Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Diane 35


Autor Poruka

iva90

11.02.2015. 20:00

Lijep pozdrav! Pijem Diane 35 vec tri godine s tim da sam prije dva mjeseca imala pauzu. Popila sam zadnju tabletu u petak od novog početka i zanima me da li one mogu utjecati na osjetljivost kože. Počeškala sam se po grudima i ostali su mi kao crveni podljevi? Da li je to normalno ili se trebam zabrinuti?

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.02.2015. 12:50

Moguće je. Sugeriram da se javite ginekologu i napravite krvne pretrage i koagulogram.

sonjajo12

25.06.2019. 10:55

Zdravo. Imam par pitanja vezano za Diane 35.
Nisam ih jos pocelsa koristiti, ali po uputama ginekologa bi trebalo da pocnem peti dan ciklusa.
Ginekolog mi je rekao da njihova ucinkovitost pocinje odmaj pri uzimanju medjutim citala sam da ako se ne pocne prvi dan ciklusa da bi trebalo da se koristi dodatni kontaceptiv. Koje od toga treba da ispostujem?
Takodje sam citala o tome da ove tablete zapravo i nisu namenjene za kontracepciju nego da je njihova prvobitna svrha regulisanje hormonskih poremecaja.Te da nakon sest meseci bi trebalo da se zamene drugom vrstom tableta. Da li je to tacno? Koje je vase misljenje o ovim tabletama, da li su zaista stetne koliko neki tvrde? Da li se mogu koristiti iskljucivo samo kao kontraceptiv? I jos jedno pitanje. Bila sam na pregledu, doktor je utvrdio da su one najpogodnije mojim jajnicima,materici..Da li je potrebno da za svako pakovanje idem po recept ili je moguce ici na kontrole na svakih par meseci? Jer pregledi uopste nisu jeftini a i ginekolog cak kod koga idem i ne zivi u istoj drzavi. I ako mogu primerom da potkrepim pitanje. Ukoliko idem na odmor ili eks na period od mesec dana u kome necu imsti odnos da li je potrebno prestati koristiti tablete? Hvala unapred na svim odgovorima i izvinjavam se na gnjavazi. Nedavno sam se upustila u ove vode pa i dalje pokusavam da budem sto vise informisana. Lp.

Ivo Balenović, dr. med.

25.06.2019. 12:20

Poštovana, Diane 35 koriste se kao terapija kod žena sa policističnim jajnicima. Osim kontraceptivnog učinka Diane imaju antiandrogeno djelovanje, tj. snižavaju koncentraciju muških spolnih hormona koji su povišeni u sindromu policističnih jajnika. Povišeni androgeni hormoni uzrokuju pojačanu dlakavost, akne i masnu kožu. Preporuka je uzimati Diane dok se simptomi ne povuku (u pravilu je to do 6 mjeseci) a zatim preći na druge niskodozažne kontraceptive. Ukoliko se sa terapijom ne počne od prvog dana ciklusa kontracepcijska zaštita ne nastupa odmah, te je potrebno kroz prvih desetak dana koristiti dodatnu zaštitu.