Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


poslije akni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Elena

16.06.2004. 09:53

Postovani,
Imam 23 godine i dugo sam se borila sa aknama koje su se pojavile kada sam imala otprilike 18 godina. Nakon intenzivne njege, koriscenja preparata sa 2.5% benzoil peroksidom (Proactiv solution) i Diane-35, stanje se je smirilo i vec gotovo 3 godine nemam upala i lezija, osim poneke akne u duzim vremenskim intervalima, sto je valjda realno ocekivati.
No, ono sto me sada muci je neujednacena boja lica, zapravo tragovi postinflamatornih crvenih mrlja koje su inace jako sporo prolazile nakon upala i sada nisu tako jako vidljive i jasno definisane kao prije, ali su ipak tu, i nakon duzeg vremenskog perioda. Vise nemam potrebe za preparatima za lijecenje akni, koristim Eucerin gel za umivanje ujutro i navece i L'Oreal hidratantni gel. Tokom koriscenja benzoil peroksida a i sada, lice mi je potpuno zasticeno od sunca (prema uputstvu za koriscenja bp), sada koristim puder sa zastitnim filterima i lice mi zapravo nekoliko godina nije bilo izlozeno suncu.
Razumijem da je vjerovatno potrebno vrijeme, no ono sto me zanima da li se tu moze pomoci nekim preparatima, da se pomogne samom procesu nestajanja ruzicastih tragova akni i obnavljanja koze lica?
Oprostite na duzoj poruci i unaprijed hvala za Vas odgovor.

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

17.06.2004. 02:37

Iz vase poruke nisam bas shvatio dobro pojam ruzicastih tragova jer tu se moze raditi o sljedecem : oziljci ili upalne promjene koje mogu duze trajati.Bez obzira sto akne rijede izbiju preporuca se preventivno koristenje terapije.Za vas slucaj smatram da je za sve vase navedene probleme najbolji Diferin gel ( adapalen ).Rabite ga nocu 1x na ocisceno lice s mlijekom, nanosite ga na cijelo lice osim : rubovi ociju te otvor nosnica i kut usana.Po uputsvu ne smijete zatrudnjeti pod terapijom niti dojiti.Mazite ga kao kremu za njegu posebno preko mitesera i akni.Kod iritacije radite pauzu par dana, kod eventualnog perutanja koze nemojte se uplasiti jer to je ocekivano.Rabite ga svako drugi dan neograniceno dugo tj. do zeljenog izgleda lica.Dobit ce te zadebljanu, glatku kozu s ujednacenom bojom.Inace diferin se rabi kao i sredstvo protiv starenja jer nastajanje novog kolagena te vam ne treba nista za obnovu koze ekstra.Sto se tice eventualnih oziljaka tu vam se ne moze pomoci bez pregleda nazalost.