Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


alopecia areata


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

belma

10.05.2005. 20:49

Poštovani,
Imam alopeciu već dvije godine,čiji uzrok prve godine nije utvrđen,jer su svi nalazi bili uredni, ali pošto sam patila od kronične upale grla, savjetovano mi je da se podvrgnem operaciji krajnika,kao mogućeg uzročnika, što sam i uradila.Za stimulaciju rasta kose sam koristila " Caduta urta " , na bazi fitoestrogena ,i početne sitne bijele dlačice su prešle u dlaku normalne debljine , ali dolaskom zime kosa mi je sva opet otpala. I iz novih nalaza ,ustanovljen je manjak limfocita( leukopenija ), pa je shodno tome moja terapija krenula u pravcu jačanja imuniteta ( razni sirupi na biljnoj bazi...), i do sada dala polovične rezultate ,u smislu da je kosa narasla ,i sa dolaskom proljeća opet pojačano ispadanje sa pečatima, sa razlikom od prošle godine kada je bila Alopecia totalis.
Na osnovu gore izloženog,da li bi mi vi mogli predložiti neku terapiju, ili dati neke nove smjernice ? Čula sam da se obično propisuje lokalna upotreba injekcija kortikosteroida? Ali isto tako , da po prestanku njihove primjene alopecia se vrača ?
Unaprijed zahvalna

dr. Krešimir Kostović

12.05.2005. 10:27

Alopecia areata je gubitak kose nedovoljno razjašnjanog uzroka, ali danas mnogi autori smatraju da je autoimune prirode. Nekada se bolest više povezivala s fokusima (upalnim žarištima u organizmu). Prognoza ponovnog porasta kose je nepredvidiva, ali kod oko trećine bolesnika kosa poraste unutar 6 mjeseci, kod trećine unutar godine dana, a kod trećine kosa ne poraste niti nakon godine dana. I nakon porasta kosa može ponovo ispasti na tom, kao i na drugim mjestima.
Kod Vas je kronična upala krajnika smatrana potencijalnim fokusom, ali kao i kod većine bolesnika i nakon operacije problemi su ostali. Taj podatak kao i manjak limfocita govore u prilog da je kod Vas bolest imunološke, tj. autoimune prirode. Kod Vas kao i kod mnogih bolesnika, nakon porasta došlo je do ponovnog opada kose. Mislim da bi kod Vas ako sada postoji ispad kose u obliku pečata, injekcije kortikosteroida bile dobro rješenje (npr. Volon A 10 u razmacima svaka 2-3 tjedna). Nažalost, istina je da nakon njih često dolazi do ponovnog opada kose. Može se pokušati i lokalna primjena minoxidila.

malileptiric

05.11.2013. 10:15

Poštovani!

Prije par mjeseci uočila sam alopeciu areatu na tjemenu koja se s vremenom proširila. Obavila sam razne pretrage (krv, urin, TSH) - nalazi su uredni. Međutim, pronašla su mi se dva zuba koja su bila sumnjiva i koja sam izliječila. Može li uzrok alopecije biti u zubima? Također sam dobila terapiju Elocom losion 1x dnevno desetak dana i nakon toga Chronostim /ducray/ protiv ispadanja kose. Mislite li da će mi to pospješiti ponovni rast kose i spriječiti ispadanje, a ako ne, što biste mi preporučili?

Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.11.2013. 10:00

Alopecia areata je gubitak kose nedovoljno razjašnjanog uzroka, ali danas prevladava mišljenje da je autoimune prirode. Nekada se bolest više povezivala s fokusima (upalnim žarištima u organizmu), ali to je danas odbačeno. Prognoza ponovnog porasta kose je nepredvidiva, ali kod oko trećine bolesnika kosa poraste unutar 6 mjeseci, kod trećine unutar godine dana, a kod trećine kosa ne poraste niti nakon godine dana. I nakon porasta kosa može ponovo ispasti na tom, kao i na drugim mjestima. Dakle, mislim da zubi najvjerojatnije nisu uzrok Vaših problema. Elocom losion je ok, ali ga treba upotrebljavati duže (4-6 tjedana) i to najbolje u kombinaciji s 2% minoxidilom (ujutro jedno, navečer drugo). Ostali preparati koje navodite neće škoditi, ali pitanje je koliko će pomoći.