Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Neurodermitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirna

26.01.2006. 08:12

Poštovani,
imam 33 godine, s 20 mi je dijagnosticiran neurodermitis, a alergološko testiranje pokazalo je jaku alergiju na metale (Co, Ni, Cr), nešto slabije na kakao, kavu, grašak, agrume. U dva navrata sam bila na liječenju u Naftalanu. Promjene na koži pojavljuju se na pregibima (laktovi, unutarnja strana koljena, prepone,oko uha, očni kapci, ispod pazuha). Stanje je uglavnom pod kontrolom, osim u iznimno stresnim situacijama, kada koža bukne. Najvećih problema sam imala nakon rođenja djeteta pred dvije godine, kada se koža ispod pazuha i prema grudima toliko raspucala, doslovce do krvi, uz neizdrživ svrbež i bol, a zbog dojenja nisam mogla uzimati ništa s kortikosteroidima za smirivanje reakcije.
Sada se problemi ponavljaju na istom području, osim što je suha koža proširena i prema leđima (ispod najobičnijeg pamučnog grudnjaka, bez žice), a crvenilo, svrbež i bol ispod pazuha me izluđuju. Molim savjet kako održati stanje pod kontrolom, jer mi je problem i zbog higijene - depilacijske kreme ne dolaze u obzir, a čini mi se da brijanjem dodatno isušujem kožu. Izbor deodoransa mi je môra, a bez njega ne mogu.
Inače koristim uljne gelove za tuširanje, mlijeko za tijelo, Eucerinovu kremu za lice i s tim sam zadovoljna, ali problem mi stvara upravo njega kože ispod pazuha i higijena, jer u stresnim situacijama svi se malo više znojimo.
Srdačan pozdrav.

dr. Krešimir Kostović

30.01.2006. 10:03

U području ispod pazuha koža je osjetljivija, te nije čudno da imate probleme s njegom. Osim navedenih uljnih pripravaka i losiona za tijelo, u slučajevima pogoršanja možete koristiti kraće vrijeme kortikosteroidne masti. Od deodoranta koristite one za osjetljivu kožu koji nisu na bazi alkohola.