Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Dermatitis perioralos


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maallaa

01.04.2011. 20:52

Poštovani!
Prije tačno četiri dana mi je dermatologinja ustanovila perioralni dermatitis. Te mi je propisala napravljene pudere: Sulpuris prascip za veče i Zn losion za dan, te korištenje Advantan kreme svaki treći dan (jer sam prije na sopstvenu odgovornost stavljala Advantan). To za večer znam da je na bazi sumpora, a sastojci za dnevni puder su slijedeći: cink, pantenol, aqua, glycerolum i talić(ako sam dobro pročitala). Bila bih Vam zahvalna kada bi mi odgovorili da li je uredu da stavljam te pudere koji su prirodno napravljeni jer imam osjećaj da mi je još više sada?! Dermatologinja mi je rekla da će mi izaći sve što je pokrivano Advantanom.
Unaprijed zahvalna!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.04.2011. 14:25

Perioralni dermatis (ako je dijagnoza točna) kod Vas je uzrokovan upotrebom Advantana koji je kortikosteroidni preparat. On se smije koristiti na lice vrlo kratko, samo nekoliko dana. Kod Vas je došlo do ovisnosti kože na korikosteroide, te će Vam nakon prekida korištenja Advantana kroz 7-14 dana doći do pogoršanja promjena na licu.
S terapijom se ne slažem: ne dolazi u obzir korištenje Advantana svaki 3. dan (nećete se riješiti ovisnosti). Od lokalne terapije preporučaju se samo oblozi fiziološke otopine i potpuno neutralne kreme (ne losioni na bazi sumpora i neki puderi). Da promjene brže prođu peroralno se daju antibiotici tetraciklini. U svakom slučaju, važno je da izdržite fazu pogoršanja, koja će nastupiti nakon prekida Advantana. Ako ga ponovo počnete primjenjivati, tegobe će se smanjiti, ali zatvoreni krug nećete prekinuti.

Maallaa

03.04.2011. 19:00

Zahvaljujem se na odgovoru. Možda nisam bila jasna, dermatitis sam dobila od neke kreme koju sam ranije koristila, a na samoincijativu sam uzela Advantan i to smirivala njime. Tako da mi je dermatologinja rekla da ne smijem odmah prekinuti s Advantanom jer sam ga duže vrijeme koristila. E sad tokom noći mi izbije sve što je pod kožom, a tokom dana taj puder suši. Za sedam dana idem na kontrolu. Trenutno se moram pridržavati te terapije, a da li mi može proći ovo sada ako budem primjenjivala Vaš savjet! Izvinite zbog dugog posta!
Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.04.2011. 22:45

U svakom slučaju morate prekinuti s Advantanom. Tzv. "zero therapy" (terapija bez aktivnih supstanci) je osnova terapije. Primjena kortikosteroida je zabranjena. Na usta se uzimaju tetraciklini (obično 4 tjedna) i oni su terapija izbora za izraženije slučajeve. Mislim da sam bio dovoljno jasan.

Maallaa

27.04.2011. 14:55

Poštovani,
poslušala sam Vaš savjet, prestala s Advantanom odmah. Čak sam i dermatologa promijenila i da, propisao mi je tetraciklin 20 dana. Rezultati su se već drugi dan vidjeli. Da Vas sada pitam, da li će sve s lica nestati? I da li trebam još nešto uraditi? Hvala Vam puno!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.04.2011. 10:25

Perioralni dermatitis kod većine ima odličnu prognozu i za očekivati je da će promjene u potpunosti proći. Samo morate biti strpljivi. Sada ništa dodatno ne morate činiti.

Maallaa

23.05.2011. 16:05

Nakon što sam ispila tetracikline, ostale su mi male rozne flekice. Najviše se ističu poslije pranja lica vodom. Javila sam se doktoru na kontrolu i dao mi je Bonogel ili Bonogen da mažem. Nisam još kupila, želim da Vas pitam za mišljenje.
Hvala

Maallaa

23.05.2011. 22:40

Borogal krema - ispravljam se.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.05.2011. 10:25

Gore navedenu kremu možete koristiti. Riječ je o neutralnoj kremi namijenjenoj za iritiranu kožu.

ivb

13.06.2011. 21:02

Poštovani, imam 29 godina i dijagnosticiran mi je dermatitis perioralis, dermatologica mi je prepisala terapiju Sumamedom kroz 2 mjeseca : 1. dan ujutro i navečer 500mg, zatim 1x1 slijedeća 4 dana, a potom 1 tabletu tjedno kroz 6 tjedana. Uz to mi je rekla da koristim kremu Uriage Cu-Zn navečer.
Zanim me vaše mišljenje o terapiji jer nisam sigurna da želim piti toliko antibiotika.
Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.06.2011. 22:10

Mislim da je 2 mjeseca Sumameda apsolutno previše. Uostalom, bolji izbor su tetraciklini (npr. doksiciklin). Oni se mogu uzimati i više tjedana. Zn-Cu krema je ok.

ivb

14.06.2011. 10:50

Dr mi je rekla rekla da se to više ne propisuje nakon neke svjetske konferencije koja je bila prije godinu. Sad ne znam što da radim

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.06.2011. 13:05

Odluka je na Vama. Možete i otići na pregled kod još jednog dermatologa.