Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


kemoterapija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Damir

16.06.2004. 12:21

Poštovani/a,

Bolujem od Hodgkinove bolesti i primam ABVD kemoterapiju. Unazad dva ciklusa pojavilo mi se crvenilo lica,vrata i ruku, koje nestane nakon dva dana, zaključio sam da se to crvenilo pojavi samo na otkrivenim dijelovima tijela, da li je to neka alergija? Uz to na rukama i prstima imam plikove, koji svrbe i puni su tekućine. Liječnik opće prakse rekao mi je da su to žlijezde znojnice, i prepisao mi je Elocom kremu 20%. Od toga mi je bolje, manje svrbi i lagano prolazi no nikako da se povuče. Sa svakom kemoterapijom se pojača i izbijaju novi. Molim vas za savjet kako umanjiti te tegobe.

Damir

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

17.06.2004. 02:50

Crvenilo koje se javlja na otkrivenim dijelovima tijela moze nastajati zbog lijekova koje uzimate ili zbog duzeg izlaganja Suncu.Svakako smanjite sto vise izlaganje Suncu jer ono slabi obrambeni sustav i nek vam hematolog objasni da li su lijekovi koje uzimate fotosjetljivi.Rabite na tim mjestima svakako zastitnu kremu protiv Sunca kupljenu u apoteci i to bar 30 minuta prije izlaska bez obzira na : oblake, sto ste u hladu i iza stakla jer zrake prodiru kroz njega.
Promjene na rukama bi mogle biti bolest koja se zove dishidrotski dermatitis, smatra se da ga znojenje pogorsava uz niz jos ostalih faktora.Svakako sto krace drzite metalne predmete u ruci, narocito ako su oznojene.S obzirom na vasu bolest umjesto da vam prepisem terapiju preporucio bih vas Dr. Pasic na Klinici za kozne i spolne bolesti ( Zagreb ) na " Salati" u sobi br. 3 koja se posebno bavi vasom problematikom i ima veliko iskustvo.To je najbolji nacin da vam se pomogne.

Damir

18.06.2004. 11:25

Poštovani doktore,

Hvala vam na vašem iscrpnom odgovoru. Nažalost nisam iz Zagreba pa neću moći posjetiti Dr. Pasic. Da li mi još mozete reći što je uzrok dishidrotskog dermatitisa, jer do sada nikada nisam imao nikakvih problema s kožom i da li se to uspješno liječi?

Damir

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

18.06.2004. 22:40

O uzroku dishidrotskog dermatitisa se jos nagada, no zapazen je citav niz faktora i stanja koja ga mogu izazvati tj. pogorsati.Kod nekih pojedinaca pojedini faktori ne utjece dok kod drugih ti isti faktori utjecu.Od uzrocnih faktora bih naveo : pusenje, znojenje na dlanovima, dodir metalnih predmeta, pojedina hrana bogata niklom, atopijski dermatitis, ...Svakako sto krace u ruci drzite metalne predmete i ne dirajte oznojenim rukama metalne predmete.Sama bolest se izrazava sirokim rasponom tj. opsegom i oblikom promjena od minimalnih do vecih promjena u vidu mjehura i ljustenja koze.Ovisno o obliku promjena i ucestalosti izbijanja promjena tj. tegoba ovisi oblik terapije.Kod tezih oblika se daju sistemski kortikosteroidi.Narocito dobro se pokazala fototerapija i posebni oblik fototerapije-PUVA.Od lokalnih oblika terapije se rabe kortikosteroidi a od novijih oblika se moze probati Psorcutan ( kalcipotriol ) mast.Rabi se 1-2x dnevno neograniceno dugo ili po potrebi.Rabite neku kremu za njegu ruku po potrebi.