Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5405

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili...?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

D&D happy

24.07.2011. 14:25

Dr. Richter,
radi se o 2 "napadaja"; jedan se desio pred 12 godina, tada nisam bila u Hrvatskoj i ne sjecam se terapije koju su mi dali na hitnoj, ali su me "izboli" uzduz i popreko i skoro istog momenta mi je bilo bolje. U stvari kao da se nista nije desilo. Tada sam bila u Americi i dali su mi i Epipen kojeg sam nosila sa sobom dok mu nije istekao rok. Drugi put, se desilo pred 1.5 godinu. Oba puta sve je pocelo tusiranjem u mlakoj vodi nakon cega sam pocela osjecati lagano peckanje najprije na nadlakticama sa unutarnje strane a onda dalje lagano i sve vise, pa po cijelom tijelu. Peckanje je slicilo kao da npr. znoj uzrokuje peckanje koze. Nakon toga slijedili su opet lagani plikovi (nalik na ugrize komaraca) i to opet najprije na unutrasnjoj strani nadlaktica, a onda po cijelom tijelu, razbacano. Ti plikovi su peckali i svrbili. Nakon toga slijedi otezano disanje sa nateknucem jezika (suh i nekako tvrd jezik) sto vodi u lagano "mantanje" i osjecaj da mi nestaje zraka sve vise sto pak vodi u paniku. Napominjem da sve ovo slijedi jedno iza drugoga vrlo brzo, radi se o minutama. Panika vodi u hiperventilaciju zbog cega mi se uz sve one plikove sada vec po cijelom tijelu, grce udovi i sklapaju se prema unutra. Ruzno za vidjeti. I zadnje, na licu mi oteknu kapci i lice se prosara lagano ljubicastim flekama, a plikovi (kao od komarca) budu na donjoj strani vilice cijelom duzinom. Plikova bude i na granici izmedju kose i lica, a na vlasistu ih uglavnom nema. Uglavnom, od tusiranja pa do dramaticnog stanja i prijema na Hitnu, proslo je oko 1.5 h. Na hitnoj su mi dali nekoliko injekcija i infuziju, ali nazalost ne znam cega. Samo sam zapamtila da sam dobila adrenalin i antihistamin, a drugo nazalost ne znam. Napominjem da nakon ove hitne lijecnicke intervencije ja izlazim iz njihove ordinacije "ko nova", dakle ni traga onom vanzemaljcu koji je usao pred par minuta....-) Odlazim kod lijecnika opce prakse koji me salje alergologu. Nakon konzultacije sa alergologom, dolazimo do zakljucka da je vrlo lako moguce da sam burno reagirala na antibiotik kojeg sam u to vrijeme uzimala (Cefixim), ali napominjem da se napadaj desio tek nakon 3 dana uzimanja antibiotika. Zbog sumnje na alergiju na antibiotike, alergolog zahtijeva testiranje na lijekove i hospitalizaciju ali ja u medjuvremenu ostajem trudna, pa dojenje... testiranje jos nije obavljeno. Dr Richter, da li vama ovo zvuci kao alergijski napad ili kojim slucajem napad panike, jer oba puta sam bila u situacijama velikog stresa i napetosti? Ili je takvo raspolozenje potaknulo reakciju.. Da napomenem, alergicna sam i na kukuruzno i jecmeno brasno te meso rakova, sto se tice hrane (testiranje obavljeno pred 15 godina...mozda se promijenilo?). Ne znam jesam li vam dala dovoljno informacija, ali molim Vas Vase cijenjeno misljenje.

Darko Richter, dr. med.

24.07.2011. 23:59

Nikakav to nije panična ataka, već akutna alergijska reakcija i trebali biste dovršiti alergološke preglede.

D&D happy

25.07.2011. 17:45

Zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

25.07.2011. 22:25

I da dodam: vjerojatno nema veze s tuširanjem.

D&D happy

28.07.2011. 23:10

Oprostite mi na neznanju, ali koja je razlika izmedju anafilakse i akutne alergijske reakcije? Da li je razlika jedino u vremenu; koliko brzo organizam reagira na alergen i koliko brzo napreduje takvo stanje? Ili...? Zahvaljujem na objasnjenju.

Darko Richter, dr. med.

29.07.2011. 11:50

Anafilaksija je generalizirana po život opasna akutna alergijska reakcija, a alergijska reakcija je sve, pa i to.
Ono što se opisali, liči na anafilkasiju, ali, za mene s ove strane točnije je izreći da je to bila akutna alergijska reakcija,i, mislim da nema veze s tuširanjem, već s nečim drugim što je prethodilo tuširanju, vjerojatno nekom hranom, ... . Jer, siguran sam da ste se tuširali još bezbroj puta iza toga, i ništa.
Ako smo rekli da je to "akutna alergijska reakcija" onda je sljedeći korak da se vidi na što, tj. da se utvrdi alergen. Zato je bolje reći akutna alergijska reakcija, jer, kao što vidite, netko vam je liječio anafilaksiju, (što je u redu), ali dalje mu izmiče etiologije, tj. uzrok, samo zato, jer nije izrečena riječ "-... alergijska ...". Da je to zazvučalo, bila bi već davno odrađena alergološka obrada. I, da se razumijemo, 30% anafilaksija na kraju nema dokučivog alergena, što znači da m ože biti i nealergijski uvjetovana, ali, onda, sve to treba znati, i vidjeti koji su okidači e nealergijske ili pseudoanafilaksije.