Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5405

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


ALERGIJA NA OPNOKRILCE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sborlin1

28.05.2011. 16:25

Poštovani doktore!
Prema Vašem savjet jučer sam bila u ambulanti za alergije"Sv.Duh".Učinjen mi je prick test sa slijedećim rezultatima: histamin 6x6, pčela 3x2, osa 5x4,albumin 0, nakon toga mi je doktor rekao da sam alergična na ubod ose, dao recept za Fastject ili sl. , te sam vadila krv i za 2 tjedna kad bude nalaz gotov trebam ponovno doći.Bila je dosta gužva ,pa se nisam baš snašla i nisam pitala sve što sam mislila. Na povijesti bolesti mi piše za analizu u laboratoriju da se traži: IgE, RAST Apis, Vespulo,Polistest,Vespo,Triphaza (ako sam dobro napisala!).Prema prick testu da li je to 100% točno da me je ubola osa i da sam na taj ubod alergična(ne znam što me ubolo, jedino nije ostao žalac, to znam), što će se još saznati iz analize krvi i što mogu očekivati nakon što dobijem nalaz iz laboratorija (hiposenzibilizaciju ili što?).Na moj prethodni upit ste mi odgovorili 21.03.2011., tako da sad nisam ponavljala cijelu priču.
Hvala i srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

28.05.2011. 23:20

Vijdet će na što ste sve alergični, i predložit će vam imunoterapiju (hiposenzibilizaciju). Autoinjektor vam je već preporučio, očito smatra da ste pri novom ubodu izrazitije ugroženi od anafilaktičke reackije.

sborlin1

31.05.2011. 14:00

U postupku sam nabave autoinjektora ,možda mi već sutra stigne iz Austrije. Zanima me što se misli pod terminom "brzodjelujući antihistaminik". Naime sve tablete koje se najčešće koriste npr. Claritine,Synopen, Rinolan i dr. počinju djelovati 30 min ili kasnije nakon što se popiju, što nikako nije brzo djelovanje.Da li postoji neki poseban antihistaminik koji se može uzeti (popiti ili injekcija) odmah po ubodu insekta i da počinje odmah djelovati. Ako postoji da li se i to nabavlja o svojem trošku ili ide na recept?
Srdačan pozdrav i hvala !

Darko Richter, dr. med.

31.05.2011. 18:30

Brzodjelujućeg antihistaminika nema, tj. niti jedan ne djelujeprije od barem 1/2-2 h od uzimanja.
Jedino injekcija, ta djeluje skoro odmah, sa svim efektim i nusefektima. U nas postoji samo Synopen. Ne možete ga imati sami kod kuće.

sborlin1

03.06.2011. 14:10

Dobila sam Epi-Pen na kojem piše rok trajanja: 08/2011.Gospođa u ljekarni mi je rekla da to ne znači da ga bacim u 08.mjesecu već da od napisanog roka lijekovi djeluju još barem mjesec dana. Kako mogu znati kad je stvarno EpiPen za baciti???? Što se s njim događa kad istekne rok , da li jednostavno više nema funkciju ili može čak imati primjena kakve negativne posljedice?? Negdje sam pročitala da autoinjektor više nije za upotrebu ako se tekućina zamuti ??? Stvarno je zeznuto to s rokom trajanja od jedne godine , tako da kako god kombiniraš ne može ti jedan autoinjektor pokriti 2 sezone.
Imam tablete Rinolan , kupila sam šumeće tablete kalcija ( Hermes- Calcimed),te sad imam i autoinjektor, pa me zanima da li je to dobar komplet za samopomoć , tako da konačno mogu "mirno " uživati u prirodi?

Darko Richter, dr. med.

03.06.2011. 22:20

Zasto mislite da ja trebam rjesavati ove dileme? Dobili ste odgovore.

sborlin1

14.07.2011. 12:20

Podigla sam nalaz krvi i rezultati su slijedeći:

Triptaza 2,49 ref.interval 0-13,5

IgE 69,1 ref.interval 0-122

RAST i 1 (pčela) koncentracija 0 ref.interval 0-0,35
razred 0

RAST i 3 (osa vespula) koncentracija 0 ref.interval 0-0,35
razred 0

RAST i 4 (osa polistes) koncentracija 0 ref.interval 0-0,35
razred 0

RAST i 75 (stršljen) koncentracija 0 ref.interval 0-0,35
razred 0

Zaključujem da nisam alergična na ubode opnokrilaca. Da li je moguće da je moja reakcija na onaj ubod od prije godine dana slučajna tj. da je bila tako jaka zbog stresa kojem sam bila izložena danima prije toga dana (to mi se dogodilo prvog dana godišnjeg odmora, ujutro), a ne zbog alergičnosti jer ne znam kako bih to drugačije objasnila. Da li mogu dalje razmišljati kao da mi se ništa nije dogodilo sad kad znam da nisam alergična i da li je uopće potrebno s tim nalazom ići na Sveti Duh liječniku, budući nisam iz Zagreba , pa mi nije baš jednostavno?
Hvala i srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

14.07.2011. 13:35

Ako ste imali jasnu kliničku reakciju naposredno nakon uboda opnokrilca, a trebali biste znati kojega, i ako ste tek sada, s latencijomod godien dana, uradili ove testove, onda je to loš postao. Naime, testirati treba negdje između 3 tjedna, i najdalje 6 mj. od uboda za koji se sumnja da je od opnokrilca.
Tako da vam negativni nalazi na ovoj vremenskoj distanci ne pružaju nikakvu sigurnost da kod sljedećeg uboda nećete dobiti još goru reakciju. A može se desiti i da je ne bude, a onda, kod trećega, da opet opali. To je obična imunologija cijepljenja, samo što kod cijepljenja nastojimo postići zaštitu, a ovdje se radi o alergijskoj, dakle, ne-zaštitnoj, rekaciji, ali tog istog imunosnog sustava. Pa, ako vas osa ubode, danas, i sutra, onda danas imate reakciju,a sutra ne, jer ste "prazni", ali, već nakon par tjedana možete dobiti još goru reakciju, jer ste dvaput podraženi u roku od 2 dana, i kada se "napunite", reakcija može biti gora od prve. Isto tako, ako ste danas uobdeni, IgE protutijela će kroz 6 mjeseci nesati, ako ne bude novih uboda, pa testiranje s 12 mj. distance može ispasti negativno. Ali, ipak, sklonost alergiji je tu, i kod novog uboda sinteza IgE protutijela može se pobuditi, ili, minimalne količine koje su zaostale, mogu dati novu reakciju.