Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Pilula za dan poslije - Hitno

Autor Poruka

Natalija Beljo, dr. med.

17.11.2010. 11:00

Plodni dani su dani kada kod žena dolazi do izbacivanja zrele jajne stanice .U tim periodu koji traje 5 dana žena može ostati trudna. Izračunavanje plodnih dana ovisi o ciklusu npr ako mjesečnica dolazi svakih 28 dana polovica je 14 dan kada nastupa ovulacija(izbacivanje zrele jejne stanice) ali žena je plodan i dva dana prije i dva dana poslije.To znači da 12,13,14,15,16 dana ciklusa su plodni dani . Sve ostalo su neplodni.
Ako je djevojka imala plodne dane potrebno je uzeti hitnu kontracepciju , ali se mora javiti svom ginakologu radi recepta. Ukoliko ne zna kakav joj je ciklus ili je neredoviti svakako neka popije hitnu kontracepciju. Na ovim stranicama imate temu na "hitna kontracepcija " pa i to pročitajte, ali najbolje za oboje ako imate redovite odnose da djevojka razmisli o korištenju kontracepcije .

head_breaker

17.11.2010. 11:01

Cijenjeno Vas molim da mi pokušate pomoći.

Ne koristim nikakve pilule niti sam ih nikada redovito koristila.
Prvi puta sam uzela pilule Cliest 2x2 u ožujku ove godine. Nakon toga dvadesetak dana uzela sam samo dvije tablete cilesta ni sama ne znam zašto što znam da mi je veliki minus. I zadnje korištenje je bilo u Maju ,znači nakon mjesec i nešto dana kada sam uzela opet za hitnu prevenciju 3x3 cilesta.
Od tada nisam više uzimala ništa ni prije nikada.
Imam jako loše iskustvo s pilulama,i kad bih mogla vratiti vrijeme NIKADA U ŽIVOTU ih nebi uzela.Moje rasoloženje se jako promjenilo,postala sam depresivna,imam česte promjenje raspoloženja i nemogu spavati vec gotovo7 mjeseci. Ljudi su mi napunili glavu da se od takvih tableta dobiva rak i da su jako opasne i da sadrže mnogo hormona ja imam nočne more i hitno mi treba psihijatrijska pomoć.Mjesečnica mi je prije bila zadnjih dana u mjesecu znači 30.,31.,ili 1 a sada je zadnja bila 15. a predzadnja 18.
U glavu sam si utuvila da cu dobit rak i nemogu oka sklopit plačem danonočno,možda je stvar u psihi,a možda sam stvarno nešto opako zeznula.
Do sada nemam nikakvih drugih zdrastvenih problema.
Voljela bih da me ohrabrite i da mi date neki primjer mene koji nije dobio rak,jer sam jako osjetljiva i moja psiha je jako pogoršana.Inače se zdravo hranim,ne pušim i imam 19 godina.Ovo mi je NAJVEĆA POGREŠKA U ŽIVOTU,I NADAM SE SAMO DA NECU IMATI DRUGIH POSLJEDICA JER CU UMRIJETI!!!!!!
POMOZITE MI MOLIM VAS,DAJTE MI NEKI SAVIJET ILI NEŠTO,VOLJELA BIH DA ME UPUTITE NEKOM STRUČNJAKU KOJI CE ODGOVORIT NA MOJA PITANJA U ŽIVO I POMOĆI MI PRIJEKO MI JE TO POTREBNO.!!!!!!!
UNAPRIJED ZAHVALNA
VALERIJA

olja888

17.11.2010. 13:40

Poštovanje,
Zadnju menstruaciju sam imala 24.10 i prestalaje 29.10 ciklus mi je inace 28 dana.
Imala sam odnos sa deckom 3.11 i pukao nam je kondom oko 23 sata,ja sam 4.11 na svoju ruku ,uzela 1 tbl.Vikela ujutro oko 9.30...
12.11 sam prilikom mokranja osjetila peckanje na ulaznim vratima i stalno mokrenje a prilikom brisanja sam vidila dvije smede tockice koje kad se razmazu budu kao sukrvica. To je samo tada bilo a i do danas imam stalno peckanje-svrabez,i imam nagon na mokrenje vrlo cesto u malim kolicinama,osjecam se jako razdrazljivo napeto,imam mucnine nisam nikako povracala ali imam nedostatak apetita,nesanice ...je li to moze bit od tablete Vikela ili sam trudna ...molim Vas ako mi mozete što prije odgovorit sta da radim je li trebam napravit test za trudnocu i kada bi najbolje bilo....Ovaj svrabez me ubi mogu li uzet Ninstatin vaginalete?inace bi mi menstruacija trebala bit 21.11 po mome ali jako se plasim da nisam trudna sta mii je cinit......????? Hvala unaprijed........lijepi pozdav Olja

Natalija Beljo, dr. med.

18.11.2010. 10:40

head_breaker Netko Vam je opako lagao vezano za kontracepciju. To šta ste popili hitnu kontracepciju neće uzrokovat rak (dapače jedna od dobrobiti kontracepcije je i prevencija raka jajnika) jedino šta se mogli napravitei je da ste poremetili ciklus.Tako da moja Valerija , spavajte mirno, nemate se čega bojati.

olja888 Nemojte paničariti mjesečnica će doći kada i očekivana , ali se može dogoditi i da kasni šta je normalno. Popili ste Vikelu na vrijeme tako da samo još malo pričekati.

sepra

18.11.2010. 10:41

Poštovani,
jucer ( 17. 11. )prilikom spolnog odnosa nisam koristio zastitu te sam ejakulirao u djevojku koja je svoju posljednju kontracepcijsku pilulu popila (16.11. medjutim prethodno je koristila redovno. Zanima me, da li postoji mogucnost trudnoce i kako postupiti u ovom navedenom slucaju.
Unaprijed hvala

Natalija Beljo, dr. med.

18.11.2010. 13:05

Kako djevojka koristi kontracepciju ne vidim zašto panika jer ona je zaštičena od trudnoće, nema ovulacije i možete imati odnose da Vi ejukulirate u rodnicu.

bodomlake

18.11.2010. 13:06

Cijenjena dr. Beljo, nisam znao gdje postaviti ovo pitanje pa cu ga postaviti ovdje. Djevojka mi je u 2mj trudnoce i odlucili smo se na pobacaj. Jednostavno nemamo drugog izlaza. Zanima me u kojoj se klinici to moze obaviti, koje su moguce komplikacije? Djevojka ima 21 godinu. Hvala unaprijed, lijep pozdrav

olja888

18.11.2010. 13:06

Hvala Vam velika na utjesi..pozz

deeyana

19.11.2010. 13:35

Poštovana doktorice,

Redovitu menstruaciju sam dobila 3.10. 11.10 sam imala spolni odnos bez kondoma, no dečko nije svršio u mene. Za svaki slučaj, popila sam 2 Yaz pilule odmah i 2 nakon 12 sati. 17.10 sam ponovno dobila menstruaciju, vjerojatno zbog pilula, zbog čeg sam iduću trebala dobiti 17.11. Danas je 19. i još nisam dobila menstruaciju. Je li moguće da mi zbog pilula kasni i ima li razloga za zabrinutost?

Natalija Beljo, dr. med.

19.11.2010. 23:05

bodomlake Ako je to konačna odluka onda nemate puno vremena. Prekid trudnoće možete napraviti u KB Merkur ILI KB Sestre Milosrdnice.Javite se u jednu od bolnica kako bi dobili termin kada da dodete na zahvat. Morate imati krvnu grupu i nalaz od ginekologa koliko je tjedana trudnoća jer prekid možete učiniti do 10 tjedana trudnoće.

deeyana Da, kasni jer ste malo poremetili ciklus.

djetelina

19.11.2010. 23:07

Imam veeeeeeeeliki problem... imala sam sinoć (19.11.) spolni odnos s dečkom. ( to mi je bio zadnji dan mjesečnice; dobila sam 12. 11). Ciklus mi traje uglavnom 30 dana .Koristili smo kondom, ali je u jednom trenutku kako smo se opustili nismo skužili da je pao. Dečko nije svršio u mene. Ne znam šta da radim . Nemam još ginekologinju, a mogu je naći tek u utorak. U ljekarnama mi nisu dali pilulu za dan poslije bez recepta. Da li ju uopće trebam piti? Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

20.11.2010. 11:26

Ovdje ste jasnije napisali brojeve pa se vidi da ciklus traje 30 dana , a da je mjesečnica trajala tako dugo. Napisala sam šta trebate učiniti .

bubich

20.11.2010. 15:20

Poštovani,
jutros oko 6 sati ujutro sam imala spolni odnos s dečkom.Naime,pukao je kondom.On nije svršio u mene.Zadnja menstruacija mi je počela 5.11 i završila 11.11.ciklusi su mi skroz redovni i najčešće se javljaju svakh 28 ili max 30 dana.Možete li mi reći da li su to bili plodni dani??i šta da radim da budem sigurna da nisam trudna jer je subota i ne mogu se obratit ginekologu?
Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

20.11.2010. 23:10

S obzirom na ciklus plodni su dani pa savjetujem hitnu kontracepciju koju možete dobiti na hitnoj.

dino02

20.11.2010. 23:11

Poštovanje,

Moja djevojka je prije 2 mjeseca uzela pilulu za dan poslije (Vikela), tada je menstruaciju dobila ranije 10 dana. Danas je opet popila pilulu za dan poslije (Vikela) jer nam je za vrijeme odnosa pukla zaštita. Zanima ma da li su te tablete štetne i da li mogu ostaviti neke posljedice, pošto planirama da u skoroj budučnosti imamo bebu. Unaprijed zahvalan na odgovoru.

savanah

20.11.2010. 23:11

Poštovani!
Jučer navečer sam imala spolni odnos s mužem,on je mislio da pijem Yasmin pa je ejakulirao u mene...no stvar je u tome što se meni nakon poroda poremetio ciklus,te mi mjesečnica malo kasni pa malo ne..stoga mi je gin.prepisala Duphaston,jednu kutiju,2x dnevno piti..nakon toga bi mi trebala doći mjesečnica,a s obzirom da nam se ovo desilo otišla sam kod privat.gin.i rekla mi je da popijem odmah 2 tablete Yasmina,navečer 2 i ujutro također 2 i onda prekosutra nastavim s terapijom Duphastona..sad mene zanima kad bi ja mogla dobit mjesečnicu?nakon što popijem Yasmin?ili ako ne da normalno nastavim pit Duphaston i čekam da dobijem?inače danas sam primijetila malo sukrvicu,to je valjda normalno nakon svih silnih tableta?jer čisto sumnjam da je mjesečnica...puuuuno Vam Hvala na odgovoru!
Srdačan pozdrav

bubich

21.11.2010. 12:46

a da li će biti prekasno ako odem sutra kod svog ginekologa jer je još uvijek sve unutar 72 sata pa da mi on da kontracepciju??
Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

21.11.2010. 17:30

savanah Ne bi savjetovala da nastavite dalje sa Duphastonom već da pričekate da dobijete sad mjesečnicu izazvanu Yasminom , pa onda od 16 dana ( od početka mjesečnice brojite) nastavite sa Duphastonom kroz neka 3 mjeseca da se ciklus regulira. Kad će doći mjesečnica ne mogu odgovoriti točno kada , ali krvarenje koje ste naveli može biti početak .

Natalija Beljo, dr. med.

21.11.2010. 17:30

bibich Sorry , nisam te odmah napisala ispod "savanah" ali evo odgovora. Možeš se javiti u pon . samo neka ne prođe više od 72 sata.

savanah

22.11.2010. 00:45

Hvala Vam puno,mislim da je ovo ipak mjesečnica,znači da sutra kupim novu kutiju Yasmina i počnem normalno pit?kad popijem sve,napravim pauzu od 7 dana jel tako i onda 8.dan opet počinjem s novom kutijom?ja mislim da će mi se i bez Duphastona izregulirat ako pijem samo Yasmin,šta vi mislite?