uputi u bolnicu na pregled.
Rutinski se kod trudnica radi krvna grupa, RH faktor, testovi senzibilizacije, markeri na hepatitise, test na sifilis.
Svakako s obzirom na hepatitis C savjetujem čim prije pregled infektologa. Dakle vašu trudnoću moraju voditi ginekolog primarne i sekundarne razine, infektolog i psihijatar.

nana28

16.07.2012. 21:20

Dobra večer,
imam još jednu nedoumicu. Kao što sam već napisala, na samom sam početku trudnoće. Danas sam dobila najprije lagane grčeve u maternici (tipa menstrualni grčevi), koji su se razvili u dosta jaču bol. Na kraju sam morala leči da bih istrpila bol koja je trajala nekih desetak minuta. Nije došlo do nikakvog krvarenja, niti se bol ponovila tokom ostatka dana. Da li je potrebno otiči liječniku odmah ili mogu čekati redovni termin?

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.07.2012. 21:45

Poštovana, mislim da možete pričekati redoviti termin.