Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Gljivice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.06.2012. 18:15

Prije svega bi trebalo sa sigurnosću utvrditi radi li se o gljvičnoj infekciji (učiniti nativnu mikološku obradu i kulturu). Ukoliko je riječ o gljivičnoj infekciji (npr. Candida), Canesten je dobar izbor. što se tiče prijenosa na druge dijelove tijela, nemate razloga za brigu. Naravno da se gljivična infekcija može u potpunosti izliječiti.

palavra

13.02.2013. 10:20

Postovani/a:

Imam problem sa gljivicama na nogama, na obje noge. Kod mene nije slucaj da se pojavljuju na stopalima ili na noznim pristima ili izmedju istih. Kod mene se nalaze oko noznog clanka pa sve do noznog misica lista ali sa vanjske strane nogu. Sa unutrasnja strane nogu nemam takvih problema. Koristio sam lamisil kremu, pa i canesten i nakratko se povuce, i nakon nekog perioda se vrati ponovno. Doktorica mi je preporucila da budem sto manje u obuci tj da provjetravam noge sto je vishe moguce,a li meni to posao ne dozvoljava tj nemam vremena nit mogucnosti. Pitanje, da li ima kakav nacin suzbijanja nekom drugom metodom za ovu moju situaciju? Posto vidim da j mnogima problem sa gljivicama na donjem dijelu stopala, ili oko prstima, ali meni je posve drugo mjesto tih gljivica.
Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.02.2013. 15:25

Po svemu, kod Vas se ne radi o gljivičnoj infekciji (vjerujem da niste niti učinili nativnu mikološku pretragu i kulturu na gljive). Obratite se dermatologu da se postavi točna dijagnoza.

seferagi

18.07.2013. 11:20

Da li se kosa smije ispirati hipemanganom kako bi se suzbila perut?
Hvala na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.07.2013. 23:40

Ne.

ria76

22.07.2013. 16:30

Postovani,

Posto se ipak moram odluciti za operaciju glomus tum0ora na noktu na kojem je prethodno bila gljivica, molim vas za informaciju kako se obavlja hirurski zahvat, koliko traje, da li je oporavak bolan, koliko on traje?

hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.07.2013. 22:50

Vaša pitanja su za kirurga, a ne za dermatologa.

kevi

18.03.2014. 22:15

poštovani,

molim vas savjet, primjetila sam mrlje (kružiće) na prsima i leđima, te saznala da je riječ o gljivicama koje sam vjerojatno pokupila preko odjeće koju sam isprobavala u dućanu ili koja je stajala dugo u ormaru.
možete li mi preporučiti čime ih mogu izlječiti, odnosno koji proizvod u ljekarni trebam uzeti.

unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.03.2014. 09:30

Ako se radi o gljvičnoj infekciji tzv. Pityriasis versicolor pomoći će npr. Canifug spray 2x dnevno kroz 3 tjedna. Naravno, ne mora se nužno raditi o gljivičnoj infekciji te bi bilo dobro da dijagnozu potvrdi liječnik.

tinika222

11.05.2014. 05:00

Poštovani,

Bebici staroj 9 mj uočili smo crvene flekice na predijelu vrata, malo na leđima i nogici...posjetili smo predijatra, te je doktorica utvrdila da se radi o gljivicama i prepisala nam kremu Rojazol koju mažemo 2 x dnevno. Međutim, kad smo krenuli s terapijom taj osip na vratu se počeo žariti i primijetili smo da ga svrbi (što nije bilo ranije)..a na leđima je sve buknulo, tako da su sada zahvacena cijela leđa...s tim da taj na leđima (novonastali izgleda kao da ga je ožarila kopriva, puno crvenih točkica) dok ostali su onako ogničeni crveni i blijedo rozi.
Molim Vas savjet što nam je još činiti? da li se to uopće radi o gljivicama kad tako reagira na terapiju? Napominjem da Rojazol koristimo tek 4 dana i svjesni smo da ukoliko se radi o gljivicama da je to malo vremena da bi se vidio neki pomak, ali da li je normalo da tako reagira na terapiju?
Takodjer s obzirom na problem...što preporučujete koliko često kupati bebicu i u čemu? do sada smo ga kupali u maslinovom ulju...

Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.05.2014. 23:25

Ne mogu se baš tako lako proširiti na spolovilo. Šanasa je vrlo mala. Nema potrebe za kupku s jabučnim octom. Gljive se mogu potpuno izliječiti.

Lady607

01.03.2016. 18:00

Pozdrav, kod kcerke koja ima 14 godina su na ljeto na palcima u nogu pojavilo nesto cudno. Sa strane nokta bi se pocela nadizati koza pri cemu je izlazio gnoj i kaze da je bilo poprilicno bolnno dok nosi obucu. Potapala je noge u saj od kamilice. Nismo isle ljekaru jer smo od iskustva drugih cule da je jedina opcija cupanje nokta. To je sve trajalo nekih mjesec ipo i proslo je, ali se nazalost opet pojavilo. Kupila sam hipermangan jer je prijateljica imala slicnu bolest irekla je da joj je to pomoglo, pa bih se htjela posavjetovati sa vama, da li je dobro da koristim i na koji nacin da koristim hipermangan? Hvala puno unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.03.2016. 21:10

Ne mogu Vam reći o čemu je riječ, ali odlazak liječniku je bolji nego napamet koristiti hipermangan.

marry4461

01.03.2016. 23:10

Postovani,
Imam neugodan problem. Noge mi strasno smrde iako cesto perem tenisice u perilici i cesto mjenjam carape. Cim su mi noge u zatvorenom pocnu se znojati i tako dolazi do neugodnog mirisa. Koristim canesten kremu vec dva mjeseca, nije mi nista pomoglo jedino sto me ne svrbe toliko. Na tabanima nemam nikakve simptome gljivica jedino sto mi je koza dosta suha ali pojavile su se na noktima jer su mi poprimili zutu boju. Molim vas preporucite mi nesto za gljivice na noktima. A sto se tice tabana smijem li koristit antirespirant jer mi se uzasno znoje. Ima li kakva dobra krema protiv gljivica na stopalima,posto mi canesten ne pomaze. Negdje sam procitala da se gljivice mogu dobiti radi velikog stresa i nervoze jer se onda tabani jos vise znoje.. ocajna sam molim vas pomozite. Lijep pozzzz

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.03.2016. 16:40

Mislim da nemate gljive, jer bi Canesten pomogao. Znojenje i gljive nisu nužno povezani.

marry4461

02.03.2016. 20:50

Hvala vam na odgovoru. Nikako ne uspijevam otic doktoru da me savjetuje jer radim svaki dan i zbillja nemam vremena. Molim vas za vase misljenje ako nemam gljivice zasto onda dolazi do neugodnog mirisa. Ovo je prvi put da mi se noge toliko znoje i traje vec mjesecima. Da li smijem koristit dezodorans za stopala koji zatvara pore i tako sprijecava znojenje.? Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.03.2016. 14:30

Smijete koristiti deodorant. Za neugodan miris nema posebnog liječenja, osim redovite higijene.

marry4461

06.03.2016. 21:10

Postovani
Uocila sam zute mrlje na stopalima i nokti su mi pozutili. Da li je to nuspojava canesten kreme jer je dugo koristim i uvijek stavim malo vise nego sto pise u uputstvu i s njom mazem i nokte na nogama.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.03.2016. 19:15

Već sam napisao da Vam Canesten vjerojatno nije potreban. Iako, navedene mrlje vjerojatno nisu posljedica Canestena.