Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5405

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija, astma ili bronhitis?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lulu008

26.08.2011. 18:20

Poštovani,

od malena sam alergična na prašinu i grinje, na što kišem, a iako je alergotest tada pokazao alergiju i na dosta dr. stvari, kao što su lijeska, mlijeko, jaja, naranče itd. nikada nisam imala nikakve alergijske reakcije na njih. Kišem također na promjenu temperature, klimu u tramvajima i sl. i nisam primjetila ikakve sezonske razlike. Za alergiju uzimam Letizen, koji mi dosta pomaže, no ponekad se zna desit da mi se iz alergije razvije prehlada. Tako sam počela lagano kihati prije 2 tjedna, ali ovaj put mi se ujedino javio i jaki kašalj. Kihanje se nakon 3 dana smirilo, ali sam nastavila i dalje jako kašljati pa sam po preporuci dr.iz Turističke ambulante uzela Supramin, no kašalj mi se samo pogoršao te sam dobila i temperaturu. Tako da zadnjih 10 dana stalno imam temperaturu, koja nije visoka, oko 37, malo ispod, malo iznad , max. 37,5.
Budući da mi je kašalj sve bio gori (noću nisam mogla spavat, imala sam napadaje kašlja) otišla sam unazad tjedan dana pulmologu koji mi je dijagnosticirao alerijsku astmu (Asthma bronchiallae allerg.). Radili su mi rtg pluća i vadili krv te su oba nalaza bila sasvim u redu. U nalazu dalje stoji: nos lako smanjene prohodnosti obostrano, bez sekreta, na plućima: uredan disajni šum uz čujne oskudne bronhalne šumove pri forsiranom kašlju na bazama. Nalaz spirometrije: Krivulja protok-volumen: snižena vrijendost PEF-a (74%) i FEF50% ukazuju na obstruktivne smetnje ventilacije. FVC 88%, FEVI 86%, FEF50% 69%, FEVI% 101. Ventolin test pozitivan, iza testa PEF 80% +8% ili 460ml; na MDP (+340-580ml). SAT O2 pulsnim oksimetrom:97% -uredna. FeNo test:35ppb-povišen. U terapiji mi je prepisano: Singulair 10 mg 1xdn, Ventolin aer. po 1 inhal./8 sati u narednih 4 dana te dalje po pp, u nos Avamys aer. 1x1 inhal ujutro te naravno da prestanem uzimati Supramin.
Od ove terapije na početku sam počela još više kašljati, pogotovo noću te sam prva 2 dana iskašljavala žuti šlajm, no nakon toga sam nastavila i dalje jednako jako kašljati, no nisam imala više ništa za iskašljati osim sline. Kašalj mi se nije smirivao i dalje sam imala laganu temperaturu, noćima nisam mogla spavati jer sam se gušila od kašlja čim bih legla. Započnem kašljati uz osjećaj nedostatka zraka. Uzela bih Ventolin prilikom napada kašlja, ali nisam imala osjećaj da mi pomaže, već dapače da od njega samo još više kašljem.
Pošto mi se stanje nije poboljšavalo otišla sam ponovo kod pulmologa na pregled, ovaj put drugog jer je prvi na godišnjem. Njegovo mišljenje je da nemam astmu jer ju ne čuje (samo da napomenem da nikad nisam imala nikakvo škripanje u plućima ili sl.), a i ponovila sam spirometriju, koja je bila u granicama normale uz normalan zvuk disanja, Ventolin test negativan. Pulmo: samo pooštren plućni zvuk difuzno. Dijagnoza: Tussis persistens, Tracheobronchitis subacuta difussa, Rhinosinustis in obs. Propisana mi je terapija: Sumamed 1 caps. 500 mg dnevno kroz 5 dana, Panatus forte 2x1 tbl te da nastavim s Avamysom i Singulairom.

Zanima me Vaše mišljenje, budući da od kada pijem Sumamed kašalj mi se tijekom dana malo smanjio, no noću još uvijek imam napadaje i gušim se, doduše nešto manje nego prije, a najviše me zabrinjava što nakon već 3 popijena Sumameda imam i dalje temperaturu, sada već 10 dana za redom, zadnjih dana max. 37, 2. Htjela bih napomenuti da se ja osjećam dobro, osim kad me počne gušit kašalj, a po preporuci doktora, zadnjih 10 dana kako imam temperaturu stalno sam u kući, mirujem i odmaram uz puno tekućine.

Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

27.08.2011. 12:10

Moje je mišljenje da je pogodio više drugi, nego prvi doktor, a vama bih preporučio da nikada niste pušili. Ali, s obzirom da jeste, imate malo duže trajanje infekcije, a isto vrijedi i zbog vaše alergije. Astma nije 100% isključena, i, kada se riješite infekta, trebalo bi učiniti obradu u pravcu astme. Prvi Ventolinski test s porastom PEF od 8% ne može se smatrati pozitivnim.

lulu008

27.08.2011. 15:05

Hvala Vam na odgovoru, no moram Vas "razočarat", nisam pušač, nikad nisam ni bila (niti je netko u mom okruženju). Ako ste to zaključili zbog spirometrije, trebala bih napomenut da sam također "problema" imala s njom potpuno zdrava na sistematskom za klub (trenirala sam godinama odbojku), uvijek mi je bio problem ispuhati zrak dovoljno dugo, no nikada me nisu uputili na daljnje pretrage zbog toga pa nisam to nikada smatrala nekim velikim problemom.

Darko Richter, dr. med.

27.08.2011. 16:10

Dobro, meni se svejedno čini da ste, svjesno ili nesvjesno, pušili. Ali, ako doista niste, onda nemojte zaboraviti da ste alergičar, i da vam je to jednako dovoljno da razvlači inače obične infekte. A, iz nekog razloga, ljudi koji su danas opsjednuti alergijama, nikako da usvoje jedno: jednom alergičan, dovijeka alergičan. Volio bih da mi netko jednom pokaže epohalni primjer suprotnog.