Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


masno čelo i vlasište


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

S.B.

07.12.2005. 02:29

29 mi je godina i moj problem se pojavio prije nekoliko mjeseci. Najprije mi se počelo mastiti čelo, a zatim i vlasište. Ranije nisam imala nikakvih problema s kožom, a kosa mi je uvijek bila suha (i sad je, izuzev vlasišta). S vremenom se stanje pogoršavalo (na čelu su se pojavili komedoni) te sam posjetila dermatologa koji mi je preporučio Eucerin gel, Skinoren kremu i Dalacin T (sve to za čelo), te šampon od Ducrey-a za masno vlasište i Elocom losion za vlasište. Onako usput je dometnuo da se vjerojatno radi o seboreji (nakon što je vidio crvenkastu mrlju ispod obrve, koja je sama od sebe nestala za par dana).
Nakon mjesec dana terapije nema značajnijih rezultata. Čelo je i dalje puno komedona te se nakon par sati intenzivno masti. Na području vlasišta (uglavnom u rubnim područjima) javljaju se nekakve akne koje su na dodir bolne i lako se istiskuju pri čemu izlazi tekući sadržaj pomješan s krvlju. Vlasište se masti već drugi dan nakon pranja i to lučenje je intenzivnog mirisa. Također se povremeno javlja blaži svrab, a kad se počešem ispod noktiju mi ostaju žućkaste mrvice.
Molilm vas za mišljenje i savjet u vezi nastavka/promjene terapije. Da li se zaista radi o seboreji i je li ona izlječiva? Postoji li veza između prekomjernog lučenja loja i viška masnoća u organizmu? Da li (glede komedona) preporučate odlazak kozmetičarki ?
Hvala.

dr. Krešimir Kostović

09.12.2005. 08:14

Kod Vas je očito riječ o kompleksnijem problemu, odnosno o nekoliko njih. Napamet bi bilo pogrešno mijenjatu terapiju. Ako se radi o seboreji, ona je kroničan problem i može se samo zalječiti i ublažiti. Ne postoji veza između prekomjernog lučenja loja i viška masnoća u organizmu. Za komedone Vam može pomoći pravilan kozmetički tretman.

S.B.

10.12.2005. 14:21

Molila bih vas da budete malo određeniji, o kakvim se sve problemima može raditi? Što bih još trebala poduzeti, osim ponovnog odlaska dermatologu?
Zahvaljujem na odgovoru.

dr. Krešimir Kostović

12.12.2005. 08:07

Napamet se ne može biti određeniji. Morate se ponovo obratiti dermatologu.