Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Ekcem oko usna kod djevojčice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

xena

30.04.2011. 17:35

Poštovani,

Moja jedanaestogodišnja kći od malena ima izrazito suhu i osjetljivu kožu. Dijagnoza je Dermatitis atopica. Tretiramo je kremama i kupkama predviđenim za takvu kožu (Bioderma – Atoderm kupka i krema, Aderma – Dermalibour).
Cijelu jesen, zimu i sada proljeće ima izrazito ispucane usne i crvenilo oko njih, naročito donji dio i ranice u kutovima usana, iako ih također tretiramo raznim sredstvima za njegu usana. Dermatologinja joj je propisala Maxidex kremu (5 dana), za crvenilo oko usana i Elocom za promjene na koži tijela (šake, pregibi ruka). Također uzima i Flonidan sirup. U dobi od šest godina radili smo ukupni IgE i nalaz je bio uredan.
Problem je u tome što se ekcem oko usana povuče nakon terapije Maxidexom, ali nakon prestanka
korištenja, crvenilo, suhoća i ispucanost usana se ponovo javi.
Znam da je Maxidex krema kortikosteroid i da bismo ga trebali što manje koristiti, ali bez njega
nema nikakvog poboljšanja.
Da li postoji neka terapija koja bi u potpunosti otklonila simptome, odn. da li se Dermatitis atopica
može izliječiti?

Lijepi pozdrav,
Martina

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.04.2011. 18:35

Promjene i simptomi koje navodite tipični su za atopijski dermatitis. Terapiju koju je propisala dermatologinja u potpunosti je odgovarajuća. Kortikosteroidi su osnova terapije atopijskog dermatitisa i kod pravilnog korištenja ne treba ih se bojati. Maxidex je najblaži kortikosteroid i bez bojazni ga možete primjenjivati kod vaše djevojčice kroz 5-7 dana (nakon pauze terapija se može prema potrebi ponavljati). Nažalost, atopijski dermatits je kronično-recidivirajuća bolest, te se ne može u potpunosti izlječiti. Ipak, kod dijela bolesnika nakon puberteta dolazi do znatnog smanjenja tegoba.