Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Trudnoca

Autor Poruka

0702

29.04.2013. 11:50

E ovako za pocetak da kazem da sam u braku sad 22 maja ce biti 3 godina do sada nisam htjela djecu radi posla i dok ne stvorimo uslove, kad smo to poprilicno obezbedili ja sam otisla kod ginekologa i uradila detaljan pregled pre pocetka rada na trudnoci ginekolog mi je rekla da je sve u redu i zdravo da nemam nikakvih promjena ili cista ili nista, tacnije se ne cuvam od 22 marta sto se tice nekakvih ginekoloskih bolesti nikad nisam imala, pa ni bijelo pranje nit upala jer se bas toga cuvam i pazim, sad me trenutno buni samo sto ne ostajem trudna, nisam nesto pod stresom da bas razmisljam o tome al sad kad vec trebam dobiti menstruaciju a imam naznaka da cu je dobiti vec me malo zabrinulo sto se tice trudnoce? Zbog cega moze biti poremecaj da ne ostajem trudna? Sto se tice muza i on je u redu. Razmisljam o tome da odem opet ginekologu sa muzem da malo popricamo al se dvoumim neznam sta da mislim vise pa sta mi savjetujete ?

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.04.2013. 16:45

Poštovana, ne ostaje se trudna nakon prvog ciklusa. Ako ste zdrava i ako se redovito pregledavate, u godini dana mora doći do trudnoće.
Dakle rok je godinu dana a ne jedan mjesec. Opustite se, jer to šteti. Ako ni nakon godinu dana ne dođe do trudnoće tada se radi obrada vas i partnera.

plavusa_777

29.04.2013. 23:00

Poštovani,
nadam se da ću konačno dobiti odgovore na svoje strahove. Trenutno sam u inozemstvu na privremenom radu, nisam zdravstveno osigurana, već idem svaki drugi mjesec kući i kod kuće u Hr obavljam sve zdravstvene preglede. ZM bila je 20.3. , ciklusi su redoviti na 27-28 dana. U 8.mj. prošle godine je bio jedan ciklus 33, zatim na 26, i onda opet normalno na 28. Test na trudnoću radila sam 16.4. i 20.4 oba su pozitivna. od ZM nemam krvarenja, tek prethodna dva dana smedji iscjedak bez mirisa po krvi. danas nista. nemam bolova, nemam mučnina, samo izraženi (povećani ) umor, otekle grudi, i pomalo bolne bradavice. Hranim se zdravo, ne pijem, ne pušim, nisam uzimala kontraceptiva niti ikakve lijekove. redovan pregled kod ginekologinje zakazan je (dok nisam znala za trudnocu) za 31.05. Umjereno sam aktivna, Ne radim težak fizički posao, ali me zanima koliko se trebam čuvati, dizati teško,s obzirom da nemam nekih problema, bolova, simptoma koji me ograničavaju u poslu? Da li trebam prije kod svoje gin. i da li bih trebala početi uzimati folnu kiselinu ili neke vitamine? Unaprijed zahvalna. Lijep pozdrav!

jeverica16

29.04.2013. 23:00

Postovani, momak i ja vec tri mjeseca radimo na bebi al jos uvijek nema nista... Papa test mi je pokazao male upale pa mi je doktor preporucio Poliginax vaginalete ( 2X6) ostale su mi jos dvije da iskoristim ali sam dobila ranije 7 dana tacnije 24.aprila. jos uvijik menstuacija traje nimalo se ne smanjuje krvarenje( nije obilno a nije ni malo happy ), ponekad imam valove vrucine,grceve itd.... zanima me da li je to normalno posto saa koristila te vaginalete ili je doslo do nekog poremecaja ? hvala pozz

30.04.2013. 10:20

Poštovana plavuša, svakako bih sugerirao prije pregled i uzv.
Da se razjasni krvarenje u ranoj trudnoći te da li je sve u redu i da li je trudnoća u maternici.
Folnu kiselinu svakako uzimati.

30.04.2013. 10:20

Poštovana jeverica, radi se o nepravilnom disfuncijskom krvarenju. Sugeriram pregled i uzv.

0702

30.04.2013. 23:20

Hvala na odgovoru i ja tako mislim, samo sto sam se dovela u sumnju kad su oko mene drugarice od prve ostale pa zbog toga sam bila u dilemi, inace sto se mene tice kad bude bice big-smile

01.05.2013. 09:50

Molim.

plavusa_777

01.05.2013. 23:20

Hvala na brzom odgovoru. U ljekarni su mi dali folnu kiselinu 5mg, je li to moze biti previše ili štetno? Ili da to uzimam jednom dnevno? Hvala još jednom, lijep pozdrav!

02.05.2013. 09:50

Jednom dnevno. Smanjuje rizik nastajanja neuralnih defekata za 95%.
Dakako da nema štetnosti.