Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Pilula za dan poslije - Hitno

Autor Poruka

vilma25

25.04.2010. 23:15

Poštovani, zadnja menstruacija mi je bila 14.04, imala sam odnos 24.04. u 22 h, nije svršio u mene...Slijedeći dan sam u 10:30 popila tri tablete trinovum, te u 22 h još jednu samo...da li se trebam bojati?

kristina441

26.04.2010. 00:10

Zdravo!
Molim Vas za pomoć. U petak navečer, 23.4. sam imala spolni odnos s dečkom, kondom je puknuo.
Nismo primjetili da je izašla sperma iz njega, ali to nije sasvim sigurno. Danas sam tek dobila (25.4.) kontracepcijske pilule Cilest.
Preporučena mi je doza svakih 12 sati po 1, u roku od 5 dana, ali mi je prijateljica sugerirala da uzmem više, znači 2 tablete svakih 12 sati.
Oko 5 popodne sam uzela 2 tablete, ali nekoliko sati poslije i treću, jer sam vidjela da je ovdje sugerirano 3+3, iduću dozu planiram uzeti u 5 ujutro, dakle
još 3 tablete.

Zanima me postoji li i kolika mogućnost da će ovo djelovati, tj. da neću ostati trudna, jer sam uzela treću tabletu nekoliko sati poslije prve dvije.
Također ne znam bih li smjela uzeti i treći put po 3 tablete? Ne znam spriječavaju li one samu ovulaciju ili implantaciju? 48 sati nakon odnosa sam tek uzela pilule, zbilja se nadam da nije kasno, iako se spominju 72 sata.

O plodnim danima nisam vodila računa nikada, pogotovo jer mi je menstruacija skroz neredovita. Ciklus traje 30-40 dana, sasvim bez pravila.
Ponekad mi se događa, prilično često, da mi menstruacija ne dođe i preko 50 dana, znači praktički "preskoči" skoro 2 mjeseca.

Hvala unaprijed!

Natalija Beljo, dr. med.

26.04.2010. 22:36

Na vrijem je sve učinjeno sad čekajte mjesecnicu.

Natalija Beljo, dr. med.

26.04.2010. 22:36

Treba unutar 72 sata uzeti u vasem slučaju 6 tbl. Cilesta ( 2+2+2 ili 3+3) koje djeluju da izazovu mjesecnicu kako ne bi došlo do implatecije tj. trudnoćr. Nista nista fulali s onom trećom tbl.

Marija14

01.05.2010. 14:10

Poštovana,

Uzimala sam kontracepcijske tablete Logest otprilike 3 godine. Zadnju sam popila 21.01.2010. i menstruaciju dobila 25.01.2010. Nakon toga sam, po ginekologovu nalogu, prestala uzimati tablete kako bih napravila jetrene probe. Aspartat mi je bio 52 pa mi je rečeno da 6 mjeseci ne uzimam Logest, a nakon toga ćemo ponoviti pretrage i vidjeti da li mogu dalje uzimati oralnu kontracepciju ili ne.

Čisto da dobijete uvid u moj ciklus, sljedeće mestruacije su bile 22.02., 19.03. i 15.04. 2010.

Jučer 30.04.2010. navečer sam imala spolni odnos s kondomom, koji je puknuo, međutim dečko nije svršio u mene - prekinuli smo to čim smo osjetili da je puknuo.

Po mojoj računici, plodni dani ili su prošli pred dan-dva ili su upravo u toku i premda nije svršio u mene, znam da postoji mogućnost ''izlaska'' spermija zajedno sa sluzi i prije svršavanja.

Željela bih uzeti ''pilulu za dan poslije'', no do svog ginekologa danas ne mogu, s obzirom na to da je danas 01.05.

Imam recept na Logest za godinu dana, premda ga sada ne pijem kao kontracepciju, pa me zanima da li da samoinicijativno odem u ljekarnu, kupim Logest i popijem 5 tableta sada, 5 nakon 12 sati - kao što sam čitala u prethodnim odgovorima da ste savjetovali nekim djevojkama.
Ne bih imala dvojbi, da nisam imala taj povišeni apsartat na jetrenim probama.

P.S. Znam da jačina oralnog kontraceptiva, tj. hormona, ovisi i o kilogramima osobe koja je uzima pa da napomenem da imam 57 kg.

Unaprijed hvala!

Mare

ttojagic

01.05.2010. 18:10

Postovana,
ja sam danas imala odnos sa deckom u toku menstrualnog ciklusa,pa me zanima da li mogu zatrudneti u toku ciklusa i da li imam potrebe da uzimam tablete za dan posle,i ako smem da li mogu da se uzimaju u toku menstrualnog ciklusa? Molim vas ako mozete sto hitnije odgovorite...

beca5

02.05.2010. 05:10

poštovana doktorice vjerovatno vec ovdje ima neki sličan slučaj i znam da smo Vam svi na neki način dosadni ,pa Vas molim da napišete mi Vaše misšljenje!?
Cura i ja smo imali odnos 1.5 i kondom nam je pukao,mjesećnicu je imala 16.4 i ona kaže da su joj vjerovatno plodni dani, pa me zanima da li će mi htjeti dati logest (ili logtest) bez recepta i kolika je šansa da zatrudni!?
brine me i to što je te tablete pila prije nekih 2mj. da li njoj može sto biti?
Srdačan pozdrav i unaprijed hvala.

Ivan27

02.05.2010. 21:35

Poštovana doktorice, dana 1.5. smo djevojka i ja imali odnose. Nakon ejakulacije primijetili smo da je kondom skliznuo, kada smo ga izvukli u njemu je bila sperma, ali nismo bili sigurni je li nešto završilo van kondoma. u roku od 15 sati djevojka je popila pilulu Vikela. inace, to su joj već bili dani preko cilusa, dakle trebala je dobiti dan ili dva prije ali joj kasni (pretpostavili smo zbog stresa oko ispita). ciklusi baš i nisu toliko ustaljeni, variraju od 28 do 33 dana... od nuspojava pojavila joj se glavobolja i umor. kolika je opasnost od neželjene trudnoće????

unaprijed hvala

beca5

03.05.2010. 12:05

cura je popila 5tableta logest ujutro u nedjelju u 9 pa ih je popila 5 u 21,25...poslala mi je sad ujutro poruku da je povracala sad u 6ujutro.sto sad raditi,da li popiti tablete ponovo?ak se ne varam procitao sam da ne smije povratiti u roku 4sata nakon sto popije!?
Molim Vas da odgovorite na ovo pitanje i ono prije?
Puno hvala.

vanny08

03.05.2010. 18:45

Poštovana doktorice!

U 2.svibnja smo dečko i ja imali odnos prilikom čega je puknuo kondom...To smo skužili tek nakon što je on svršio u mene. Istog smo trena otišli na hitnu(odnos je bio oko 11,na hitnoj smo bili u 12 i 10 ,a prve 2 tablete sam popila u 13 i 20),tamo su nam dali recept za cilest tablete.Pripisano kao 2 tablete odmah,i 2 nakon 12 h...Međutim doktorica je na hitnoj rekla da kasnije uzimam i po 1 tabletu dnevno,sve do kraja kutijice,a u ljekarni su mi rekli da trebam popiti samo tih 4 tablete(što već i jesam) . I još da napomenem-zadnja mi je menstruacija bila od 3.- 8. travnja!
Kada sam to rekla ljekarnici,rekla je da nema šanse da ostanem trudna.

Imam li razloga za bilokakvu brigu?
Kad da očekujem menstruaciju??

Unaprijed Vam veliko hvala! happy

petra2605

03.05.2010. 19:25

Poštovana doktorice!
Meni i dečku je pukao kondom u nedjelju oko 1 ujutro. otišli smo u 8 ujutro na hitnu te mi je liječnik propisao cilest tablete(za dan poslije).
Več sam popila svu dozu,svakih dvanaest sati po 2(tj.3 puta2 tablet).
Menstrualni ciklusi mi nisu redoviti,ponekad znaju kasniti i do 3 tjedna,a spolni odnos smo imali 2 dana nakon završetka menstoacije.
molim Vas da mi odgovorite,dali te tablete dijeluju.
Unaprijed hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

03.05.2010. 21:20

Po porukama vidim da ste svi bili aktivni za ovaj produzeni viked i da je panika svuda oko nas. Sljedeće za sve: Kada popijete " day after" pilule po shemi ovisno koje, mjesecnica ce doci i ako ste ih popili unutar 72 sata djeluju. U slučaju problema s jetrom tih 5 komada neće pogorsati stanje tako da ih popijte.Ako nisam nekome odgovorila ili nije shvatio pišite ponovo.

Ivan27

03.05.2010. 22:20

Doktorice puno vam hvala na odgovoru, a osim toga, hvala i na blagoj dozi humora, vrlo dobro dođe u ovakvim trenutcima kada je, kao što ste rekli, "panika zavladala". a evo čini se da blagdan rada i nije bio baš neradnički, hehe. još jednom hvala na odgovoru, sve je jasno, jedino nas još zanima, u našem konkretnom slučaju kolika je mogućnost da je došlo do trudnoće????

još jednom veliko HVALA!!!

vanny08

evo,čitam sve komentare pa me sad zanima ,zašto je nekima pripisano 2 tablete odmah i 2 nakon 12 sati,a nekima 3 tablete odma i 3 nakon 12h...?

delia

Pitanje..
Imala sam nezaštićen seks, on nije svršio, ali me je ipak uhvatio strah.

Ginekolog je preporučio da uzmem Diane35, i to samo 2 tablete.
Ja sam ih uzela i sad me zanima da li je to dovoljno, čula sam da se uzimaju i po 4 tablete(možda nekih drugih tableta, ne znam), i iako je on ginekolog i valjda zna znanje, htjela sam još jednu potrvdu.
Unaprijed hvala.

Marija14

03.05.2010. 23:50

Poštovana doktorice, zahvaljujem na odgovoru!

S obzirom na to da u subotu nisam dobila odgovor, zvala sam 3 bolnice u Hrvatskoj, odjel ginekologije i molila dežurnog liječnika za savjet (jer za vikend do svog ginekologa nisam mogla).

Prvi ginekolog mi je rekao - popiti 2 +2 logesta (jedan odmah + drugi nakon 12 sati)
Drugi - popiti 3 prvi dan, 2 drugi dan, 2 treći dan i nakon toga po 1 do kraja kutije (dakle, jednom dnevno po navedenu dozu)
Treći - popiti 2+2+2 (svakih 12 sati)

Bila sam užasno zbunjena, pogotovo zato što sam ovdje pročitala da se pije 5+5.

Na kraju sam popila 3+3+3.

Danas sam otišla kod svog ginekologa, kojem stvarno vjerujem i koji mi je rekao da on ne propisuje logest u takvim situacijama, nego cilest 3+3.

Ono što mene zanima je sljedeće:

Razumijem da svaki ginekolog propisuje hitnu kontracepciju po nekoj svojoj shemi. OK, štima.
Isto tako, znam da različite kontracepcijske tablete imaju različitu koncentraciju hormona. OK.

Ali, kako je moguće da mi za jedne te iste tablete jedan liječnik savjetuje 2+2, drugi 3+2+2+po 1 do kraja kutije, treći 2+2+2, a ovdje pročitam 5+5.
U prvom slučaju to su 4 tablete u 24 sata, u drugom 3 tablete u 24 sata, u trećem 4 u 24 sata, odnosno 6 u 36 sati, a u slučaju 5+5, to je 10 tableta u 24 sata.
A radi se o JEDNO TE ISTOM KONTRACEPTIVU.

delia

04.05.2010. 11:00

Pa evo, sad čitam ovaj post od Marije i nije mi jasno, kako mi je ginekolog mogao reći da popijem samo 2 tbl diane35 i da je to to?
Sad stvarno ne znam što da radim.

Te dvije tbl sam popila u nedjelju oko podneva, 72 sata još nisu prošla od tog odnosa, danas navečer bi bilo 72 sata.

Da li da danas popijem 3 tbl, pa još 3 za 12 sata..ili što da radim?

Hvala Vam unaprijed.

Natalija Beljo, dr. med.

04.05.2010. 15:20

Puno pitanja za hitnu kontracepciju pa idemo redom;
Ivan : kako je popila Vikelu nema panike, mjesecnica će doći.

vanny ; imate topic pod tom temom ali ključno je da na kraju svodi da je u okviru 6 tbl. posteignuta konc. hormona koji će izazvati mjesećnicu i spriječiti trudnoću i neki propisujemo 2+2+2 a neki 3+3 .

Delia: trebalo bi popiti 3+3 pa ako nisam pobrkala pitanje Vi bi još trebali uzeti 2+2 jer nije prošlo 72 sata .

Marija; ne znam zasto toliko različitih odgovora za Logest kao "day after" pililu Ja inače isto propisuje Cilest 2+2+2 ali važno je da ste vi popili tbl. inutr 72 sata i sad samo čekajte mjesecnicu.

Ivan27

04.05.2010. 16:15

Doktorice hvala puno na informacijama i na strpljenju blunk

delia

04.05.2010. 16:15

Puno hvala, doktorice.

S obzirom da sam bila u panici, pa sam pitala svoju dr. opće prakse, ona mi je rekla da popijem još 3 tbl, to sam popila oko 11 prijepodne, pa bih znači trebala još samo jednu oko 11 navečer, kako bi bilo sveukupno 6 tbl.

Nadam se da sam dobro shvatila.

Hvala Vam.