Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


ALERGIJA NA KOBALT I KALIJ DIKROMAT


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cazin402

15.04.2011. 20:40

Poštovani,
napokon nakon nepunih 13 godina se ustanovilo na sta sam alergična.

Test je pokazao KOBALT KLORID ++ I KALIJ DIKROMAT +.
Ukratko - javlja se osip(perutanje kože, svrab,dijelovi koje nemaju pigmentaciju) - koji se proširo skoro po svim dijelovima tijela
Napokon sam odahnula kada sam saznala na sta sam alergična,ali sada su se pojavili novi problemi.
Problem sto o tome ima jako malo informacija na internetu a i od samog liječnika nisam čula nista novo (već sve pročitano na netu)
Zanima me sada na koji oblik prehrane da se orijentiram, obzirom da vise manje svuda pise da treba izbjegavati mlijeko,govedinu,svinjetinu,zeleno bilje, čak i voće.
Stvarno vise neznam kome da se obratim.
Nesmijem jesti običnim priborom već plastičnim......
Za sada sam izbacila mlijeko,kavu,čokoladu i kakao, izbjegavam dodire s metalnim predmetima koliko mogu ali nije lako....
Ako imate ikakav savjet molim Vas da mi pomognete.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.04.2011. 21:10

Po nalazu epikutnog testiranja vi imate kontaktnu preosjetljivost na kobalt i kalij dikromat. Nažalost, kod ovakvih problema jedini savjet je izbjegavati sve ono gdje se nalaze ti spojevi (što je u praksi vrlo teško).

su ma

09.06.2011. 23:30

Molim vas, možete li mi reći šta se podrazumijeva pod kontaktni dermatitis? Da li ne smijem jesti ili samo dirati kobalt ? I znate li kako ga proizvođači obilježavaju? Rekli su mi da se kobalt upotrebljava u boji za gumu,u nalazu piše da zaštitim ruke kad radim sa kemikalijama, ali kako? Kod mene se promjene na koži javljaju na stopalima.Ako je problem u cipelama, da li je dovoljno obući pamučne čarape ili moram nositi neke posebnu obuću? Molim vas da mi odgovorite ili bar uputite na neku literaturu. Proteklih dva mjeseca sam nesposobna za rad i ne znam se nositi sa tim. Kako da tu aleriju stavim pod nadzor i ne postanem teret sebi i drugima? Molim vas nemojte mi samo reći da čitam deklaracije,nisam sigurna za koga oni to pisu i na kojem jeziku, jer ni gđa u ljekarni nije bila sigurna ima li u kapsulama za jačanje imuniteta vitamina B12, a prepoučila mi je to. Unaprijed hvala





Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.06.2011. 20:20

Upute gdje ima kobalta i kalij dikromata, trebali su Vam dati tamo gdje ste testirani.U principu trebate izbjegavati samo kontakt sa stvarima u kojima ima kobalt i kalij dikromat. Naravno, problem je da tih stvari ima posvuda i da to ne možete u potpunosti izbjegavati. Inače, stopala su uz šake najčešća lokalizacija. Nošenje papučnih čarapa bi uz redovito liječenje kod dermatologa trebalo pomoći.