Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


GLJIVICA CANDIDA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

radoznaliM

10.05.2004. 16:10

Poštovani, mene bi interesiralo kako se riješiti infekcije koju uzrokuje gljivica CANDIDA. Naime tokom protekle tri godine više puta mi se infekcija vraćala u nejednakim vremenskim razmacima. Svaki puta koristio sam Canesten koji u pravilu djeluje već nakon nekoliko dana međutim nakon nekog vremena (cca mjesec dana) sve se ponavlja. Primijetio sam da je najčešći uzrok vraćanja Candide konzumiranje slatkiša ( čokolada, kolači i sl.) Međutim isto tako konzumiram dosta jogurte i sl. napitke. Da li je potrebna terapija antibioticima ili nešto sl.
Unaprijed zahvalan na odgovoru

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

19.05.2004. 16:08


Nazalost malo ste podataka iznijeli jer niste ukazali mjesto infekcije.
Savjetovao bih svakako da pogledate secer u krvi jer ako je povisen kao npr. kod diabetesa to bi mogao biti uzrok vasih tegoba.Antibiotici nikakao nemaju ulogu kod lijecenja Candide, dapace oni je mogu
pogodovati kod duzeg uzimanja.Ukoliko je mjesto infekcije spolovilo i
prepone jedan od uzroka bi mogao biti uska obuca i sintetika te ucestalo pranje sapunom koji suzbiju prirodnu obranu.Savjetovao bih da rabite sapune od firmi npr. Avene ili Eucerin koji su ph neutralni.

Djero

12.10.2013. 23:40

Dobar dan.Prije godinu dana saznali smo da mi majka ima cancer na materici.Posle sestomjesecnog lijecenja(hemoterapije,spoljasnog i unutrasnjog zracenja) cancer je prestao da se siri.Medjutim iz jedne muke u drugu.Konstatovalo se da je zbog hemoterapije dobila kandidu.Sve sto popije ili pojede sve zavrsi u solji.Koristili smo razne cajeve,tablete al bukvalno ne stignu da odreaguju.Nakon 5 minuta sve "povrati".Ima mucnine,bolove,konstantno povracanje.Procitao sam negdje da je soda bikarbona dobra ali ne znam dali smije da je uzme posto je cancer jos uvjek tu.Svaki savjet,pomoc bi dobrodosla.Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.10.2013. 20:50

U slučaju Vaše majke nije riječ o pitanju nije za dermatologa. Problem bi trebali rješavati liječnici koji liječe Vašu majku zbog karcinoma.

majasaja

15.10.2013. 18:25

Postovani,

Nedavno sam pila jak antibiotik zbog operacije vadjenja umnjaka. Nakon toga, ocekivano, dobila sam vaginalnu upalu, najvjerovatnije kandidom. Ginekologinja mi je prepisala Kanesten i potom Nistatin koje sam koristila. Medjutim, u medjuvremenu su mi se na vagini i anusu pojavili potkozni cirevi (kao potkozne bubuljice)- ukupno njih pet, jos uvijek imam osjecaj upale. Takodjer sam koristila i Polyginaks vaginalete. S obzirom da sam trenutno na putu, kod ginekologinje sam zakazana preksutra. Mozete li mi dati odgovor sta se desava? Da li je moguce da su ovo sekundarne infekcije ili nesto gore? Jedan od cireva je pukao danas i iscurila je sukrvava tecnost. Ostali pomalo bole.

Hvala puno unaprijed
saja

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.10.2013. 10:20

Ne mogu Vam sa sigurnošću reći o čemu je riječ, ali moguće je da imate i Candidu i bakterijsku infekciju (onaj dio s "potkožnim čirevima"blunk. Za taj dio bio potreban neki lokalni, a možda i sustavni (na usta) antibiotik.