Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


izvijanje prilikom dojenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marijabu

31.01.2009. 18:05

Lijep pozdrav! Možete li pojasniti sve naglašenije tegobe naše 4-mjesečne djevojčice (rođena je u terminu bez komplikacija, težine 3530, sada teži 7300); unazad mjesec dana beba se prilikom dojenja tek povremeno odmicala od dojke uz grgljanje u ustima, podrigivanje i bljuckanje te blago izvijala vrat. Zbog moje odsutnosti u četiri navrata suprug je probao dati mliječnu formulu u bočici, ona bi ju pojela te nakon nekoliko sati povratila u više mlazova (Aptamil, Hip, Novalac AR..) kao i čaj. Zadnja dva tjedna pojačano izlučuje slinu, bljucka zgrušano mlijeko nekoliko sati nakon podoja, glasno diše kroz nos, često štuca nakon podrigivanja i općenito, a najveći problem nam je izvijanje glave i cijelog tijela unatrag uz cviljenje i plač. To se sada događa gotovo pri svakom dojenju - nakon nekoliko minuta izvije cijelo tijelo unatrag, stenje i počne tiho plakati pa se vrati na dojku pa opet izvije glavu. Zadnjih dana već prilikom prvog izvijanja ne želi se vratiti sisanju. Kada ju podignemo u okomit položaj, odmah se smiri. Posljednja dva tjedna nije dobila na težini, slabo piški i ima stolicu jednom dnevno (do prije 10-ak dana imala je poslije svakog podoja), po cijele dane se smješka pa cvili naizmjence. Liječnik pedijatar je potvrdio da su motorika, mišićni tonus i s neurološke strane nalazi uredni, utvrdio anemiju ali smatra da je sve u redu i da beba ne želi jesti 'svojevoljno' jer možda ne želi više dojku. Molimo Vaše mišljenje! Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

31.01.2009. 21:35

Ne postoji sindrom "da više ne želi dojku", jer za drugo niti ne zna. Ako ne dobiva na težini, to je onda nešto ozbiljnije. Ja bih konzultirao dječjeg gastroenterologa, a kao prvu stvar trebalo bi pretragama vidjeti radi li se o alergiji na kravlje mlijeko. U međuvremenu, savjetova obih vam da iz prehrane, vi, izbacite svo mlijeko i proizvode od i sa mlijekom.

marijabu

01.02.2009. 04:45

Puno Vam hvala na ovako brzom odgovoru. Pedijatrica je rekla da su radili i 'testove na alergije' te da nema alergije na kravlje mlijeko. Inače pazim na prehranu; ništa začinjeno, prženo, kiselo... Ukratko; dijete koje je uvijek djelovalo vrlo zadovoljno prije, za vrijeme i poslije podoja, sada je postalo vrlo nervozno, kmezavo, usta 'prepunih' šaka. Rekla je i da 'provodi svoju volju' pa su je probali pustiti (bila je na promatranju na odjelu) da nakon još jednog obroka popraćenog izvijanjem tijela, podrigivanjem pa i zadahom, ostane gladna. Ona bi zaspala i spavala 8, 9 sati i nakon buđenja žustro navalila na dojku da bi ubrzo (a to se događa nekad nakon minutu, dvije a rjeđe kasnije..) ponovno izvila glavu, vraćala se na dojku po nekoliko gutljaja i tako naizmjence dok se ne rasplače, klone i potom zaspe. Kao da joj nešto stoji u grlu i netko ju pritom štipa za stopala (oprostite za nimalo slikovit opis..). Komentari poput 'Ne želi', 'Kad bude gladna jesti će' i 'Zna ona koliko joj je dovoljno' (a kontrola podoja pokazuje oko 60 - 80 ml) mi se prosto čine nevjerojatnim i bezdušnim. Naglašavam da ju je 24 sata promatrala jedna osoba tj. jedan pedijatar. Dijete inače nije plačljivo i zahtjevno tako da na glad samo reagira s pasivnošću i snom. Molim Vas za savjet!

Darko Richter, dr. med.

01.02.2009. 15:10

Ne znam. Ali, da je dijete kod mene, 24 h na odjelu, problem bih vjerojatno riješio. Na temelju čega se kaže da nema alergije, niti ičega drugoga, već se proizvode neka populanra objašnjenja. Ako dijete ne dobiva na težini, sve ovakve priče su bezvezne, i, opasne.

marijabu

01.02.2009. 16:35

Zahvaljujem na utrošenom vremenu. Ne želim Vas više gnjaviti već samo molim da mi kažete što dalje činiti. Otići gastroenterologu kao što ste prethodno naveli? Znam da nemate dijete pred sobom tako da postavljanje dijagnoze ili nagađanje nije ni moguće niti poželjno, ali veoma smo zabrinuti pa Vas molimo da nam kažete ukoliko imate nekakvo mišljenje o čemu bi se moglo raditi. Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

01.02.2009. 17:30

Gledajte, vaša priča je takva kakva jest. Da li se dijete izvija, ili ne, to bih utvrdio ja, jer sam vidio tisuće djece i dojenčadi, a vi maksimalno 1-2. Ono što je objektivna činjenica, ako jeste, ta je, da ne dobiva na težini zadnjih 2 tjedna. To je objektivni nalaz i to treba biti polaznom točkom za rješavanje problema. Vi se uporno fiksirate na nekakvo izvijanje, a toga u pedijatrijskim udžbenicima nema kao neke kliničke slike. Vjerojatno zbog te fiksacije ne vidite neke druge, više ii manje očite stvari, koje bi odmah upale u oči iskusnijem pediajtru. Ali, ako svakoga, dok još nije stekao svoj uvid u stanje vašeg djeteta, odmah bombardirate tim "izvijanjem", ne dajete mu priliku da vidi što mora vidjeti, vać mu namećete ono što vi vidite. A to mi se čini da sada nije najbitnije, i da time samo gubite vrijeme. Možda bi bilo dobro da odete pedijatrijskom gastroenterologu i ispričate bez panike ono što vi na djetetu opažate, ali nemojte inzistirati na stvarima koje ne vode u rješenje problema, već pustite čovjeka da postavi dijagnozu.

marijabu

01.02.2009. 18:25

U potpunosti prihvaćam i razumijem Vaš odgovor. Nedostatak 'tla pod nogama' je rezultat višetjedne frustracije i zabrinutosti. Nitko ne želi biti 'roditelj-slučaj' tako da kad svi ostali navedeni simptomi ostanu zanemareni od strane djetetova liječnika, ne preostaje vam puno. Posjetiti ćemo dječjeg gastroenterologa. Još jednom Vam zahvaljujem na strpljenju i savjetima!

Darko Richter, dr. med.

01.02.2009. 20:20

Evo, upravo tu griješite, i to sam vam pokušao nacrtati u prošlom odgovoru. Naime da doktoru "natrljavate" na nos neki simptom, koji uopće ne mor abiti važan. Što vi znate o medicini? Vi trebate doći doktoru i iznijeti svoj problem. Nije doktor gluh. Ako vam se čini da niste bili dovoljno jasni, ili da je on suviše gluh za veše fiksacije, to je onda loše, loše za dijete. Smirite se, i odite dječjem gastroenterologu, i recite da dijete nije dobilo na težini zadnja 2 tjedna, i onda mu pokažite podoj, hranjenje na licu mjesta. 99% sam siguran da se tamo dijete neće izvijati, kao niti u bolnici kada ga je promatrao neki tamo pedijatar 24 h, i, zbog vašeg ukopavanja na tom "izvijanju" nije vam mogao ništa pametno reći. Medicina je interakcija, i subjektivne stvari itekako utječu na objektivne ishode.

marijabu

01.02.2009. 22:20

Zahvaljujem!

marijabu

03.02.2009. 18:05

Poštovani doktore, posjetili smo dječjeg gastroenterologa kako ste nam savjetovali. Učinjen je i uzv trbuha i krvne pretrage. Dijagnoza: Reflux Gastrooesophagealis, Hipotonia Pyeloni Renis Dex, Anaemia, hematokrit 0.31, hgb. 104. Pedijatrica nas je uputila u Klaićevu na daljnje pretrage. Kontaktirali smo ih i dobili odgovor da se na pregled čeka oko 5 do 6 tjedana. Molimo Vas da nas uputite gdje bismo mogli napraviti daljnje pretrage u kraćem vremenskom roku, ukoliko je to dakako moguće? Puno Vam hvala!

Darko Richter, dr. med.

03.02.2009. 19:10

Ponajprije, gastroezofagealni se refluks ne vidi na ultrazvuku. Dr. može posumnjati na ovo stanje, ali, teško da onda dijete nije ili ne povraća, bljucka. Ako se ovo želi potvrditi, djetetu treba napraviti pH-metriju donjeg dijela jednjaka. To možete u Zagrebu u Klaićevoj, ili u bolnici Srebrnjak. Neposredna pomoć je držanje djeteta u uspravnom, a polijeganje do poluležećeg položaja, i ugušćivanje hrane.Nekada smo imali lijek koji je ovakva stanja rješavao u hipu, cisaprid (Propulsid), ali, netko se sjetio da bi on mogao imati nuspojave na srcu, i povučen je u cijelom svijetu, iako nijedan pedijatar te nuspojave nije nikada vidio (bile samo kod odraslih, i to u kombinaciji s nekim drugim lijekovima).

marijabu

24.02.2009. 11:30

Lijep pozdrav! Molim Vas za savjet vezan za Vama već poznatu tematiku od prije nekoliko tjedana. Dijete je staro 4 mjeseca i 3 tjedna (porod uredan, TM 3530, TD 51, Apgar 10/10). Prva tri mjeseca dijete je dobilo 1200, 1100, 1100 na težini. Tegobe s hranjenjem započele su sredinom prosinca, naglašenije postale krajem siječnja. Zaprimljena je na odjel 29. 01. na 24 h radi promatranja (jedan pedijatar). Kako biste dobili bolji uvid u prethodno navedeno, evo i otpusnog pisma.
Kod prijema: žensko dojenče u dobi od 3,5 mjeseci primmljeno zbog odbijanja obroka na prsima, pri svijesti, TM 7300, TD 66, afebrilna, urednih vitalnih funkcija, auskult. na plućima nalaz uredan. Auskult. na srcu akcija ritmična, tonovi jasni, u prekordiju se reg. sistol. šum I-II/6. Koža lagano marmorizirana, održanog turgora, perioralno lagano lividna. Trbuh lagano meteorističan, na palpaciju nije bolan, bez organomegalije. Neurološki: u sjedećem položaju srednje održana kontrola glavice, palac izvan šakica, potrbuške slabije podiže glavu, oslanja se na podlaktice, povremeno palac u ruci. Refleksi simetrični, patološki se ne izazivaju. V.F. otvorena, u ravni okolnih kostiju, nije napeta. CRP 0.2. KKS: L 6.74, DKS: neutr. gran. 34.9 %, ly 52.4, mono, 6.7, eoz. 5.2, bazo. 0.7, E 4.21, hgb 104, hct 0.319, trb 455, AST 48, ALT 28, GGT 26, LD 311, CK 252, GUK 5.2, urea 1.8, kreatinin 37, Na 142, K 5.0, CI 111, Ca 2.61. IgE 0.0 kIU/L. Urin: u sed. 2L, 5 st. ploč. epitela. Urinokultura: Prot. Mirab. Esbl. Cr. BK 10=3. Orl - nalaz u granici normale. Otoskopski - nalaz uredan. EEG - nalaz uredan. UZV glave - uredan za dob. UZV abdomena: jetra primjerene veličine, bilijarni sustav UZV b.o. Slezena primjerene veličine i strukture parenhima. Pankreas primjerene veličine. Oba bubrega također uredni, bez znakova dilatacije kanalnog sustava a desno se prati hipotoničan pijelon promjera oko 9 mm. Mokraćni mjehur bez bez grubljih patomorfoloških promjena.
Za vrijeme podoja, nakon kraćeg dojenja, dojenče odbija prsa uz ljutnju i plač i zabacivanje glave prema nazad, naznačeno pojačan tonus, bez gubitka svijesti i trzajeva. U usnoj šupljini majčino mlijeko. Bez znakova infekcije. Povremeno bljuca zgrušano majčino mlijeko.
Stolice učestalije, bez mirisa, rijetke.
Dg: Reflux Gastrooesophagealis, Hipotonia Pyeloni Renis Dex., Dystoni sindrom hipotonog tipa, Anaemia.
Učiniti 24-satnu ph metriju ukoliko se stanje ne poboljša u tjedan dana.

Nalaz ph metrije: graničan. Zaključak: nema refluksa.

Pedijatrica savjetuje dohranu izdojenim mlijekom ili formulom (dijete nakon odbijanja prsa odbija izdojeno mlijeko a mliječnu formulu povraća u mlazu u više navrata, kao i prije mjesec, dva). Na kontrolnom vaganju 16.02. dijete je teško 7450 (20.01. prilikom cijepljenja dijete teži 7300). Dijete sada započne podoj (sada su vrlo učestali jer je često nezadovoljna), nakon nekoliko minuta zacvili, zabaci glavu i počne stenjati te plakati. Prilikom pokušaja da ju vratim na dojku grize ju i plače. Još jednom isprika zbog dužine teksta, molim Vas za savjet i pomoć.
Unaprijed puno zahvaljujem!!

Darko Richter, dr. med.

24.02.2009. 12:05

Jeste je probali hraniti nečim drugim, tj. umjetnom forumlom? Možda da pokušate Novalac AR 1, AR 2, koje su malo ugušćene, pa teže povraća, a možda mu se i vipe svide. Ako ste dojili barem 4 mj., a sadaimate neke probleme,koji ostaju nedefinirani, možete mirne duše probatiprijeći na umjetnu prehranu.

marijabu

24.02.2009. 20:25

Još jednom hvala na odgovoru. Mislim da sam navela u prijašnjim 'javljanjima' da joj je suprug prilikom moje odsutnosti probao dati mliječne formula (Novalac AR, Aptamil AR, Hipp). Sve je, bilo da se radilo o vrlo maloj količini ili cijelom obroku, naknadno (u nekoliko sati) ispovraćala u mlazovima. Nakon toga klone i spava neuobičajeno dugo. Tako je bilo i s mjesec dana starosti i kasnije, sad nedavno također. Pedijatrica je zabrinuta ali smatra da dijete još uvijek nije 'ugroženog zdravlja'. Eventualno bi ju poslala na scintigrafiju (mislim da se tako pretraga zove), ne znam što se može utvrditi tom pretragom. Dijete nema drugih vidljivih tegoba između podoja, kao da joj gutanje ili sisanje prouzrokuje nelagodu/bol.. Ukoliko dođete do nekog zaključka ili mogućnosti, bit ćemo Vam zahvalni!! Zabrinuti roditelji

Darko Richter, dr. med.

24.02.2009. 23:00

Alergičan nije. Refluks možda ima, možda ne. Što to znači da je pH-metrija graničnog nalaza? Znate li vi granicu? Našišite točni nalaz pH.metrije.
Međutim, osim pH-metrija i scintigrafije, postoji još i rendgenska pasaža jednjaka i želuca i ezofagogastroduodenoskopija, i to bi na kraju trebalo učiniti, a to se radi na dječjim gastroenterološkim odjelima.

Pero

25.02.2009. 12:20

Poštovani!

Moje dijete je imalo refluks. Ja sam ga, po savjetu pedijatra, držala cijelo vrijeme na povišenom položaju. Kada je spavao glava je bila nekoliko centimetara iznad guze, kada je bio na rukama glava je bila gore. Nakon što sam ga počela ovako nositi poboljšanje je bilo vidljivo za dan-dva. Dojila sam cijelo vrijeme. Osim toga, koristila sam Nurse Harveys jer ima malo soda bikarbone, a izrađen je protiv bebinih grčeva. Sirup sam mu davala kad sam vidjela da mu se sadržaj želuca digao (kada bi nakon dojenja jako zaplako). Ovo je samo moje iskustvo.
Lijepi pozdrav!

marijabu

25.02.2009. 19:55

Zahvaljujem i Vama i gospođi na savjetima. Što se tiče ph metrije, učinjena je u jednoj zagrebačkoj klinici prije 10-ak dana. Liječnik je, nakon vađenja sonde, osobno rekao da 'je nalaz graničan i još nije potreban tretman'. Na nalazu piše: Dojenče primljeno radi 24-satne ph metrije. Zaključak: Nema refluksa. Nisu nam objašnjeni parametri odnosno kriteriji prema kojima je postavljena dijagnoza. Znamo samo da su se njene tegobe pogoršale i da dijete ne može normalno, mirno jesti. Predložili ste, naveli, nekoliko pretraga. koja bi, po Vašem mišljenju, bila najprikladnija za eventualno utvrđivanje razloga njenih tegoba? Da snimimo cijelo 'dešavanje' pa pokažemo nekom (kako se drugačije izraziti) liječniku? U šta se čovjek upušta kad ima, nadam se, naizgled bezizlaznu situaciju.. Možda smo trebali i Vas potražiti kad smo bili u Zg. Hvala još jednom

Darko Richter, dr. med.

25.02.2009. 22:55

Naravno da slika/film vrijedi više od tisuću riječi. Jedan je dr. to vidio i opisao, onaj koji je radio pH-metriju. Međutim, ne može nalaz biti "graničan", ako piše da "nema refluksa". Vrijedi samo ono što je napisano. No, iz klinike bih očekivao nalaz pH-metrije sa svim nužnim parametrima, jer, nečija me procjena ne zanima jako puno. Naime, za mene nije problem riješen time da vam netko priopći "nije to", već, ako je problem iz njegove domene (hranjenje),onda bi trebalo nastojati reći a što to onda jest. Nikakva vam pretraga ovdje neće riješiti problem, već liječnik koji ordinira pretragu, i koji ima koncepciju rješenja problema. On se može poslužiti vašim filmom, nalazom već učinjenih pretraga, ili bilo kojom kombinacijom nabrojenih dodatnih pretraga, da riješi problem. To je do njega.

marijabu

26.02.2009. 09:50

Shvaćamo što želite reći i smatramo da do 'zastoja' kod riješavanja problema upravo dolazi zbog 'zastoja' - problema u komunikaciji. Da li smo mi kao roditelji negdje napravili propust prilikom interpretacije djetetova problema (to je manje bitna stavka) ili liječnica nema jasnu koncepciju riješavanja istog, budući da se to odvija već tjednima, potpuno je sporedna stvar. Bitno je njeno zdravlje. Naime, liječnica koja je djetetov pedijatar je jedna osoba (radi ambulantno), liječnica koja ju je observirala je druga (radi na odjelu), liječnik koji je radio ph metriju je osoba 'broj 3'. Ovaj treći se ograničio na uputnicu po kojoj drugi liječnik traži pretragu, djetetu postavio 'aparaturu', sljedeći dan rekao da 'onoga zbog čega smo poslani nema, mada je nalaz graničan..' (da ne ponavljam). Nikakvih daljnjih objašnjenja ni savjeta nismo dobili. Bili bi Vam jako zahvalni ako biste bili voljni eventualno pogledati djetetove slike/snimku i možda nam preporučiti nekoga tko bi znao prepoznati problem i, nadamo se, riješiti ga. Dakako, to bi morala bi neka druga mail adresa... ma sve znate. Zahvaljujem na trudu u svakom slučaju..

Darko Richter, dr. med.

26.02.2009. 16:35

bibice@live.com