Autor
|
Poruka
|
tea_0507
|
14.04.2020. 15:20
Hvala na odogvoru.
Mogu test već sada napraviti ili da cekam izostanak menstruacije?
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
14.04.2020. 18:50
Test može detektirati trudnoću tek nakon implantacije zametka. Do implantacije dolazi otprilike tjedan dana nakon oplodnje. Ipak, najsigurnije je uraditi test u vrijeme oko očekivane menstruacije.
|
Antonija1602
|
14.04.2020. 22:10
Postovani, u veljaci sam zaboravila popiti kontracepciju 11. i 12. dan ciklusa (Logest pilule), nakon cega sam 21. dan ciklusa dobila nekskvo krvarenje koje je trajalo 8 dana.Nakon toga sam menstruaciju iducu dobila 26.3 koja je trajala samo 4 dana te sam nakon te zadnje menstruacije na 17. dan ciklusa (11.04) ponovno dobila krvarenje koje je bilo jako oskudno i trajalo 3 dana..Postoji li kakva opasnost od trudnoce u mom slucaju te koji bi bili moguci uzroci takvih nepravilnih ciklusa?
Hvala i lijep pozdrav
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
15.04.2020. 11:15
Poštovana, vjerojatno se radi o probojnom krvarenju kao nuspojavi kontraceptiva. Ipak, budući da ste propustili uzeti dvije tablete za redom, savjetujem da uradite test na trudnoću kako bi je isključili sa 100% sigurnošću.
|
Miki221
|
27.04.2020. 19:05
Poštovani, trudna sam otprilike 7 tjedana. 5.5. sam naručena na pregled kod ginekologa te ću tada znati koliko sam točno trudna. Zadnji tjedan započele su mučnine koje traju cijeli dan, dva puta sam povraćala. Cijelo vrijeme imam bijeli iscjedak koji je dosta obilan, no u zadnja dva dana mi se tri puta pojavio smeđi iscjedak siraste strukture koji sam zamijetila prilikom odlaska na toalet. Jeli to normalno i trebam li se brinuti? Još tjedan dana trebam čekati do pregleda i bojim se da ne bi došlo do spontanog pobačaja.
Zahvaljujem se na odgovoru.
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
28.04.2020. 10:30
Poštovana, sirasti iscjedak je znak gljivične upale, što je česta pojava u trudnoći. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika - u apoteci ih možete dobiti bez recepta. Ukoliko primjetite krv ili sukrvicu javite se u hitnu službu.
|
nat1987
|
30.04.2020. 10:20
Postovani,
Trenutno sam 25+2, druga trudnoca. Danas sam bila na pregledu i nalaz je sljedeci:
Porcija cilindricna, uredno epitelizirana. Palpacijski uterus fundusom X/P, cerviks 1 clanak, uloziv za vrh prsta.
UZV cerviks 4,5 cm, plodna voda uredna (AFI 19), KCS poz, posteljica straga uredna, unutarnje usve zatvoreno.
Od terapije koristim Utrogestan 2x1.
Zbog ulozivosti za vrh prsta preporuceno mi je strogo mirovanje i, iskreno, doktorica me malo isprepadala.
Moje pitanje je, koliko je nenormalan nalaz ulozivost za vrh prsta sa 25 tt u drugoj trudnoci (inace sam od pocetka trudnoce uloziva za vrsak prsta i to mi je receno da je normalan nalaz kod drugorotkinja) i kako ide redosljed ulozivosti uopce (vrsah, vrh, jagodica...)? I je li uistinu pitrebno bas strogo mirovanje buduci da imam malo dijete pored sebe?
Hvala unaprijed na odgovoru.
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
30.04.2020. 11:10
Poštovana, nema potrebe za strogim mirovanjem. Uloživo ušće je uobičajen nalaz za ženu koja je rodila. Važno je da je unutarnje ušće zatvoreno, a cerviks održan. Izbjegavajte veće napore i dizanje tereta.
|
ovčica5
|
04.05.2020. 17:25
Postovani, potvrdena mi je trudnoca. S obzirom na neredovite cikluse pretpostavka ginekologice je da sam trudna 5-6 tjedana. Za dva tjedna sam ponovno narucena. Pojavio mi se iscjedak bez mirisa ali me svrbi, od nje sam dobila uputu da se ispirem kamilicom. Steti li bebi taj iscjedak?
A druga stvar, zbog ucestalih urinarnih infekcija, na profilaksi sam Ninurom (50mg*2dnevno) vec preko godinu dana (plus biorela daily kao probiotik). Znaci pila sam i dok nisam saznala za trudnocu. Zbog situacije s korona virusom ne mogu doci do dr koja mi je to prepisala, a savjet gin je da prestanem uzimati profilaksu. Strah me da se ponovno ne pojave infekcije, a s druge strane ako nastavim uzimati bojim se posljedica za bebu. Molim vas za hitnu pomoc, hvala!
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
04.05.2020. 18:35
Poštovana, iscjedak ne šteti bebi, a vjerojatno se radi o gljivičnoj upali što je često u trudnoći. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika (Canesten, Plimycol, Rojazol, Vagisan myko kombi...). Ninur ne može naštetiti djetetu i uobičajeno se koristi u trudnoći. Savjetujem da uradite urinokulturu i postupak prema tom nalazu. Ukoliko će urin biti sterilan nema potrebe za terapijom.
|
Foxlife
|
11.05.2020. 20:45
Postovani, imam 28 god i iza sebe 2 missed abortusa u 7+3tt (2018. I 2019.), obavljena je obrada - brisevi, hormoni, kariogram oba partnera i faktori zgrusavanja krvi- jedino je Pai1 heterozigot, ostali nalazi svi uredni. Ne pusim. Operirala sam endometriom lijevog jajnika 2017.g. Sada sam trudna 10tt, ciklusi redoviti 24-26dana, ovulacija je bila iz desnog jajnika 10dc (potvrdeno lh trakicama)... moje pitanje je slijedece - jesu li ovakve mjere crla u redu - 1.pregled 5+3 (crl 4.9mm), 2.pregled 7+5 (crl 19.6mm), 3.pregled 9+3 (crl 27.6mm). Brine me to sto plod nije rastao po milimetar svaki dan od 2.-3. pregleda- na svakom pregledu do zadnjeg plod je bio za 4 dana veci sto je i logicno zbog ranije ovulacije. Je li moguce da bude ipak sve u redu buduci da je plod sad u prednosti 1 dan, a ne 4 kao na prva dva pregleda? Zbog cega uopce moze doci do pogreske u mjerenju? Srcana akcija je potvrdena na 5+3tt. Hvala unaprijed na odgovoru
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
12.05.2020. 13:00
Poštovana, s trudnoćom je sve u redu. Odstupanja u mjerenju su normalna pojava, ovisi o fleksiji ili defleksiji ploda u trenutku mjerenja, presjeku u kojem se mjeri, a i uobičajenoj standardnoj pogrešci.
|
Andreja-vz
|
12.05.2020. 13:00
Pozdrav. Bila sam na prvom ultrazvuku i otkrili dvije gestacijske vrecice u jednoj je beba 7 tjedana i srce kuca a u drugoj se nista nije vidjelo. Kaze doktor da ce se mozda za 10 dana kad idem opet na ultrazvuk. Kako moze biti da se ne vidi odnosno da je toliko manje od ovoga sta se vidi. Ili se tim ultrazvukom nije moglo vidjeti ili ga nema?! Ima nade da se za 10 dana pokaze???!! Hvala.
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
12.05.2020. 21:25
Poštovana, u slučaju blizanačke trudnoće (u gestacijskoj dobi od 7 tjedana) vidjela bi se dva ploda.
|
Andreja-vz
|
15.05.2020. 21:20
Cak i ako pise da je gestacijska vrecica pravilna?!
|
Ivo Balenović, dr. med.
|
16.05.2020. 10:25
Čak i tada.
|