Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Purpura pigmentosa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

roberta1

09.06.2011. 14:35

Moj su problem noge pokrivene crvenim flekama, što većim što manjim, koje mi je dermatolog dijagnosticirao kao purpura pigmentosa. Traje već dva mjeseca. Obzirom da mi je krvna slika uredna, preporuka mi je vit. C i svakodnevno mazanje emulzijama kako bi kožu održala hidratiziranom. Možete mi reći da li uzrok tome može biti samo stajanje, obzirom da dnevno provodim i do 12 sati na nogama? Da li postoji mogućnost da se bolest povuče, odnosno ako ne budem vidjela nikakve promjene, da li imam razloga za brigu i da li bi morala krenuti u neke detaljnije pretrage? Unaprijed zahvalna

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.06.2011. 20:20

Kod Vaše dijagnoze ne radi se o nečem što bi Vas trebalo brinuti. Jedini problem je da nema baš učinkovite terapije. Ne vjerujem da će Vam biti puno bolje od propisane terapije. Stajanje nije uzrok Vašim promjena. Neke detaljne pretrage nisu potrebne.

roberta1

13.06.2011. 13:50

Postoji li mogućnost da mi se to povuče? Da li se smijem izlagati suncu? Da li postoje uzroci toga ili je stvar genetska?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.06.2011. 22:10

Promjene su kronične i mala je vjerojatnost da će se povući. Slobodno se izlažite suncu (to Vam čak može i pomoći). Uzroci i provocirajući čimbenici najčešće nisu poznati. Rijetko, u nastanku ulogu mogu imati lijekovi, hrana ili dodatci hrani. Bolest nije genetska.