Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5405

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sinjo

01.08.2011. 16:55

Poštovani, imamo sina starog 7mj, koji je pred tri mjeseca( dakle tada je imao 4 mjeseca) hospitaliziran radi upale pluća i pedijatrica na odjelu je postavila dijagnozu alergije na kravlje mlijeko za što Vas ja molim drugo mišljenje,no da poćnemo od početka. nekakvih 10 dana prije toga mu je počeo curiti nos da bi 5 dan bolesti počeo otežano disati( zviždao je) odlazimo do njegove pedijatrice gdje dobiva ventolin 3x2 potiska i sljedeči dan kontrola, sljedečeg dana dobiva temperaturu i počinje strugati( baš je tako zvučalo kada je disao) i počinje uvlačiti trbuščić kod disanja, dobiva solu medrol i ventolin na svaka četiri sata i sumamed radi povišenih leukocita(vadili smo tada i krv) sljedećih 3 dana se situacija popravlja uz terapiju da bi 4 dan ponovo počeo jače strugati kada smo i hospitalizirani urađena je snimka pluća koja je prikazala bronhopneumoniu na desnom plućnom krilu. dobiva pembritin, solu medrol 2x dnevno i atrovent 3x dnevno. pedijatrica koja nas je zaprimila postavlja između ostalog i dijagnozu alergije na kravlje mljeko jer ja(majka) , a i stariji sin( 4,5g) imamo astmu, sa njim se kontroliramo na srebrnjaku i u principu osim kod nekih jačih viroza njegovo je stanje uz terapiju dobro. Napominjem da on do tad nije imao nikakvih reakcija na aptamil kojim je nadohranjivan. prebacuje ga na pregomin koji on jako teško prihvaća i nakon što je povratio hranu nakon što se je najeo prebacuje na alernovu. Sljedeći dan je rađen ukupni ige koji je iznosio 1,9 ali : sada citiram" s obzirom na pozitivnu obiteljsku anamnezu on skoro sigurno ima alergiju na kravlje mlijeko" i ostavlja ga dalje na toj prehrani i s tom dijagnozom. U međuvremenu dolazi bris nazofarinksa pozitivan na pneumokoka. Djetetu se stanje poboljšava i otpušteni smo na kućnu njegu. Sada pitanje i ispričavam se na dužini ali ne znam što je od ovoga bitno. Nakon konzultacija s njegovom pedijatricom odlučili smo negirati tu "alergiju" i nastaviti sa starom prehranom, on do danas nije više niti jedamput otežano disao niti imao bilo kakve kožne manifestacije na ništa, tj. uredno je i zdravo i zadovoljno dijete. Po Vašem mišljenju da li uopće uzimati za ozbiljno to sa alergijom ili jednostavno nastaviti ovako? Još i to da specifičan ige niti prick na km nije rađen

Darko Richter, dr. med.

01.08.2011. 20:45

U ovakvoj situaciji ne može se govoriti o alergiji na kravlje mlijeko, ako djetetu nije dokazana prickom ili specifičnim IgE-om.
Ja bih se tu suglasio s vašom pedijatricom.
Međutim, činjenica da u obitelji uzgor i po strani ima alergije, govori da bi se alergija mogla i ovdje pojaviti. Jedino, ne bih nikako dao ruku u vatru da će to biti kralvje mlijeko, i to odmah sada. Obično to bude jaje (bjelanjak), i može se pojaviti za par mjeseci, ili koju godinu, ili, odmah neka inhalacijska alergija, npr peludi trava, grinja, ... .
A možda se ovdje radi o virusno induciranoj bronhoopstrukciji, koja nema veze s alergijom.
S obzirom na obiteljsku opterećnosti, ja bih tipovao na alergiju (uz uvjet da nema nešto što predisponira virusno induciranim bronhoopstrukcijama, npr. nedonošenost, teška upala pluća, bronhiolitis, pušenje majke, itd.), ali, dok je nema, nema je, a kada se pojavi, vidjet ćemo koja ja.
Sada od izbjegavanja kravljeg mlijeka sigurno neće biti nikakve vajde, osim kompliakcija s pronalaženjem čime ga hraniti.